Autoritățile prelungesc din nou colectarea datelor pentru recensământ. Amenzi pentru cei care refuză recenzarea

Autoritățile prelungesc din nou colectarea datelor pentru recensământ. Amenzi pentru cei care refuză recenzarea
Recensământ 2022 / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 13/07/2022, 19:12
Actualizat: 13/07/2022, 19:17

Problemele legate de recensământul populației pare că nu mai contenesc. Astfel, este a doua oară când se prelungește termenul de colectare a datelor, de data asta termenul limită este 24 iulie, deşi demersul ar fi trebuit să se încheie pe 17 iulie. Mai mult, cei care refuză să răspundă la întrebările adresate de recenzor sunt pasibili de amenzi care pot ajunge până la 3.000 de lei.

Așadar, perioada de colectare a datelor de către recenzori prin interviuri faţă în faţă, adică prin intermediul tabletelor, se prelungeşte până în data de 24 iulie 2022, potrivit Hotărârii nr. 12/2022 a Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, potrivit mediafax.ro.

În prima etapă, cuprinsă între 14 martie și 27 mai, 47% din populaţia ţintă s-a autorecenzat, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). A doua etapă, respectiv recenzarea față în față, ar fi trebuit să se încheie pe 17 iulie, însă termenul a fost prelungit până pe data de 24 iulie.

Ce se întâmplă dacă refuzi să răspunzi sau îl minți pe recenzor

În această perioadă, recenzorii înarmați cu tablete au colindat prin toată țara, bătând din usă-n usă, dar se pare că nu toată lumea este receptivă la anunțurile repetate ale autorităților de a completa acel chestionar, având posibiliatatea în primă fază să o facă ei înșiși online.

Astfel, sunt milione de români care nu au completat încă formularul pentru Recensământul 2022, iar dacă nu o vor face pănâ la finalul perioadei, vor primi amenzi de până la  3.000 de lei.  De altfel, s-au și dat primele amenzi pentru cei care nu vor să participe la recensământ.

Cum putem verifica dacă autorecenzarea a fost realizată cu succes

De asemenea, recenzorii bat și la ușile celor care nu au completat corect formularele online. Întrebările din chestionarul de autorecenzare sunt aceleaşi şi pentru cei care vor trebui acum să respundă recenzorilor.

Și ei vor fi la rândul lor „răsplătiți”  cu amenzi sau românii care oferă răspunsuri eronate recenzilor, așa că trebuie să aveți grijă. Românii care s-au autorecenzat au primit și o zi liberă de la locul de muncă.

Românii care s-au autorecenzat pot verifica dacă au completat bine formularul online, accesând acest link.

Tot ce trebuie să faceţi este să introduceţi CNP în căsuţa de mai jos şi codul din imagine. Veţi primi mesajul corespunzător care este şi dovada de care aveţi nevoie pentru o zi liberă de la locul de muncă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase