Florin Cîțu, la începutul anului școlar: „Ce bine e să ne vedem cu toți aici în format fizic! Depinde doar de noi să rămânem așa tot anul”

Florin Cîțu, la începutul anului școlar: „Ce bine e să ne vedem cu toți aici în format fizic! Depinde doar de noi să rămânem așa tot anul”
Florin Cîțu la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București / Sursa foto: Guvernul României (captură)
Publicat: 13/09/2021, 14:16

Premierul Florin Cîțu și-a exprimat speranța, la ceremonia la care a participat luni, cu ocazia începerii anului școlar 2021 – 2022, ca acesta să se deruleze cu prezență fizică până la sfârșit.

„Ce bine e să ne vedem cu toți aici în format fizic! Depinde doar de noi să rămânem așa tot anul! Am încredere că veți face tot ce ține de voi să rămânem în format fizic anul acesta. Din partea mea ați văzut că este scenariul meu de bază ”, a spus Florin Cîțu în fața participanților la festivitatea de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București.

Premierul a fost însoțit de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a fost alături și de președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de dimineață de la Liceul Tehnologic „Carol I” din comuna Valea Doftanei, din județul Prahova.

Și șeful statului a subliniat că menținerea școlilor deschise cu prezență fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia dinte noi, respectarea normelor sanitare și vaccinarea fiind esențiale.

Principalele declarații ale premierului:

„Dragi elevi, profesori, doamnelor și domnilor,

Mă bucur să marchez deschiderea anului școlar 2021-2022 aici, la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” din București.

Sunt sigur că vă întrebați de ce am ales să fiu prezent astăzi la acest liceu, și nu la altul.

Dincolo de performanțele recunoscute ale elevilor, iar doamna director le-a menționat din nou, liceul vostru este primul din Capitală care își asumă, începând de azi, startul unei reforme profunde.

Din punctul meu de vedere este extraordinar că alegeți să implementați un program-pilot care înseamnă  un model curricular de secol XXI, un program-pilot bazat pe coordonatele definite de Proiectul România Educată.

Mai concret, ce înseamnă acest lucru: un proces de predare-învățare-evaluare mai apropiat de cerințele și exigențele unui învățământ modern, centrat în mod real pe elev.

E nevoie să ne concentrăm cu adevărat pe dezvoltarea unor competențe relevante.

Prin acest pas, definim începutul unei reforme profunde în domeniul educaţiei din ţara noastră.

Pilotarea va fi monitorizată continuu de către Ministerul Educației, iar modelele care se dovedesc de succes vor fi propuse spre scalare la nivel național.

Asta înseamnă că ce faceți voi începând de astăzi la ,,Gheorghe Lazăr” ar putea, desi eu sunt sigur, ar putea să ajute generații întregi.

Bineînțeles că nu ne oprim aici. În următorii ani, în PNRR, poate ați auzit de Programul Național de Redresare și Reziliență, este prevăzută finanţarea a 60 de şcoli-pilot.

Țin foarte mult la reformarea învățământului și știu că vom reuși să facem acest lucru prin Proiectul ,,România Educată”. Tocmai pentru că nu e cazul să pierdem timpul, săptămâna aceasta vom adopta și implementarea programului.

România Educată este cel mai amplu proiect de reformă a educației, inițiat şi dezvoltat de Administraţia Prezidențială, un proiect care reprezintă viziunea și strategia de țară în domeniul educaţiei, în perspectiva 2030.

Este bine de știut că toate aceste reforme ale învățământului au surse de finatare multiple – PNRR, bugetul de stat și fonduri europene.

Miza noastră în educație nu este de a face un pic altceva, un pic altfel sau la fel ca până acum.

Miza noastră strategică este de a face altfel, altceva.

Adică Școală de secol XXI pentru România de secol XXI, pe care sunt convins că ne-o dorim toți.

Așa cum văd azi, aici, acum, la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” din București.

Felicitări și mult succes atât școlii-pilot “Gheorghe Lazăr”, cât și tuturor celorlalte școli din România!

Vă mulțumesc!”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase