Mult mai scump decât berea. Câți lei a ajuns să coste un porumb fiert pe plaja din Eforie Nord

Mult mai scump decât berea. Câți lei a ajuns să coste un porumb fiert pe plaja din Eforie Nord
Publicat: 23/07/2022, 09:13
Actualizat: 23/07/2022, 09:13

Prețurile încep să crească în stațiunea Eforie Nord, acolo unde „au migrat” cei mai mulți turiști care au abandonat Mamaia.

Legea cererii și a ofertei funcționează atât pe plaja din Mamaia, unde, din cauza lipsei turiștilor, au apărut oferte promoționale pentru închirierea șezlongurilor, cât și la Eforie, unde, fiind mulți „mușterii”, au crescut prețurile la produsele aduse de vânzătorii ambulanți la nasul potențialilor clienți.

Hotelierii dau vina pe taxele de parcare

Pe de o parte, operatorii economici din HoReCa caută soluții pentru atragerea turiștilor în stațiunea Mamaia, care este aproape pustie, în plin sezon estival, în timp ce anii trecuți era vedeta litoralului românesc. Hotelierii nu își asumă acest eșec, nu admit că ar putea fi de vină prețurile ridicate, ci dau vine pe taxele de parcare, mult mai mari decât în Eforie, de exemplu, unde au migrat cei mai mulți turiști.

Hotelierii spun că oferă preţuri bune pentru servicii şi mai bune, dar că infrastructura şi preţul parcărilor îi alungă pe turişti. Potrivit agenţilor economici din Mamaia, motivul pentru care staţiunea a avut mai puţini turişti, până în acest moment, este legat de preţul parcării.

Tariful de parcare pentru zona 0, cum a fost încadrată staţiunea Mamaia, este de patru lei pe oră, acelaşi preţ fiind valabil şi pentru centrul Constanţei. Astfel, pentru 24 de ore, un turist plătește 96 de lei pentru parcare. Nu există posibilitatea unui abonament, iar varianta propusă de primărie e ca hotelierii să închirieze locurile de parcare de la administrație și să le pună la dispoziția turiștilor.

Consiliul Local al municipiului Constanţa nu a aprobat proiectul de hotărâre privind plata parcării în timpul nopţii, în staţiunea Mamaia, iar ca urmare, ea nu va fi suspendată. Primarul Vergil Chiţac, cel care anunţase la sfârşitul săptămânii trecute că parcarea nu va mai fi plătită în Mamaia între orele 22.00 – 08.00, nu a fost prezent la şedinţă.

Reprezentanții HoReCa încearcă să iasă din criza turiștilor din Mamaia prin oferte de senzație, potrivit Cancan. Pe o rețea de socializare a apărut o fotografie care pare ireală: pe o plajă din stațiune, prețul unui șezlong este de 25 de lei, iar în acest preț este inclusă și o băutură.

„Am trăit să o văd și pe asta! Șezlongul la Mamaia mai ieftin decât la Costinești. Anul Domnului 2022! Vârf de sezon!”, a scris cel care a postat fotografia cu oferta incredibilă.

Pe de altă parte, în stațiunea care a beneficiat de pe urma migrației turiștilor, prețurile au început să urce. Astfel, un porumb fiert costă 10 lei, în timp ce berea la pahar costă 3,5 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase