MĂSURI. Orban, despre programul flexibil de muncă: „Va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism”

MĂSURI. Orban, despre programul flexibil de muncă: „Va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism”
Premierul Ludovic Orban (FOTO: Facebook - Guvernul României)
Publicat: 22/06/2020, 11:53
Actualizat: 22/06/2020, 12:12

Premierul Ludovic Orban a detaliat, în cadrul unei mese rotunde organizate de Ministerul Muncii, principalele coordonate ale măsurii care vizează asigurarea unui program flexibil de muncă, cu ajutor de la stat, măsură care este inclusă în pachetul mai cuprinzător pentru susținerea companiilor și a investițiilor publice și private, care va fi lansat public „cât de curând”.

„Această dezbatere are ca principal obiectiv prefigurarea măsurilor active de susținere a companiilor și angajaților, cu concentrare pe Kurtzarbeit (program scurt de lcuru – trad.), respectiv program flexibil de muncă. Această modalitate de susținere a angajaților și companiilor are cumva un caracter de noutate în România, sigur, ea a fost aplicată în țări europene și a dar rezultate, din cauza asta încercăm și noi să aplicăm acest sistem de program flexibil de muncă. Trebuie să fixăm cadrul. La nivelul UE a fost aprobat programul SURE, destinat decontrorii efectuate de state pentru anumite categorii active, dar în special pentru Kurtzarbeit”, a explicat Ludovic Orban, în intervenția din cadrul masei rotunde „România revine „la muncă! Flexicuritate și digitalizare în contextul noilor tendințe din piața muncii din România!”.

Criterii de acordare care să reducă posibilitatea ca angajatorii să primească banii fără a avea nevoie de ei

„Sigur că ideea în sine nu e foarte complicată. Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un procent, pentru a nu da afară angajații, cu procentul corespunzător, practic stabilește un program flexibil de muncă pentru angajți și statul plătește perioada de timp pentru angajați corespunzătoare reducerii”, a spus premierul.

„Măsura se aplică o perioadă limitată, atunci când este o perturbare majoră, așa cum este criză economică generată de epidemia de COVID, în cazul de față, deci aici va trebui să stabilim o perioadă de aplicare, și va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism, astfel încât, pe de o parte, să fie cât mai ușor de accesat, fără proceduri birocratice complicate, pe de altă parte, să asigure criterii de acordare a ajutorului către companii și angajați foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat, și, pe de altă parte, să reducă cât mai mult posibilitatea ca unii angajatori, să spunem, să folosească această formă de protecție fără să aibă nevoie sau să o utilizeze ca o resursă suplimentară de venit în condițiile în care ei, teoretic, nu ar avea nevoie de acestă măsură”, a explicat Ludovic Orban.

„De asemenea, această măsură trebuie gândită în contextul celorlalte măsuri active și unor altor măsuri posibile – de exemplu am vorbit cu doamna ministru să găsim niște soluții pentru zilieri, am vorbit cu domnul ministru al Agriculturii să găsim soluții pentru sezonieri, ca să stimulăm, mai ales că sunt mulți angajați sezonieri în industria hospitalității și aici se pot găsi niște forme active, dar trebuie gândit tot setul de măsuri active astfel încât ele să fie cele mai potrivite pe anumite domenii de activitate și realmente pe perioada asta cât criza epidemică continuă să afecteze economiile, să putem să asigurăm o afectare cât mai mică a locurilor de muncă și, de asemenea, să permitem companiilor să mențină un număr cât mai mare de angajați în situația unei comprimări a cererii”, a detaliat Ludovic Orban.

„Să fim cinstiți, economia României este în mare parte dependentă de economia europeană”

Premierul a detaliat și contextul în care trebuie implementată măsura, pentru a menține cererea de pe piața internă.

„Sigur, acest lucru te ajută și într-un alt obiectiv, că, acum să fim cinstitiți, economia României este în mare parte dependentă de economia europeană. Noi avem aproape 80% din volumul schimburilor comerciale cu țări din UE. Dacă mai puneți și SUA și încă câteva țări, practic, cam asta este relația economică a României cu diferite țări. Noi depindem în mare măsură de redresarea acestor economii și de revenire a cererii la un nivel cât mai aproape de normal. Pe de altă parte, trebuie să avem foarte mare grijă să menținem cererea la un nivel rezonabil, astfel încât măcar cererea pe piața internă să permisă susținerea activității foarte multor companii care sunt afectate în momentul de față de față de căderea cererii în țările care exportă, cu care au parteneriate”, a conchis premierul.

Vicepremierul Raluca Turcan, prezent la eveniment, a detaliat măsurile luate de Guvern în ultimele șase luni în vederea digitalizării, flexibilizării muncii, a relaționării rapide cu beneficiarii, „mai mult decât alte guverne în ultimii 30 de ani”. La masa rotundă au participat și reprezentanți ai mediului de afaceri și sindical.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine