EXCLUSIV. Povestea tinerei care este alături de femeile însărcinate pe timpul pandemiei de coronavirus: „Presiunea și incertitudinea le provoacă frică”

EXCLUSIV. Povestea tinerei care este alături de femeile însărcinate pe timpul pandemiei de coronavirus: „Presiunea și incertitudinea le provoacă frică”
Publicat: 07/04/2020, 11:30
Actualizat: 07/04/2020, 11:35

Pe Alexandra Nadane o poți întâlni la centrul de consiliere și sprijin ”Sfânta Împărăteasa Alexandra”, iar încă de pe băncile liceului a început să fie o mână de ajutor pentru femeile în criză de sarcină. La 16 ani a întâlnit primul caz al unei femei însărcinate care era amenințată că rămâne pe stradă. Așa a început să se implice în proiectele de voluntariat, și totul din convingerea că nu este suficient să te gândești doar la tine. În perioada pandemiei de coronavirus, Alexandra nu s-a dat bătută,  iar centrul s-a mutat online. Numărul solicitărilor a crescut. Zeci de spitale din țară sunt desemnate să trateze pacienții cu coronavirus, iar  femeile însărcinate se confruntă cu teama și incertitudinea.

„Mi-am dat seama că un sprijin, o vorbă bună pot salva vieți uneori. Aveam 16 ani și eram coordonator media într-o organizație umanitară și am primit un mail de la o tânără care scria că are 24 de ani este însărcinată și părinții o presează să facă avort și că o vor da afară din casă. Mailul acela a ajuns la mine. M-am dus la conducerea asociației respective, și reacția lor a fost diferită de așteptările mele. Au zis că preferă să ajute altfel de tipuri de cazuri și mi-au zis să ignor mailul. Era primul caz de genul ăsta pe care îl întâlneam. Așa că am sunat-o și i-am propus să ne întâlnit. Mi-am dat seama că nevoie și de o vorbă bună, dar și de ajutor material”, povestește Alexandra.

Din 2014 s-a implicat în organizarea marșului pro-viață. Treptat a realizat că sprijinul emoțional nu era suficient, iar situațiile cu femeile care se confruntau cu depresia și traumele erau într-un număr din ce în ce mai mare.

Despre solidaritate

„Oamenii să fie solidari și să nu treacă indiferenți pe lângă problemele cu care se confruntă femeile însărcinate. De multe ori apare drama pentru că oamenii nu reacționează și nu se implică. Marșul e o invitație la solidaritate. Numărul cazurile continua să crească, așa că am început să căutăm. Am găsit că în alte țări erau centre profesioniste care sprijineau femeile însărcinate și am tot început să vorbim public sperând că cineva va pune bazele unui astfel de centru în București”, spune Alexandra Nadane.

Ideea unei asociații a apărut natural. Avea 24 de ani și nu avea experiență în management, însă era ghidată de dorința de a continua. Așa că povestea a continuat ca un tăvălug. Încet, încet lucrurile s-au conturat, iar alături de un psiholog și un asistent social tânăra a pus bazele centrului ”Sfânta Împărăteasa Alexandra”.

„Am intrat în al treilea an de activitate. În această perioadă au fost ajutate peste 300 de cazuri. Centrul oferă servicii gratuite de consiliere psihologică, terapie, asistență socială, orientare în carieră, sprijin în găsirea unui loc de muncă și încercăm să le ajutăm. Stau o perioadă destul de lungă la noi în program. Între 6 luni și un an până ne asigurăm că viața lor se așează. Le oferim și tot felul de produse de îngrijire, decontarea anumitor investigații medicale”, spune Alexandra.

În acest moment la centru sunt în jur 80 de beneficiari în program, iar aproximativ 20 sunt mame singure.

Coronavirusul și femeile însărcinate

Pe perioada pandemiei de coronavirus, activitatea centrului s-a mutat în online, acolo unde continuă consilierea psihologică și programele de asistență socială telefonică.

O parte dintre spitale s-au transformat în unități dedicate exclusiv pacienților cu coronavirus, iar multe femei însărcinate se confruntă cu o criză. Presiunea și incertitudinea le provoacă frică. Săptămâna trecută la centru au apelat două femei cu tentativă de suicid, însă Alexandra cu efoturi, dar cu o atitudine pozitivă, indiferent de piedici știe că poate să fie umărul de care ele au nevoie.

„Ajutăm și material prin livrarea la ușă a unor produse alimentare, a produselor de îngrijire a copilului, pentru a veni în sprijin pentru cei care nu pot ieși din casă în această perioadă. Numărul de cazuri a crescut de când cu epidemia. La acest moment este și o criză socială. Sunt oameni care rămân fără loc de muncă. Când s-a închis spitalul Suceava toate femeile din zonă au fost direcționate către alte două spitale locale care erau depășite de situație. Madicii le recomandau să nască acasă. Încercăm cât mai mult să venim în sprijinul lor prin acest tip de consiliere online  și telefonică”, mai spune Alexandra Nadane.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers