Mii de tineri susțin examenul pentru admiterea la Medicină în condiții speciale: „Pandemia ne-a arătat câtă nevoie e de această profesie” FOTO EXCLUSIV

Mii de tineri susțin examenul pentru admiterea la Medicină în condiții speciale: „Pandemia ne-a arătat câtă nevoie e de această profesie” FOTO EXCLUSIV
Mii de tineri susțin examenul pentru admiterea la Medicină în condiții speciale: „Pandemia ne-a arătat câtă nevoie e de această meserie” FOTO EXCLUSIV: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 26/07/2020, 11:31
Actualizat: 26/07/2020, 13:09

Pandemia de coronavirus i-a făcut pe tineri să-și dorească și mai multe profesia de medic sau cea de farmacist. Duminică, la concursul de admitere în Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti,  s-au înscris 3.326 de candidați la medicină, medicină dentară și farmacie, precum și la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală.

Examenul de admitere a început încă de la ora nouă și a avut loc în mai multe locații de la Romexpo. Împărțiți pe pavilioane, în funcție de specializare, tinerii au susținut examenul cu măștile pe față, iar băncile au fost distanțate.

„Pandemia ne-a arătat câtă nevoie avem de această profesie”

Diana, absolventă de clasa a XII-a, a venit încă de la primele ore ale dimineții în București. Însoțită de părinți, tânăra din Pitești, susține astăzi examenul pentru admiterea la facultatea de medicină.

Și-a dorit să facă medicină încă din clasa a 9-a, atunci când a decis să urmeze un profil de științe ale naturii la liceu.

Pandemia cred că ne-a arătat câtă nevoie avem de această profesie. M-am pregătit foarte mult pentru acest examen, recunosc, fără meditații poate că mi-ar fi fost mai greu. Am încredere că voi intra la locurile de la buget. Nu este un examen foarte dificil, însă, important e să îți depășești emoțiile negative și să faci abstracție de ceea ce e în jurul tău. E  mai greu cu masca pe față, însă, la BAC m-am descurcat”, a spus tânăra emoționată pentru GÂNDUL.RO.

Afară, tinerii au fost așteptați de părinți și prieteni. Cu emoții și încrezători aceștia și-au arătat suportul necondiționat.

„E un examen dificil. Dar dacă ai învățat nu e atât de greu. Fata mea are emoții, a avut și la BAC, mai ales acum. Important e să intre și apoi va vedea ce specializare își dorește”, a spus Mihaela, mama unei tinere.

3.326 pe 1.114 locuri finanțe la buget

Dintre cei 3.326 de candidați înscriși, 28 sunt absolvenți de liceu care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, iar 46 sunt olimpici naționali și internaționali. Aceştia, cu excepția celor 46 de olimpici care sunt declarați deja admiși, vor concura pentru ocuparea celor 1.114 locuri, din totalul de 1.160, finanţate de la bugetul de stat și 292 locuri cu taxă scoase la concurs.

Medicina generală, în preferințe

Pentru cele 660 de locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.246 candidaţi, pentru Facultatea de Medicină Dentară, 541 de candidaţi/180 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie, 134 de candidaţi/150 de locuri, iar pentru FMAM (4 sau 3 ani de studiu), 405 de candidaţi/170 de locuri. Pentru candidații ale căror medii de admitere, nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat, sunt puse la dispoziţie alte 292 de locuri cu taxă.

Record de candidați înscriși

3.328 de candidați s-au înscris în anul 2020. Spre exemplu, în 2019, la UMF „Carol Davila” au fost scoase la concurs 1.154 de locuri, finanţate de la bugetul de stat și 310 locuri cu taxă pentru care au candidat 3.058 de absolvenți de liceu dintre care 2.002 la Medicină și 448 la Medicină Dentară;

în 2018 – 1.402 locuri, dintre care 302 locuri cu taxă, (nr total candidați – 2.976, 1.823-Medicină și 485-Medicină Dentară);

în 2017 -1.468 de locuri, dintre care 440 de locuri cu taxă (nr total candidați-2.996, 1.811-Medicină și 547 Medicină Dentară);

în 2016 – 1.420 de locuri, dintre care 470 de locuri cu taxă (nr total candidați-3.168, 1.942-Medicină și 583-Medicină Dentară).

„Alegerea Centrului Expozițional Romexpo pentru desfășurarea acestui concurs important cred că a fost cea mai bună opțiune, spațiile de aici, de peste 10.000 de metri pătrați, dându-ne posibilitatea de a le oferi tuturor candidaților condiții optime pentru a susține examenul, cea de a doua variantă a locației, pe care am analizat-o, Arena Națională putând să genereze un disconfort termic concurenților, temperaturile acestui sfârșit de lună anunțânu-se extrem de ridicate chiar și pentru ore matinale. Totodată, vor fi respectate cu strictețe toate măsurile de prevenire împotriva COVID 19, conform Ordinului Ministrului Sănătății – 1228/2020 începând cu triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor și purtarea obligatorie a măștilor de protecție facială și bineînțeles distanțarea socială de minim 1,5 metri între candidați” a declarat rectorul UMF “Carol Davila” Viorel Jinga, într-un comunicat de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun