EXCLUSIV | Acuzații grave la adresa lui George Chiriță, director general AFIR: ”Dezmăț pe banii statului, a organizat o haiducie de 5 stele”

Publicat: 12/05/2023, 16:41
Actualizat: 12/05/2023, 17:20

Apar acuzații foarte grave după ce Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a organizat, la Cluj-Napoca, o ”întâlnire de lucru” în perioada 10-12 mai 2023. Tema acestui workshop a fost una generoasă și provocatoare, numai că George Chiriță – directorul general al agenției – este acuzat că a organizat o ”haiducie de 5 stele” pe banii statului, în timp ce managementul agenției se poate caracteriza prin ”defectuos”.

Hotelul Grand Italia (5 stele) din Cluj-Napoca a fost gazda întâlnirii desfășurate timp de trei zile – ”Analiza stadiului de implementare a PNDR 2014 – 2022, principalele provocări și măsuri necesare pentru accelerarea absorbției FEADR și pregătirea cadrului de implementare a Planului Strategic 2023 – 2027 la nivelul AFIR”.

Potrivit AFIR, ”în cadrul întâlnirii de lucru sunt analizate punctual aspectele care generează întârzieri în finalizarea proiectelor, riscurile care pot fi gestionate astfel încât să fie evitate dezangajările fondurilor europene” și s-au discutat ”aspecte relevante pentru implementarea fondurilor în perioada 2023 – 2027”.

Sursele Gândul au declarat, în exclusivitate, că participanții au găsit și răgazul necesar pentru a se relaxa la superlativ, îmbinând utilul cu plăcutul, totul pe banii statului și la un nivel de 5 stele.

În același timp, Federația Națională a Lucrătorilor a protestat, oficial, prin intermediul unui comunicat de presă, față de ”o politică păguboasă în privinţa managementului resurselor umane” dusă de conducerea AFIR.

”Discuții inutile privind soarta finanțării agriculturii din România”

Workshop-ul controversat, desfășurat în locația de 5 stele, a fost stropit din belșug cu licori scumpe, iar invitații au petrecut la superlativ, sursele Gândul dezvăluind că au fost organizate ”petreceri de seară și haiducii”, iar degetele acuzatoare s-au îndreptat către directorul general George Chiriță.

Aceleași surse afirmă că o astfel de întâlnire ”de lucru” s-ar fi putut desfășura și online, dar conducerea AFIR a ținut cu tot dinadinsul să ”ridice ștacheta”, agricultorii fiind revoltați de astfel de întruniri cu teme provocatoare, asezonate cu chefuri de zile mari.

”Dezmăț pe banii statului la hotel de 5 stele din Cluj-Napoca, desfășurat în plină stare de austeritate impusă de Guvernul Ciucă. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, George Chiriță, organizează la Cluj discuții inutile privind soarta finanțării agriculturii din România”, avertizează sursele Gândul.

Petrecere la maxim în timpul ”întâlnirii de lucru” organizate de AFIR la un hotel de 5 stele

”Mașini de zeci de mii de euro, meciuri de fotbal, petreceri de seară, haiducii, cam așa s-ar traduce managementul directorului general AFIR”, acuză sursele Gândul.

La ”întâlnirea de lucru” organizată de AFIR au fost organizate și meciuri de fotbal

Este genul de întâlniri în care se fac discuții care s-ar fi putut realiza și online cu directorii AFIR din țară, și nu printr-un astfel de dezmăț. Suntem revoltați!”, au transmis sursele Gândul, în exclusivitate.

”Întâlnirea de lucru” organizată de AFIR, multe semne de întrebare.

Federația Națională a Lucrătorilor protestează: ”Drumul către dezastrul agriculturii este asigurat”

Federația Națională a Lucrătorilor trage un semnal de alarmă și dezvăluie că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) aplică ”o politică păguboasă în privinţa managementului resurselor umane cu implicaţii negative în implementarea PNS (Planul Național Strategic – n.r.)”.

Potrivit reprezentanților federației, o parte a experţilor experimentaţi – care au contribuit decisiv la implementarea Programului SAPARD și a Programului Național de Dezvoltare Rurală – au ales să se pensioneze anticipat, s-au suspendat din funcţie pentru 1-2 ani, ori s-au angajat la entităţi private. Cauzele, potrivit comunicatului transmis, sunt multe și grave, iar managementul defectuos al AFIR este scos în evidență.

  • Lipsa unui contract colectiv de muncă valabil (semnalat Ministerului Muncii);
  • Contractul individual de muncă nu include toate veniturile de natură salarială pe care angajatul le primeşte;
  • Venituri salariale incerte, afectate de diverse situaţii neimputabile angajatului (deplasari pentru verificari tehnice, CM etc..);
  • Lipsa unor condiţii de muncă normale şi în siguranţă (aspecte constatate de Inspectoratul Teritorial de Muncă);
  • Management defectuos, promovări politice, ocuparea funcţiilor de conducere prin delegări repetate, pe termen lung;
  • Blocarea carierei, lipsa perspectivei de promovare;
  • Acordarea unor califictive la evaluarea profesională care nu concordă cu realitatea;
  • Numărul mare de funcţii de conducere raportat la numărul funcţiilor de execuţie. Se menţin pe posturi şefi de serviciu cu 2-4 persoane de execuţie şi directori care nu au în subordine numărul minim de persoane prevazut de lege.
  • Sunt servicii și direcții care au doar pe organigramă numărul legal de posturi de execuţie. În mod normal, acestea trebuiau comasate sau desființate.

”În momentul da față, când agricultura este în parte subfinanțată, politicile publice privind sectorul agricol sunt practic inexistente, acționându-se pompieristic, coroborat cu lipsa de măsuri reale pentru sectorul agricol din România, drumul către dezastrul agriculturii este asigurat

Conducerea agenției duce politica ignoranței prin refuzurile repetate de dialog cu Sindicatul Lucrătorilor din Europa, membru al FNL, aceste refuzuri nu fac altceva decât să creeze nemulțumiri în rândul salariaților deoarece aceștia nu au cui să își poată exprima nemulțumirile legate de volumul de muncă, salarizare etc”, acuză reprezentanții Federației Naționale a Lucrătorilor.

”Dialogul surzilor”

AFIR este o agenție de plăţi și ar trebui să fie condusă de persoane cu expertiză, mai spun reprezentanții Federației Naționale a Lucrătorilor, numai că realitatea este cu totul alta.

Lipsa de profesionalism la nivelul conducerii agenției constatată de către Corpul de Control din cadrul MADR (experienţa profesională necesară postului a fost obţinută prin delegări anterioare în cadrul agenţiei) nu va face altceva decât ca agenția să nu facă față provocărilor. Toate aspectele enumerate le-am adus la cunoștința conducerii agenției, dar este un dialog al surzilor, conducerea refuzând cu obstinență dialogul cu Sindicatul Lucrătorilor din Europa.

În plină stare de austeritate, toți directorii din AFIR se întâlnesc la Cluj, Grand Hotel Italia de 5 stele, pentru a discuta «pe proceduri». (…) Cine profită de acești bani cheltuiți cu găzduirea evenimentului? Pe site-ul afir.ro, la rubrica «comunicare», nu se spune nimic despre acest eveniment important. Știe doar direcţia de comunicare?”, se întreabă reprezentanții AFIR.

”Lipsa de dialog de care dă dovadă conducerea agenției, lipsa de perspectivă în cadrul instituției…”

În data de 18 mai se organizează un concurs pentru ocuparea a 80 de posturi vacante la AFIR, numai că – susține Horațiu Raicu, președintele Federației Naționale a Lucrătorilor – agenția nu a transmis un comunicat de presă, nu a informat sindicatele, ”s-a mulțumit sa posteze un anunț pe site-ul afir.ro și să afișeze pe geamul de la intrare, la interior”.

Mai mult, specializările solicitate pentru unele posturi ar fi cel puțin surprinzătoare, respectiv ”mine, petrol și gaze sau inginerie geologică”.

”Având în vedere aspectele semnalate, ținând cont de lipsa de dialog de care dă dovadă conducerea agenției, lipsa de perspectivă în cadrul instituției, de faptul că profesioniștii din cadrul agenției au fost nevoiți să plece din cadrul acesteia, având în vedere dezinteresul manifestat de conducerea acesteia și incertitudinile cu privire la veniturile membrilor noștri care foarte posibil să fie afectate de noile măsuri anunțate de Guvernul României, în situația în care conducerea agenției în continuare va nesocoti dispozițiile legale și nu va iniția un dialog real cu organizațiile sindicale, Federația Națională a Lucrătorilor împreună cu membri Sindicatului Lucrătorilor din Europa vor declanșa acțiuni de protest”, precizează Horațiu Raicu, președintele Federația Națională a Lucrătorilor.


Citește și:

Judecătoria Beiuș blochează ANAF în procesul cu frații Micula. Executările silite viitoare pentru recuperarea celor 395 milioane € sunt suspendate

EXCLUSIV | Daniel Ciungu (PNL) cere USR să îi retragă sprijinul politic lui Clotilde Armand: ”A fost prinsă cu mâța-n sac!”

Alexandru Petrescu, REVOLTAT de tergiversările lui Nicușor Dan: ”A anunțat că salvează Hanul Solacolu. Istoria Bucureștilor se prăbușește!”

EXCLUSIV | Dinu Gheorghe, consilier local PNL, semnal de alarmă: ”Clotilde Armand girează HAOSUL, este dezinteresată de siguranța elevilor în școli”

EXCLUSIV | ”Ucigașul de boschetari”, cel mai mare criminal în serie din România, ar putea fi eliberat condiționat: ”Îi ucidea cu pietre!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni