Cheltuielile românilor au crescut față de anul trecut cu peste 12%. Pe ce au dat cei mai mulți bani

Cheltuielile românilor au crescut față de anul trecut cu peste 12%. Pe ce au dat cei mai mulți bani
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 10/07/2023, 18:02

Gospodăriile au avut cheltuieli consistent mai mari în primul trimestru din 2023, față de anul trecut, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS), iar faptul că veniturile au avut cam aceeași creștere procentuală, nominal, nu a ajutat, dat fiind nivelul ridicat al inflației, care are impact asupra puterii de cumpărare.

Cheltuielile totale medii lunare ale populației au fost, în trimestrul I 2023, de 5.971 lei pe o gospodărie (2.393 de lei pe o persoană) și au reprezentat 85,6% din veniturile totale, în scădere cu 2,5% faţă de trimestrul anterior, respectiv trimestrul IV 2022. Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie, au crescut cu 12,2%, iar cele pe o persoană cu 13,1%, arată cifrele publicate luni de INS.

Venituri au avut și ele o creștere, nominală, care este mai mică în mod real dacă este luată în calcul cu valoarea inflației, care a fost ridicată în ultimele luni.

Astfel, potrivit INS, veniturile total medii lunare au însumat, în termeni nominali, în trimestrul I 2023, 6.979 lei pe o gospodărie, reprezentând 2.797 lei pe o persoană, în creştere cu 5,2%, respectiv, cu 5,6% faţă de trimestrul IV 2022. Comparativ cu același trimestru din anul precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 12,1%, iar cele pe o persoană cu 13,0%.

De unde obțin venituri

Veniturile românilor au atât o componentă în bani, cât și contravaloarea lor în natură, iar nivelul și ponderea acestora variază mult în funcție de mediul în care trăiesc.

Mai concret, veniturile băneşti medii lunare au fost în acest interval, de 6.363 lei lunar pe o gospodărie (2.550 de lei pe o persoană) în creştere cu 4,2 % faţă de trimestrul IV 2022, iar veniturile în natură de 616 lei lunar pe gospodărie (247 de lei pe o persoană), în creştere cu 16,4% faţă de trimestrul IV 2022.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au fost de 4.526 lei lunar pe o gospodărie și au format cea mai importantă sursă din veniturile totale (64,9% din veniturile totale ale gospodăriilor, în scădere faţă de trimestrul IV 2022 cu 1,7 puncte procentuale).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, o contribuție însemnată au avut-o, atât veniturile din prestaţii sociale de 1.483 lei lunar pe o gospodărie (21,3% în trimestrul I 2023, respectiv, 19,9% în trimestrul IV 2022 din veniturile totale ale gospodăriilor), cât şi veniturile în natură (8,8% în trimestrul I 2023, respectiv, 8,0% în trimestrul IV 2022), formate din valoarea veniturilor în natură obţinute de  salariaţi şi beneficiarii de prestaţii sociale (1,9% în trimestrul I 2023, respectiv, 1,7% în trimestrul IV 2022) și din valoarea în lei a produselor agroalimentare și nealimentare consumate din resurse proprii (6,9% în trimestrul I 2023, respectiv, 6,3% în trimestrul IV 2022).

În ceea ce privește mediul de rezidenţă al gospodăriilor, nivelul venitului total mediu lunar în mediul urban în trimestrul I 2023 a fost de 7.706 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană, de 3.303 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.

Din punct de vedere al structurii veniturilor totale, în trimestrul I 2023, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale ȋn veniturile totale a fost de 71,5%, mai mari cu 17,3 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural. Previzibil, în mediul rural ponderea veniturilor din prestații sociale a fost de 22,5%, mai mari cu 2,0 puncte procentuale față de cea din mediul urban, iar ponderea veniturilor în natură a fost de 15,2%, de 3,2 ori mai mare față de cea mediul urban.

Structura cheltuielilor

Cheltuielile băneşti medii lunare au fost în trimestrul I 2023, de 5.487 lei pe o gospodărie (2.199 lei pe o persoană) mai mari cu 1,1% față de trimestrul IV 2022, respectiv cu 1,5% la nivel de persoană.

Contravaloarea consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii, în trimestrul I 2023, a fost, în medie, de 485 lei lunar pe gospodărie (194 lei pe o persoană), în creștere cu 16,6% față de trimestrul IV 2022.

În trimestrul I 2023, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt:

  • consumul de 3.702 lei lunar pe o gospodărie (62,0%)
  • transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor de 1888 lei pe o gospodărie (31,6%),
  • acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei de 181 lei pe o gospodărie (3,1%).

În mod evident, mediul de rezidenţă evidențiază diferențe între nivelul cheltuielilor totale medii lunare.

În mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 6.573 lei, mai mari de 1,3 ori decât în mediul rural. Aceasta înseamnă că o persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 2.817 lei lunar, de 1,5 ori mai mult decât o persoană din mediul rural.

Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuții, cotizații și taxe a fost de 35,3% în cheltuielile totale, cu 9,4 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural.

În același timp, în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii în cheltuielile totale a fost de 4,4 ori mai mare decât în mediul urban.

Educația, „Cenușăreasa” bugetului

Destinația cheltuielilor nu a diferit foarte mult de la an la an.

Astfel, conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP):

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1301 lei pe o gospodărie, au deţinut o

pondere însemnată în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor (35,1%)

Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți  combustibili în valoare de 682 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 18,4%.

Urmează cele pentru băuturi alcoolice și tutun în valoare de 271 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,3%.

Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor populației vizează educația: 24 lei pe o gospodărie (0,7% din cheltuielile totale de consum medii lunare) și cel pentru asigurări și servicii financiare 31 lei pe o gospodărie (0,8% din cheltuielile totale de consum medii lunare).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Rețetă tradițională de plachie de crap. Nu durează mult să faci un pește sănătos și...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...