EXCLUSIV. Strigătul de ajutor al unei mame după ce fiica sa a dispărut: „Îmi vine să urlu, să zbier!”

EXCLUSIV. Strigătul de ajutor al unei mame după ce fiica sa a dispărut: „Îmi vine să urlu, să zbier!”
Publicat: 07/07/2020, 10:05
Actualizat: 07/07/2020, 13:33

Magdalena Ciorăneanu, o tânără de aproape 18 ani din Călărași, a dispărut de acasă de mai bine de 24 de ore. Mama sa a anunțat oamenii legii, însă femeia susține că Poliția a motivat că „s-a săturat să o caute pe adolescenta  care se află sub un tratament psihotrop”.

În anul 2018, tânăra a fost instituționalizată. A ajuns de două ori în sistemul de protecție al copilului.

„Am probleme foarte mari cu ea din anul 2014. A ajuns de două ori în sistemul de protecție al copilului. Acolo au distrus-o psihic, au nenorocit-o. Nu era trimisă la școală, de teamă că nu mai bine, acumulând din ce în ce un număr mai marede absențe, deși avea și are un certificat de orientare școală specific copiilor cu CES. Ea e victima acestui sistem. Mă doare sufletul, îmi vine să urlu, să zbier de suferința acestui pui de om”, spune Simona Ciorăneanu, mama  fetei, pentru Gândul.ro. 

Mama adolescentei povestește că fata, înainte să fie instituționalizată, a căzut în mâinile unei femei care se ocupa cu traficul de animale. Simona ar fi aflat că respectiva vindea animalele la diferite laboratoare în străinătate și a vrut să o reclame.

„Femeia aceea a pus alte fete să o bată, au bătut-o cu bestialitate. Au legăt-o de copac. Respectiva individă a pus-o pe Magda să plece de acasă și a ținut-o timp de șapte zile la ea. Femeia s-a dus la o cunoștință care lucra în sistem, a sunat la școală și i-au făcut certificat medico-legal prin care au scos în evidență că Magda a fost bătută de mine. Situația a fost preluată de cei de la Salvați Copiii, m-au ajutat enorm. Instanța a demonstrat că nu a fost niciodată bătută acasă sau neglijată. Ea trebuie susținută de DGASPC”, povestește Simona.

În luna mai a anului trecut, Simona a divorțat de soțul său și a plecat să muncească ca îngrijitoare în Germania, timp de trei luni. Fiica sa se află sub tratament psihotropic, pentru pacient cu probleme psihice severe.La câteva luni a rămas însărcinată, iar medicii au refuzat să -i facă întrerupere de sarcină.

„Au refuzat în totalitate. Pe cinci decembrie mi-a dat-o instanță acasă. Pe 13 august a plecat de acasă, si a fost găsită pe 28 din nou. Am insistat să i se facă înterupere de sarcină pentru că nu ar fi fost în stare să-și crească copilul cu tratament. Ea refuză internarea în spital, refuză să-și ia tratamentul. A încercat să-și ucidă copilul și sare la noi cu cuțitul, asta deoarece își pierde cumpătul”, spune Simona.

Dispărută de mai bine de 48 de ore

Familia a anunțat inclusiv Parchetul și a depus de două ori cerere de restrângere a drepturilor.

„Când timp a stat instituționalizată nu i s-a făcut nicio investigație medicală. Joia trecută am avut proces de restrângere a drepturilor ei, însă instanța nu a acceptat. Eu prin restrângerea drepturilor am cerut să meargă la terapie, să vină seara acasă și să își ia tratamentul”, spune Simona.

Fata a dispărut din nou de mai bine de 24 de ore, iar cea mai mare temere a mamei e ca fiica sa să nu fie scoasă din țară.

„E băgată în tot felul de anturaje dubioase. Boala ei e de așa natură. Caută întotdeauna refugiu unde îi este mai rău. Toate informațiile care îmi vin acum arată că ar fi la niște traficanți. Poliția a motivat că s-a săturat să o mai caute. Dimineață au venit de la criminalistică Călărași și au spus că au dat-o în urmărire”, spune Simona Ciorăneanu.

Ce spune IPJ Călărași

Bianca Gheveci, purtător de cuvânt IPJ Călărași, a confirmat pentru Gândul.ro, tânăra este dată în urmărire generală de ieri. Aceasta a precizat că ar fi vorba despre o plecare, nu o dispariție, deoarece adolescenta avea un bagaj la ea. În acest sens, ipoteza organelor de poliție este că adolescenta, încă minoră, ar fi plecat la Fetești, la concubinul ei.

Revin cu rugamintea sa distribuiti!
Fiica mea, este disparuta de la domiciliu, este data in urmarire generala, politia…

Publicată de Simona Cioraneanu pe Luni, 6 iulie 2020

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult