Ce AMENDĂ primesc șoferii care nu asigură automobilul când parchează. Detaliul din Codul rutier știut de puțini români

Ce AMENDĂ primesc șoferii care nu asigură automobilul când parchează. Detaliul din Codul rutier știut de puțini români
Ce amendă primesc șoferii care nu asigură automobilul când parchează / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 14/03/2023, 10:16

Noi schimbări importante s-au produs în Codul rutier, iar șoferii sunt obligați să respecte modificările aduse, în caz contrar putând fi sancționați.

Modificările aduse legislației rutiere urmăresc să reducă accidentele produse pe drumurile publice din România.

Ce modificări au fost aduse Codului rutier

Puțini șoferi știu asta, dar și mai puțini respectă noua regulă care impune acționarea frânei de ajutor ori de câte ori se îndepărtează de mașină. Însă, este stipulat în lege că șoferii vor putea fi sancționați dacă nu respectă câteva reguli stricte la oprirea și parcarea mașinilor.

Concret, va fi sancționată „nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”.

Pe scurt, șoferii care opresc pe un drum public vor avea obligația să se asigure că au tras frâna de mână la mașină, că au oprit motorul sau au lăsat autoturismul „în viteză” înainte de a se îndepărta.

Nerespectarea acestei legi duce la sancționarea cu amendă și trei puncte de penalizare!

Potrivit Codului rutier, „se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staționare”.

Pe de altă parte, tot cu amendă și trei puncte de penalizare sunt sancționate și oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor ori oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau europene, depășirea cu 21 până la 30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv sau pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată.

Printre alte noutăți din legislația rutieră amintim sancționarea comportamentului agresiv în trafic și eliminarea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto, scrie avocatnet.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase