Condiții insalubre la un azil de bătrâni din Sibiu. Pacienții stau murdari și întinși pe podea! | VIDEO

Condiții insalubre la un azil de bătrâni din Sibiu. Pacienții stau murdari și întinși pe podea! | VIDEO
Condiții insalubre la un azil de bătrâni din Sibiu. Pacienții stau murdari și întinși pe podea! / Sursa FOTO: banatulazi.ro
Publicat: 07/10/2022, 09:07

Imagini de impact filmate la un azil de bătrâni din Sibiu arată condițiile insalubre în care aceștia sunt ținuți. Vârstnicii își fac nevoile pe ei, stau murdari și se întind pe podea, totul în ceea ce pare a fi o nepăsare față de situația lor. Locația cu pricina este „Centrul de vârstnici” de pe strada Moldoveanu nr. 3, iar imaginile filmate acolo s-au răspândit cu rapiditate pe rețelele de socializare.

După ce cazul a devenit public, fiind preluat de publicația Ora de Sibiu, inspectorii DSP au vizitat centrul și au aplicat măsurile corespunzătoare.

Amendă și retragerea licenței de funcționare

În urma impactului media avut, azilul de bătrâni a rămas fără licență de funcționare, iar joi, 6 octombrie, a fost „călcat” și de inspectorii DSP, care au amendat centrul cu suma de 10.000 lei.

Dar, deși societatea nu mai are autorizație de funcționare, centrul este în continuare deschis, iar bătrânii continuă să fie cazați acolo, scrie sursa citată.

Întreaga tevatură a pornit de la o filmare care arată condițiile primare existente în azilul din cartierul sibian Trei Stejari. Pe imagini se vede un bătrân stând în genunchi într-un salon și cum încearcă aproape disperat să se ridice, dar nu reușește. Un altul este întins pe gresia din baie, iar cel de-al treilea bătrân apare întins în pat, cu mâinile murdare de fecale.

Din câte se pare, scrie Ora de Sibiu, imaginile ar fi fost filmate și publicate pe rețelele de socializare de o altă persoană internată în acest centru.

Directorul azilului se apără

Contactat de jurnaliștii locali, administratorul azilului a explicat care este condiția fiecărui pacient ce apare pe imaginile filmate.

„Imaginile respective au fost filmate fără acordul oamenilor de o beneficiară care are istoric la psihiatrie. Dânsa este și internată în momentul de față. Doamna a făcut niște crize și niște chestii tendențioase. Domnul în cauză care era pe jos are un istoric medical, are epilepsie, familia cunoaște situația. Domnul a făcut o criză, a căzut în baie, dânsa, în loc să strige pe cineva, l-a filmat ca să îl pună pe Internet. Domnul din pat era înainte să fie schimbat. Dânsa s-a dus la un om fără discernământ care își băgase mâna în pampers. Tot ceea ce vă spun poate fi probat inclusiv de personalul căminului, poate fi probat de aparținător”, a explicat administratorul azilului.

Ulterior, se pare că femeia care a filmat toate scenele din azil și le-a publicat pe rețelele de socializare a fost internată la Spitalul de Psihiatrie.

Pe Facebook, ea a scris: „Din păcate, sunt dusă de ambulanță la Psihiatrie pentru că patronul azilului a spus că eu am o problemă. Eu nu am nici o problemă, nu am de ce să fiu dusă la Psihiatrie. Am mai fost internată trei luni de zile, abuziv de către copiii mei, la Psihiatrie. Vă rog din suflet să apelați la Poliție pentru că sunt internată abuziv, toate lucrurile mele au rămas la azil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase