Bucureștenii din Sectorul 6 se pot recenza în cele șapte stații de metrou. În toată țara sunt deschise aproximativ 700 de puncte fixe

Bucureștenii din Sectorul 6 se pot recenza în cele șapte stații de metrou. În toată țara sunt deschise aproximativ 700 de puncte fixe
Sursa foto: Alexandra Pandrea

Locuitorii Sectorului 6 pot să completeze formularele pentru Recensământul populației și locuințelor 2021, începând de marți dimineața, în cele șapte stații de metrou din arealul unității administrativ-teritoriale, respectiv Favorit, Râul Doamnei, Valea Ialomiței, Brâncuși, Lujerului, Gorjului, Politehnica. În prezent, Sectorul 6 are 91 de recenzori la cele 30 de puncte fixe, pritre care la sediul Primăriei Sectorului 6, Administrația Școlilor, DGASPC sau Direcția de Taxe și Impozite.

Încă de la ora 9, când a început recenzarea în cele șapte stații de metrou au fost locuitori ai sectorului care s-au adresat recenzorilor pentru a completa formularele, fără însă a se forma cozi.

Recensământul populației și locuințelor 2021 – RPL2021 – este primul recensământ din România organizat integral în format digital. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.

Calendarul a fost prelungit

Recensământul populației și locuințelor 2021 a debutat în 14 martie, cu posibiltatea de autorecenzare online, după ce, din 1 februarie, se derulase etapa de preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021.

Până în 27 mai, 10.996.951 de români completaseră chestionarele, 47,1% fără asistență din partea recenzorilor. 56,7% dintre ei erau din mediul urban.

Începând din 31 mai și până în 24 iulie, termen prelungit de la 17 iulie, se derulează colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

Până la 6 iulie, peste 75% din populaţia estimată fusese recenzată, în ambele etape, autorecenzare şi recenzarea prin interviuri faţă în faţă, potrivit Institutului Național de Statistică. INS (sediul central și direcțiile teritoriale de statistică) împreună cu primăriile și autoritățile locale au pregătit 20.000 de recenzori de teren pentru această acțiune.

Primul punct fix pentru efectuarea recenzării a fost deschis la sediul central al INS din Bulevardul Libertăţii, nr. 16, sector 5. Centrul este deschis de luni până duminică, între orele 8:00 şi 20:00 şi se adresează tuturor persoanelor care doresc să se recenzeze, dar, din diferite motive, nu au efectuat autorecenzarea sau nu pot primi vizita recenzorului la reședința obișnuită.

Astfel de puncte fixe de recenzare vor funcţiona până la finalul perioadei de recenzare (inițial 17 iulie) în localităţile în care ritmul de recenzare din etapa interviurilor faţă în faţă este scăzut și se vor desfășura paralel cu recenzarea pe teren. În acest mod, se vor putea recenza și persoanele care, în perioada scursă între momentul de referință al recensământului (1 decembrie 2021) și prezent, s-au mutat, respectiv și-au schimbat localitatea de reședință obișnuită, conform deciziei Comisiei Centrale pentru RPL2021.

Recenzarea prin interviu față în față, inclusiv la punctele/centrele fixe de recenzare, reprezintă ultima etapă a colectării datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) și este obligatorie. Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei.

Harta punctelor fixe de recenzare, care include aproximativ 700 de adrese, este disponibilă pe site-ul dedicat, gestionat de Institutul Național de Statistică.

Sursa: INS

Harta punctelor fixe de recenzare, aici.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase