UPDATE – Poziția AFIR | Federaţia Națională a Lucrătorilor cere premierului și ministrului Agriculturii un control la AFIR și schimbarea conducerii

UPDATE - Poziția AFIR | Federaţia Națională a Lucrătorilor cere premierului și ministrului Agriculturii un control la AFIR și schimbarea conducerii
George Chiriţă, director general al AFIR
Publicat: 01/08/2023, 13:25
Actualizat: 04/08/2023, 15:32

Președintele Federaţiei Naționale a Lucrătorilor, Horațiu Raicu, cere premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii să dispună un control de fond la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și încetarea delegării actualei conduceri, printr-un document în care semnalează pentru a doua oară nereguli în gestionarea acestei entități a statului, așa cum a scris și Gândul încă de acum aproape trei luni.

UPDATE4 august 2023

Prin intermediul Direcției de Relații Publice, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a transmis pe adresa redacției Gândul un punct de vedere referitor la acuzațiile aduse de Federația Națională a Lucrătorilor.

”… Este un fapt cert, probat prin rezultatele verificărilor instituțiilor abilitate asupra activității AFIR, că la nivelul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale managementul personalului se realizează în condiții optime, fiind întreprinse toate demersurile legale pentru optimizarea activității și asigurarea resursei umane eficiente și corespunzătoare derulării eficiente a fluxurilor de lucru la nivelul tuturor structurilor și departamentelor AFIR în concordanță cu obiectivele instituționale și cu respectarea prevederilor legale aplicabile.

Acuzațiile prezentate în mass-media denotă faptul că reprezentanții acestei organizații sindicale fără reprezentativitate nu dețin cunoștințe și înțelegere a prevederilor legale referitoare la raporturile de muncă dintre angajații instituției și angajator și nici cunoștințe privind prin Legea nr. 367/ 2022 privind dialogul social.

Prin afirmațiile false pe care le vehiculează în spațiul public, sunt lezate imaginea, prestigiul și profesionalismul AFIR, întrucât angajatorul, în limitele legii, asigură cu promptitudine condiții adecvate pentru desfășurarea activității, refuzând în consecință să achiziționeze de bunuri care nu sunt reglementate de lege pentru instituțiile publice (frigidere, diverse tipuri de scaune de birou cerute de liderul sindicatului, dozatoare).

În același timp, publicul este indus în eroare prin acuzațiile nefondate și informațiile false comunicate de Federația Națională a Lucrătorilor și preluate de privind situația administrativă la nivelul AFIR”, precizează reprezentanții AFIR.

Punctul de vedere AFIR poate fi citit, integral, AICI.

Știrea inițială

Sindicaliștii de la Federaţia Națională a Lucrătorilor au semnalat ceea ce numesc „abuzuri” din partea conducerii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și solicită un control de fond și schimbarea actualilor șefi.

Horațiu Raicu, președintele Federației Naționale a Lucrătorilor, sesizează opinia publică pentru a doua oară cu situația gravă de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, după ce, așa cum a scris Gândul, în luna mai,  liberalul călărășean George Chiriţă, director general al AFIR a organizat „o haiducie de 5 stele” pe bani publici confundând întâlnirile de lucru ale agenției cu Balul Vânătorilor , fără ca o instituție a statului să verifice starea de lucruri din agenție și fără nici o demisie.

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR) este o instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR) având ca atribuție implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 ( PNDR 2020).

Ce au reclamat sindicaliștii

Sindicalistul a structurat neregulile descoperite pe zece capitole:

  • Ca și în cazul căminelor groazei instituțiile statului tolerează abuzurile de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
  • Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale transformată în agenție pentru calificarea directorilor liberali și pentru cosmetizarea CV-urilor acestora
  • Nerespectarea dispozițiilor legale cu privire la negocierea și încheierea Contractului Colectiv de Muncă
  • Angajarea prin concurs(alte metode) a unor persoane care au rude în agenție(in mod frecvent circulă in mediile de informare în masă informații despre astfel de situații, iar fenomenul se regăsește și în cadrul AFIR)
  • Delegarea pe funcții de conducere, un alt domeniu plăcut conducerii A.F.I.R., căci, cum poți să te asiguri că o persoană cu funcție de conducere îți rămâne “dator și ascultător“ – doar numindu-l cu delegare pe 6 luni.
  • Mutarea temporară sau definitivă în cadrul agenției
  • Hărțuirea la locul de muncă, sub formele prezentate în literatura de specialitate ce merg până la atingerea stadiului de burn-out.
  • Calcularea și acordarea eronată a drepturilor salariale în mod repetat
  • Determinarea angajaților să renunțe la procesele intentate Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale
  • Amestecul conducerii Agenției în activitatea sindicală

După ce detaliază toate aceste aspecte descoperite, conducerea și solicită premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii demararea unui control de fond la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și implicit încetarea delegării pentru:directorul general al AFIR, George Chiriță, demiterea directorilor direcției juridice și a celei de resurse umane și încetarea delegării șefului direcției economice și a celorlalte persoane ce vor fi dovedite de către organele de control că au săvârșit abateri prin acțiunea sau inacțiunea lor în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?