Campanie pentru copiii rămași acasă: Peste 21.000 de copii români nu au niciun părinte cu ei în țară, iar 9% dintre ei sunt în această situație de peste 10 ani

Campanie pentru copiii rămași acasă: Peste 21.000 de copii români nu au niciun părinte cu ei în țară, iar 9% dintre ei sunt în această situație de peste 10 ani
Sursa: Salvați Copiii
Publicat: 10/08/2022, 16:21
Actualizat: 10/08/2022, 16:25

Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, au început, pentru al doilea an consecutiv, o campanie de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanței de vară, chiar la intrarea în țara natală. Aici sunt câteva zeci de copii lăsați de părinții care aleg calea străinătății pentru a putea asigura familiei un trai mai bun, dar de multe ori, asta înseamnă că cei mici sunt lăsați, de multe ori, în grija rudelor.

Statisticile privind copiii lăsați acasă de românii care au emigrat în Vest sunt îngrijorătoare pentru starea emoțională a celor mici, astfel că organizația Salvați Copiii a reluat în acest an campania destinată părinților care se întorc în mod tradițional acasă pe perioada verii.

Potrivit organizației, mai mult de 9% dintre copiii ai căror părinți muncesc în străinătate sunt în această situație de peste 10 ani, în vreme ce 18% dintre copii au rămas în grija rudelor de o perioadă cuprinsă deja între șapte și nouă ani, pentru 37% dintre acești copii, părinții fiind plecați din țară de o perioadă cuprinsă între patru şi șase ani.

În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării părinţilor plecaţi cu copiii, cu 26% dintre copii părinţii comunică zilnic, cu 34% de două/trei ori pe săptămână, cu 23% dintre ei săptămânal, cu 4% o dată la două săptămâni, cu 5% lunar, cu 3% mai rar decât lunar, iar cu 5% deloc.

Analiza a fost realizată de Salvați Copiii România pe un eşantion format din beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei.

În acest context, ONG-ul, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, lansează, pentru al doilea an consecutiv, o serie de activităţi de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanţei de vară, cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor și la importanța menținerii comunicării părinţi – copii.

Câți copii sunt singuri acasă

La finalul anului trecut, 76.170 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, arată statisticile oficiale , care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceștia, 21.024 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat.

„Fenomenul copiilor rămași în grija rudelor, în timp ce părinții lor sunt nevoiți să muncească peste granițe, este unul cronicizat. Așa cum arată și analiza Salvați Copiii România, sunt copii care au crescut, s-au dezvoltat emoțional, au trecut dintr-un ciclu școlar într-altul în lipsa părinților, plecați deja de mai bine de un deceniu. Menținerea comunicării între părinți și copii este crucială, pentru că nimic nu poate compensa, nici afectiv, nici social, absența unui părinte din viața copilului”, spune Mihai Gafencu, Președinte al Organizației Salvați Copiii România.

Astfel, în luna august, Salvaţi Copiii va derula, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, activități de informare destinate părinților care se întorc în țară cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia, la puncte de trecere a frontierei terestre și aeriene. Startul acestora va fi dat de activităţile realizate de specialiști și voluntari ai Organizației Salvați Copiii filiala Timiș în zilele de 10 și 11 august, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Poliție de Frontieră Oradea. Activitățile fac parte din campania de informare Rămâi aproape de copilul tău!, iniţiată în 2021 de Salvați Copiii în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopţie.

„Chiar dacă părinții sunt nevoiți să lucreze în alte țări și să își lase copiii în țară, cel mai adesea în grija rudelor, ei nu o fac cu inima ușoară. Dar important este ca absența de lângă copii să fie doar una fizică, pentru că ei trebuie să fie parte din viață emoțională a copiilor. De aceea e important să comunice ritmic, să vorbească, să povestească despre școală și altele, în așa fel încât părintele să rămână sprijin pentru copil. Ne bucurăm să derulăm pentru a doua vară la rând acest proiect, împreună cu Salvați Copiii România”, a declarat Victor Ştefan Ivaşcu, Împuternicit Inspector General Poliţia de Frontieră Română.

„Sunt copii ale căror nevoi emoționale sunt acute”

În plus, prin intermediul a 40 de programe locale ale organizaţiei destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, în august vor avea loc activități susținute de informare și suport pentru părinți reîntorși în țară, persoane în grija cărora au rămas copiii, din comunităţile respective, și specialişti din instituţii locale.

„Lucrăm de peste 10 ani cu copiii care rămân în grija rudelor, în centrele noastre educaționale. Sunt copii ale căror nevoi emoționale sunt acute și de aceea am demarat acest program de informare și consiliere a părinților, în punctele de trecere a frontierei, pentru a-i ajuta să înțeleagă de ce și cum pot menține comunicarea sănătoasă cu copiii lor, chiar și atunci când sunt nevoiți să lucreze în alte țări”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Potrivit organizației, amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010. Peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 127.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă şi la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic