Daniela şi Mihăiţă Măncilă, muncitori în Italia, au devenit proprietari de fabrică în România: ”Multă lume spune că în România nu eşti respectat. Nu este adevărat”

Redactor:
Cristian Lisandru
Daniela şi Mihăiţă Măncilă, muncitori în Italia, au devenit proprietari de fabrică în România: ”Multă lume spune că în România nu eşti respectat. Nu este adevărat”
Daniela şi Mihăiţă Măncilă, muncitori în Italia, au devenit proprietari de fabrică în România: ”Multă lume spune că în România nu eşti respectat. Nu este adevărat”

Daniela şi Mihăiţă Măncilă au plecat, cu mai mulți ani în urmă, din România, dorindu-și să câștige mai mulți bani și să demonstreze… că se poate. Timpul a trecut, au lucrat ca simpli muncitori într-o fabrică de piese auto din Italia (componente electrice şi electronice), iar apoi – pentru că nu uitaseră, niciodată, de unde au plecat – s-au întors în România și au deschis o mică firmă cu banii pe care reușiseră să îi economisească.

Firma au deschis-o în comuna Pechea, localitatea de unde provine Mihăiţă Măncilă, în timp ce Daniela, soția sa, este din Maramureș.  Soții Daniela şi Mihăiţă Măncilă au început afacerea de familie cu doar patru angajaţi, iar în 2009 aveau deja 80 de oameni pe statul de plată. Acum, în fabrica de la Pechea muncesc 186 de angajaţi.

Muncitorii din Pechea realizează o parte din motoarele electrice folosite la ştergătoarele de parbriz, la scaune, pompele de apă şi, mai nou, la portbagaje. După ce sunt asamblate, componentele sunt trimise în Italia, unde se adaugă carcasa şi rotorul, se face controlul final, iar apoi acestea sunt trimise în Germania. Ulterior, aceste ansamble auto sunt folosite – în proporţie de 90% – pentru Audi, iar restul pentru BMW, Volkswagen şi Range Rover.

Daniela Măncilă: ”Îi asigur că aceste locuri de muncă sunt stabile, pe termen lung”

Salariul minim la fabrica din Pechea este de 1.600 de lei, la care se adaugă tichete de masă, iar cel maxim ajunge la 3.500 de lei, la care se adaugă şi prime de sărbătorile legale.

95% din angajaţii fabricii de componente auto de la Pechea sunt femei. ”În 2012 am deschis un nou punct de lucru în Pechea. Datorită calităţii produselor noastre şi punctualităţii, au crescut foarte mult comenzile”, spune Daniela Măncilă, potrivit Adevărul, ea fiind şi administratorul firmei. Soţul său a devenit, între timp, primarul din Pechea, dorind să se implice și mai mult în viața comunității locale.

”La întâlnirile cu angajaţii noştri suntem întrebaţi unde se duc atâtea milioane de motoraşe. Le explic unde ajung aceste componente şi îi asigur că aceste locuri de muncă sunt stabile, pe termen lung, pentru că oamenii vor să ştie dacă este ceva serios. Îşi fac credite pe câţiva ani şi vor să ştie dacă au locurile de muncă asigurate”, susţine Daniela Măncilă, potrivit sursei citate.

”Degeaba faci cantitate, dacă nu ai calitate”

Soţii Măncilă au impus câteva reguli simple, dar extrem de eficiente atunci când subiectul adus în discuție este chiar productivitatea, fiind vorba și despre o afacere de 2 milioane de euro.

Timp de trei ani, soții Măncilă şi-au început ziua de lucru la 5 dimineaţa şi au încheiat-o la 11 noaptea. Și, în astfel de condiții, nu este o surpriză pentru nimeni că cifra de afaceri a crescut de la 700.000 de euro în 2009 la 2.000.000 de euro în prezent. Fabrica de la Pechea produce între 350.000 şi 400.000 de motoraşe electrice pe săptămână, ceea ce înseamnă 17 milioane de astfel de componente auto pe an, scăzând zilele nelucrătoare. Pe viitor, familia Măncilă va demara o colaborare cu o firmă din Luxemburg, de data aceasta pentru realizarea de cablaje tot pentru sectorul auto.

”Nu ai voie cu telefonul la ureche. La noi se munceşte pe linie. Sunt între 6 şi 12 persoane pe linia de producţie. Dacă cineva ar vorbi la telefon, ar bloca toată linia de producţie. Suntem înţelegători. Dacă ai o urgenţă în familie sau ai copilul bolnav acasă, poţi ţine telefonul cu tine. De asemenea, nu se stă de vorbă. Dacă vorbeşti, nu eşti atent la operaţia pe care o efectuezi. Degeaba faci cantitate, dacă nu ai calitate”, mai spune Daniela Măncilă.

”Nici în afară nu vei fi văzut vreodată ca cetăţean al ţării unde te-ai dus”

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Daniela și Mihăiță Măncilă au transmis un mesaj pentru românii care au muncit în străinătate şi s-au decis să revină acasă, dar dar nu numai pentru ei.

”Este dificil acum să transmit un mesaj de încurajare, ţinând cont de perioada prin care trecem. Multă lume spune că în România nu eşti respectat. Nu este adevărat. Nici în afară nu vei fi văzut vreodată ca cetăţean al ţării unde te-ai dus. Totuşi, dacă au învăţat bine o meserie şi au o rezervă financiară pusă deoparte, pot să aplice şi la noi în ţară ceea ce au învăţat afară, iar dacă sunt serioşi, cu siguranţă vor reuşi în afaceri, aşa cum am reuşit şi noi. Îi încurajez pe toţi cei care vor să se întoarcă în ţară”, spune Daniela Măncilă, potrivit Adevărul.

Citește și..
FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, despre cine va câștiga Survivor România. Anunțul surpriză ai Faimosului
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×