EXCLUSIV. Mărturia unei românce care a lucrat îngrijitoare pentru bătrâni în Germania: ”Am răbdat de foame și de frig! Două felii de parizer nu înseamnă mâncare”

EXCLUSIV. Mărturia unei românce care a lucrat îngrijitoare pentru bătrâni în Germania: ”Am răbdat de foame și de frig! Două felii de parizer nu înseamnă mâncare”
Publicat: 02/07/2020, 11:28

România are a doua cea mai mare rată de creștere anuală a migrației în lume, după Siria, iar 36.000 de românce lucrează în Occident ca îngrijitoare de bătrâni. Fie că vorbim de pfegerine, batande sau îngrijitoare, femeile merg în străinătate în speranța unui câștig lunar mai mare decât cel pe care îl au în țară.

Simona Ciorănescu a lucrat prima dată ca îngrijitoare în Occient în anul 2018, timp de câteva luni. În ianuarie 2020 a plecat din nou prin intermediul unei alte firme românești, în Germania: „ Salariul minim pe economie  din România e incomparabil cu ceea ce ar trebui să plătească o îngrijitoare în Occident”, povestește femeia pentru Gândul.ro.

Foame și frig

Deși a plecat ca îngrijitoare pentru bătrâni în Germania,  în contract femeia era trecută menajeră, firma motivând că nu poate fi trecută drept  îngrijitoare pe contract, pentru că nu are calificarea necesară în domeniu. „ Contractul din Germania mi-a fost întocmit pe două luni de zile. Câm ajuns acolo am răbdat de foame și frig cum nu se putea. Începuse să se confirme ceea ce îmi povestise femeia care a fost înaintea mea”, spune Simona. În contract scria negru pe alb că familia la care va locui îi va asigura cazarea și cele trei mese pe zi. În schimb, tot ce primea de mâncare erau două clătite la prânz și două felii de pâine cu două felii de parizer la cină, uneori, avea și un ou fiert.

„Dacă asta poate fi numită mâncare…era ceva de domeniul fanasticului. Mă aflam undeva într-o casă la 7 km de cea mai aproapiată localitate. Efectiv răbdam de foame. Bătrâna nu-mi dădea voie să plec nici cu bicicleta în timpul meu liber, adică în cele două ore de pauză la prânz. După cele trei săptămâni petrecute, colega pe care am schimbat-o a vrut să vorbească cu bătrâna, întrebând-o în limba germană dacă ea a făcut plata la firmă fiindcă nu și-a primit banii deloc”, spune Simona.

Dată afară din casă

La scurt timp, bătrâna a anunțat asistența socială din Germania și firma intermediară a anulat  contractul cu firma românească. Pe 28 februarie, Simona s-a trezit la ușă cu noua sa înlocuitoare, o poloneză și bătrâna a dat-o afară din casă. „Ningea, era frig, zonă de munte, a fost un șoc pentru mine. Am început să scriu pe diverse grupuri și am scris pe  grupul Voluntar în Europa, iar o doamna dispecer stabilită in Franța a fost atât de operativă, iar în aproximativ 5 ore a venit si m-a luat de acolo cu un microbuz. Oamenii aceia au pus bani de la mână să cumpere bilet să mă întorc în țară”, spune Simona.

Ajungă în România, Simona a mers la mai multe instituții ale statului, iar Inspecția Muncipiului Bucureti a făcut demersuri în ceea ce privește firma respectivă. Licența de funcționare îi fusese retrasă la acel moment. „Eu am fost dată afară din casă, dar nu din vina mea. Firma a spus că eu am părăsit locul de muncă, iar pe martie nu mi-am mai primit banii. În continuare pun femeile să lucreze în Germania și ulterior nu le plătesc. Însă, folosesc o diurnă foarte mică în raport cu legislația. Teoretic, aveam 34 de euro diurnă în contract + cele uzuale zilnice. Ceea ce nu s-a întâmplat. Foarte multe firme nu funcționează în parametrii normali”, spune Simona.

La prima familie la care a fost în anul 2018, Simona a știut că primește respect.Bătrânii au învățat-o și primele cuvinte limba germană și i-au dat bani în plus atunci când făcea ceva în plus pentru ei.

„Meseria asta de îngrijitoare pe un alt teritoriu e o loterie.Având  mașină, am ajuns să mă plimb peste tot cu ei. Deși, inițial, când am aplecat , am mers să le fac mâncare și să am grijă de ei. Apoi am început să le spăl covoarele, să le tai unghiile, dar ei au țin cont. Mi-au dat bani în plus pe lângă salariu. Când au văzut că știu să conduc era o bucătărie imensă, mergeam zilnic la ora 15, 20 km dus și 20 întors să mergem să mâncăm o prăjitură și să bem un cappucino. Era o bucurie imensă pentru ei”, povestește femeia.

Acum s-a întors în țară și lucrează la un centru pentru copiii cu dizabilități severe din Călărărași. „Dacă din 36.000 de femei care merg ca îngrijitoare ar avea curajul 100 să spună ce se întâmplă cu adevărat acolo, ar fi bine. Doamna ministru a încercat să facă ceva, dar nu în sfera asta a îngrijitorilor. Firmele ajung să primească mai mulți bani decât îngrijitoarele în cauză”, spune Simona Ciorănescu.

Gândul.ro a prezentat luni povestea Dorinei Bădescu, o femeie care lucrează care lucrează ca îngrijitoare de bătrâni în Germania  de opt ani . Femeia a lansat un mesaj dur  și spune că cei care lucrează în străinătate sunt vizibili pentru autoritățile române doar pe perioada campaniei electorale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Cum arată închisoarea din Germania în care va sta Cătălin Cherecheș. Primele imagini din penitenciarul...
Oana Lis trece prin momente dificile: ”Nu mai e”. Ce s-a întâmplat cu soția lui...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
SE INTERZICE FUMATUL în aceste locuri! Reguli noi pentru fumătorii din România
Ce secrete vor fi dezvăluite în ultimul episod din „Clanul”
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și...
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...