HOTĂRÂRE. Guvernul transferă către autoritățile locale peste 31 de milioane de lei pentru dotarea grupurilor sanitare din 375 de școli

HOTĂRÂRE. Guvernul transferă către autoritățile locale peste 31 de milioane de lei pentru dotarea grupurilor sanitare din 375 de școli
Grupurile sanitare din școli trebuie rescpecte normele impuse de autoritățile responsabile / Sursa: OVIDIU DUMITRU MATIU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/06/2020, 19:29
Actualizat: 16/06/2020, 19:41

Prin alocarea sumelor din bugetul Ministerului Educației către bugetele locale, autoritățile din teritoriu sunt responsabile de achiziția și derularea lucrărilor pentru dotarea toaletelor în conformitate cu normele sanitare.

Executivul a aprobat în ședința de astăzi, 16 iunie, repartizarea sumei de 31.269.000 de lei din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educației și Cercetării pe anul 2020, pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora, în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, a anunțat Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă, după ședința de marți a Guvernului.

„Prin hotărâre, au fost aprobate cheltuielile de capital prin transfer între bugetul Ministerului Educației și bugetele autorităților locale în sumă de 31 milioane de lei pentru modernizarea, reabilitarea sau dotarea unui număr de 375 de unități școlare în vederea conformării acestora în ceea ce privește grupurile sanitare pentru obținerea autorizațiilor sanitare”, a spus Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, la finalul ședinței.

În cadrul ședinței de Guvern, când proiectul a fost introdus pe ordinea de zi, ministrul Educației, Monica Anisie, a confirmat, la întrebarea premierului, că este vorba de mutarea în interiorul școlilor a grupurilor sanitare la acele şcoli unde grupurile sanitare nu sunt astăzi în interiorul școlilor.

Potrivit Ministerului Educației, din această sumă, 17 milioane de lei se vor aloca în vederea continuării lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurării cu utilități a 272 de unități de învățământ preuniversitar, finanțate în anul 2019 (prin HG nr. 363 și HG nr. 674), dar ale căror lucrări nu au fost finalizate la sfârșitul anului trecut.

Alte 14.269.000 de lei sunt destinate finanțării lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare, precum și asigurării cu utilități a acestora, în 103 unități de învățământ preuniversitar de stat, care nu dispun de grupuri sanitare conforme.

La începutul anului școlar 2019 – 2020, în România errau 1.176 de școli cu toalete în curte, potrivit răspunsului Ministerului Afacerilor Interne la solicitarea Edupedu.ro. Majoritatea acestor școli se aflau în mediul rural.

Care a traseul banilor

Potrivit informării Ministerului Educației, aceste sume se transferă către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Ulterior, autoritățile locale, pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare.

Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale, iar consiliile locale răspund, în condițiile legii, de utilizarea sumelor repartizate. În situația în care, la sfârșitul anului 2020, vor exista fonduri neutilizate, acestea vor fi virate către bugetul de stat.

Pentru anul 2020, la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri între unități ale administrației publice, în bugetul Ministerului Educației și Cercetării a fost alocată suma de 31.400.000 lei pentru continuarea îmbunătățirii condițiilor din unitățile de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare, potrivit MEC.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...