Fosta cazarmă a unității militare din Târgoviște unde au fost judecaţi și executați soţii Ceauşescu va fi renovată. Care va fi destinația clădirii

Publicat: 25/10/2023, 14:46

Clădirea fostei cazarme UM 01417 din Târgoviște, locul unde au fost judecați și apoi executați la zid Nicolae și Elena Ceaușescu, în 25 decembrie 1989, va fi reastaurată prin ample lucrări finanțate din fonduri norvegiene nerambursabile și de la Consiliul Județean Dâmbovița după cum a anunțat, miercuri, președintele instituției, Corneliu Ştefan. Aceasta adăpostise anterior Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie  „Ferdinand I”. Fiind unul dintre centrele nervoase ale Revoluției române de la 1989, aici se află în prezent Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, de sub umbrela Consiliului Județean Târgoviște, unde este organizată expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”.

Clădirea unde și-a găsit sfârșitul Elena și Nicolae Ceaușescu, executat lângă un zid unde sunt încă evidențiate siluetele lor, va fi consolidată, și, la finalul lucrărilor, va fi destinată în cea mai mare parte expoziţiilor, a anunţat, miercuri, preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, într-o postare pe Facebook.

UM 01417, fosta Școală Superioară de Cavalerie „Ferdinand I”, unde au fost deținuți Nicolae și Elena Ceaușescu între 22-25 decembrie 1989, locul procesului și execuției celor doi (25 decembrie 1989). Curtea din spate. Locul execuției, zidul unui corp de gardă, extensie a clădirii principale. Nu toate urmele gloanțelor care i-au ucis pe Ceaușești se păstrează, deoarece s-au făcut reparații stângace de-a lungul anilor. Contururile de jos, menite a indica unde au căzut cei doi, nu respectă adevărul istoric, mai ales conturul din dreapta, al lui Nicolae Ceaușescu / Sursa foto si descrieri: Rezistența urbană

„Astăzi am semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru proiectul «Conservarea, restaurarea, valorificarea clădirii Fosta Şcoală de Cavalerie în vederea consolidării identităţii culturale a judeţului Dâmboviţa». Având în vedere trecutul său remarcabil, lucrările vor păstra unicitatea şi semnificaţia istorică a clădirii unde a funcţionat, printre altele, Unitatea Militară de la Gara Târgovişte şi unde a avut loc procesul soţilor Ceauşescu”,a preciat Corneliu Ştefan, care consideră că la final aceasta va fi una dintre cele mai frumoase clpdiri de patroniu din regiune.

Conform descrierii publicată de instituție, piatra de temelie a clădirii a fost așezată, în octombrie 1907, în prezența a două figuri emblematice ale istoriei României, moștenitorul tronului, principele Ferdinand, viitorul rege Ferdinand I Întregitorul (1914-1927), în acel moment Inspector General al Cavaleriei, și Ministrul de Război, Generalul Alexandru Averescu (1859-1938), clădire care, din anul 1910, va găzdui Școala de Ofițeri de Cavalerie „Ferdinand I”.

Ce lucrări sunt proiectate

Preşedintele CJ Dâmboviţa a menționat că proiectul este unul de amploare și se va lucra de la subsol până la acoperiș:

  • se vor executa lucrări de finisare la nivelul pereților, planșeelor și tavanelor;
  • se vor hidroizola pardoseala și pereții subsolului și se vor termoizola pereții exteriori dinspre curte, la interior;
  • se vor conserva modelele istorice din pardoseala de mozaic aflată în holul central;
  • la nivelul șarpantei, se va înlocui toată structura veche cu una nouă cu învelitoare din țiglă ceramică de tip solzi;
  • se vor reface finisajele interioare și exterioare;
  • se vor reface instalațiile electrice și termice.

La etaj, se vor amenaja spații de expoziție, în corpul central, iar în extremități se vor amenaja birouri administrative, muzeale și birouri aferente activității de cercetare. De asemenea, pentru a asigura accesul tuturor persoanelor, se va monta un lift panoramic ce va avea acces de la nivelul curții până la fiecare nivel destinat publicului.

În zona de sud a imobilului se vor amenaja o parcare publică cu intrare din Bulevardul Regele Ferdinand și o alveolă pentru parcarea a două autobuze. În incinta curții se va amplasa o fântână arteziană și vom reamenaja spațiile verzi din curtea fostei Școli de Cavalerie. La finalizarea lucrărilor, fosta Școală de Cavalerie va putea găzdui evenimente culturale naționale și internaționale, dar și cafenele artistice și literare locale.

Potrivit președintelui CJ Dâmbovița, valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 22 de milioane de lei, din care aproximativ 8 milioane de lei sunt fonduri norvegiene nerambursabile, diferența urmând să fie asigurată de Consiliul Județean Dâmbovița.

O galerie foto cu descriere relevante a fost publicată de comunitatea Rezistența urbană, care a vizitat locul istoric în luna aprilie 2021. Actuala expoziția poate fi vizitată și de la distanță. Turul virtual poate fi făcut aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Fiica lui Costel Corduneanu, pe urmele tatălui. Ce performanță a reușit
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului