Greenpeace acuză IKEA că pentru mobila fabricată sub brandul ei se folosește lemn din pădurile naturale din România. Reacția retailerului

Greenpeace acuză IKEA că pentru mobila fabricată sub brandul ei se folosește lemn din pădurile naturale din România. Reacția retailerului
Publicat: 10/04/2024, 19:13
Actualizat: 10/04/2024, 19:15

Mai mulți producători de mobilă care fabrică produse pentru IKEA – care ajung pe rafturile retailerului din 13 țări europene – s-ar aproviziona cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, arată o investigație a activiștilor de mediu de la Greenpeace, conform raportului dat publicității miercuri. Organizația susține că IKEA nu a contestat rezultatele anchetei, în timp ce compania suedeză a transmis, la solicitarea agențiilor de presă internaționale, că declanșează un control pentru a vedea dacă acestea se susțin în realitate.

Greenpeace a anunțat miercuri că noua sa investigație dezvăluie cum șapte producători ai produselor populare IKEA, sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare din Carpații României și că cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea  Britanie, Polonia, România și Suedia.

„Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluție, în loc să participe activ înrăutățind criza climatică și a biodiversității”, a transmis organizația de mediu, care precizează în raport că se estimează că, în ultimii 20 de ani, România a pierdut peste 50% din pădurile sale primare intacte din cauza activităților de exploatare forestieră.

Ce au descoperit activiștii de mediu

Echipa de investigație implicată în raportul „Pe urmele adevărului – Distrugerea pădurilor naturale din Carpații României” – cercetat și către Greenpeace CEE împreună cu alte 13 birouri Greenpeace – a urmărit lanțul de aprovizionare, a analizat autorizațiile și  imaginile satelitare ale locurilor de exploatare a pădurilor din România, la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, până la locul în care ajung aceste produse: pe rafturile magazinelor IKEA.

Potrivit raportului citat, s-a constatat că șapte producători se aprovizionează cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare. „Bazându-se pe date publice, IKEA este cel mai mare client al produselor manufacturate de către aceste companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca acest lemn să fie transformat în mobilă IKEA. Acest lucru este cert în cazul companiei Plimob care produce practic exclusiv pentru IKEA”, arată organizația.

Ciprian Gălușcă, responsabil pe segmentul de campanii pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE, susține că producerea de mobilă este în teorie unul dintre cele mai sustenabile moduri de folosință a lemnului, atât timp cât excludem industria de fast furniture care promovează consumul rapid de mobilier ieftin și perisabil sau producerea mobilei din lemn tăiat ilegal sau din lemn provenit din păduri cu valoare înaltă de conservare a biodiversității.

„Ikea trebuie să-și curețe lanțul de aprovizionare de acel lemn care în prezent provine și din distrugerea ultimelor păduri naturale din România”, a declarat reprezentantul organizației.

Greenpeace susține că problema este că firmele și autoritățile doresc să evite identificarea zonelor ca fiind păduri virgine sau naturale pentru a evita restricțiile, ceea ce a dus la faptul că doar 2,4 % (1 700 km²) din pădurile Carpaților români sunt în prezent protejate împotriva exploatării forestiere. În același timp, datele oficiale sugerează că aproximativ 7% din pădurile românești au o vechime de peste 120 de ani, iar în conformitate cu strategia UE privind biodiversitatea, aceste păduri ar trebui să fie strict protejate.

„Am descoperit mai mulți producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 de ani. Acești parteneri Ikea produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele Ikea. Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte, dar vedem și o mare parte a responsabilității Ikea, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor”, spune Ciprian Gălușcă.

Conform informațiilor furnizate în raport, Greenpeace CEE a oferit IKEA posibilitatea de a comenta concluziile acestei investigații, iar IKEA nu a contestat informațiile. Gândul a solicitat reprezentanților Ikea România un punct de vedere înainte de publicarea datelor din raportul Greenpeace, fără a primi un răspuns.

Totuși, într-o poziție oficială primită la o solicitare a agenției internaționale DPA, citată de Agerpres, grupul IKEA a răspuns că „lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanţul valoric al IKEA. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relațiilor comerciale”.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?