EXCLUSIV VIDEO | Operațiunea „Brazii de CRĂCIUN”. Director Romsilva: „Tendința este de a diminua în casele noastre pomul natural”

Publicat: 23/12/2023, 08:30

Pentru sărbătorile de iarnă din acest an Regia Națională a Pădurilor Romsilva are o ofertă de 25.000 de pomi de Crăciun. Preponderent sunt pomii de Crăciun din specia brad, adică 19.000 și 6.000, diferența o reprezintă molidul și mai sunt și alte specii de rășinoase care pot fi folosite ca și pom de Crăciun, precum pinul sau Duglasul, a povestit Sabin Bratu, directorul Direcției Comerciale a Romsilva, pentru Gândul.

Din cei 24.796 de pomi de Crăciun scoși spre vânzare de Romsilva, prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 17.569 sunt produși în pepinierele silvice ale regiei, în cadrul unor culturi specializate, iar 7.227 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă, spun oficialii.

Din informațiile strânse din piață în ultimii ani, oficialul Romsilva spune că românii cumpără din ce în ce mai puțin brazi naturali. Față de acum 30 de ani, și populația a scăzut, de pe o parte, dar și varietatea a crescut, fie cu pomi de pe piețele nordice, fie cu brazi sau decorațiuni artificiale.

„Tendința este de a diminua în casele noastre pomul natural, de a se orienta spre brazi artificiali sau alte nu știu sortimente sau aspecte de pom de Crăciun. Cert este că tendința este scădere”, a explicat Sabin Bratu.

Populaţia rezidentă a României, conform rezultatelor definitive ale recensămintelor din ultimii ani, a ajuns la 19,05 milioane de persoane, în scădere cu 1,1 milioane locuitori față de recensământul din octombrie 2011, când era 20,12 de milioane și cu peste 3,75 de milioane față de populația de 22,81 de milioane de acum peste trei decenii.

Numărul gospodăriilor a fost ușor în creștere în anul 2022, cu 7,54 milioane identificate în anchetele Institutului Național de Statistică, față de 7,53 de milioane anterior. Dintr-un calcul simplu reiese că brazii puși pe piață de Romsilva ar acoperi aproximativ 0,3% din numărul gospodăriilor de anul trecut.

Cât costă un brad la Romsilva

„Piața din România pentru pomi de Crăciun este asigurată în special din pomi de Crăciun din culturi specializate din Europa și din România, dar nu de la Romsilva, din alte structuri, pepiniere private sau ale primăriilor care pot produce pomi de Crăciun. Oferta noastră pe care o avem în fiecare an este că acești pomi preponderent merg către persoane fizice, către instituții de cultură, ONG-uri, asociații și ce rămâne disponibil poate fi valorificat și persoane juridice”, a precizat directorul Direcției Comerciale a Romsilva.

Cei mai mulți brazi ai Romsilva deja erau vânduți, din informațiile de vineri.

„Pentru 2023 prețurile pe care noi le-am avut pentru specia molid au început de la 15 lei, pentru dimensiunile până în 1,5 metri, au ajuns până la 25 de lei cu TVA, iar la specia brad au pornit la 25 de lei, până la 35 de lei”, a spus Sabin Bratu.

Ce este de remarcat este că există cerere din ce în ce mai mare din partea celor care nu vor să transforme bradul festiv în deșeu, ci să îl replanteze.

„Partea de pom de Crăciun la ghiveci de la an la an are o creștere – nu foarte mare, dar este o creștere. Din pepinierele pe care noi le avem în administrare putem pune la dispoziție sau pe piață astfel de pomi de Crăciun, iar prețurile aici bineînțeles că sunt altele, pentru că sunt mai mari, vin din culturi care sunt specializate, e nevoie de altă perioadă de timp, alte costuri. Astfel, prețurile aici diferă, adică variază între 100 lei și 240 de lei”, a spus directorul Direcției Comerciale a Romsilva.

Regia nu are prezent în ofertă posibilitatea de a-i primi înapoi, în cazul în care nu devine dificil procesul de replantare. „Nu este foarte complicat, numai că aceste cantități pe care le comercializăm astfel nu sunt foarte mari și atuncea cred că și logistica necesară încă nu acoperă costurile care ar acoperi aceste servicii”, a conchis oficialul Romsilva.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

CITEȘTE ȘI:

„Dragă Moș Crăciun, îmi doresc luciu de buze DIOR, bani, parfum Gucci, MacBook Pro”. Scrisoarea completă a unei fetițe de 13 ani

VIDEO EXCLUSIV | Moș Crăciun se antrenează la -12 grade Celsius pe faleza din Brăila. Cum îl ajută dieta cu 140 de ouă crude de prepeliță

A anulat COMANDA făcută online, după ce a așteptat mai bine de o jumătate de lună. Ce a încercat să îi ofere magazinul în schimb

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
De ce a murit fiul luptătorului Francis Ngannou? Micuțul avea doar 1 an și 3...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic. Verdictul medicilor
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ţara în care dacă reuşeşti să îţi iei o casă nu poți ști dacă o...