FENOMEN. Al doilea nor de praf din Sahara vine în România!

FENOMEN. Al doilea nor de praf din Sahara vine în România!
Publicat: 13/05/2020, 17:26
Actualizat: 06/04/2021, 23:51

Un alt val de aer din nordul Africii, încărcat cu praf saharian, se va abate asupra părții de sud-est a Europei, mergând până spre centrul continentului. România va fi afectată de acest fenomen joi și vineri, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM)

“În perioada 14 – 15 mai, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către Europa central-estică și de sud-est, inclusiv deasupra României. Concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra acestor regiuni va fi în general redusă. Depunerile de praf, în România, vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil, în jumătatea de nord a teritoriului“, se arată într-un comunicat ANM.

Fenomen manifestat de 2 ori într-o săptămână

Acesta va fi al doilea val din săptămâna aceasta, după ce luni și marți Europa, incusiv România, a fost afectată de un curent de aer din nordul Africii, încărcat cu particule de praf aduse din Sahara.

Astfel de fenomene au avut loc în România și în anii trecuți.

Cel mai mult, praful saharian s-a depus pe mașini, așa cum se poate vedea din relatările Gândul dn anii trecuți. 

Pe de altă parte, în România, ca în întreaga Europă, se înregistrează diferențe termice foarte mari, provocate de întâlnirea dintre transporturile de aer foarte rece dinspre Arctica și cel cald – umed dinspre Mediterana. În România, fenomenul se va manifesta prin scăderi drastice de temperatură, chiar de la 12 ore la alte 12 ore, de până la 15 grade într-o regiune, a afirmat la  Digi24  climatologul Roxana Bojariu.

Săptămâna trecută însă, vremea a fost una de iarnă în toată regula în foarte multe regiuni ale țării.

La munte, a nins ca în ianuarie, însă turiștii nu s-au putut bucura de acest fenomen din cauza pandemiei de coronavirus  și a stării de izolare.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase