Părinții nu ar trebui să lucreze de acasă. Un profesor de la Standford explică de ce

Părinții nu ar trebui să lucreze de acasă. Un profesor de la Standford explică de ce
Profesorul Nicholas Bloom explică de ce părinții ar trebui să lucreze și de la birou / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 26/06/2021, 16:07

Pandemia de coronavirus a schimbat modul de viață al oamenilor, inclusiv al părinților care s-au văzut nevoiți să lucreze acasă, alături de cei mici. Poate unii dintre ei preferă să facă acest lucru în continuare, însă profesorul de Economie Nicholas Blooom, de la Harvard, le recomandă să nu facă acest lucru.

Profesorul Nicholas Bloom este cunoscut mai ales pentru studiul lui din 2013 prin care provomovează lucratul de acasă întrucât, potrivit descoperirilor lui, este mai productiv. Însă, în prezent, acesta le recomandă companiilor să nu le permită angajaților să lucreze full time de casă și chiar să nu le accepte cererile în privința acestui lucru.

„Mi se pare ciudat că spun asta acum, dar până în martie 2020 eram unul dintre cei mai mari promotori ai lucratului de casă”, a declarat acesta pentru inc.com.

Nicholas Bloom rămâne totuși un promotor al lucratului de casă uneori, aproximativ 2-3 zile pe săptămână. Însă subliniază faptul că pot apărea probleme în momentul în care o companie decide să le acorde angajaților oportunitatea de a avea un program hibrid – să lucreze de acasă sau de la birou, în funcție de preferințe.

Ce dezavantajeze are lucratul de acasă

În ultimul an, profesorul și echipa lui au realizat un studiu pe 30.000 de angajați americani. Majoritatea dintre ei au declarat că vor să lucreze de la birou o zi sau mai multe pe săptămână. În schimb, 32% au susținut să vor să lucreze de acasă full time.

„În cadrul studiului am descoperit, de exemplu, că dintre colegii absolvenți care au copii mici, femeile for să lucreze de casă full time cu până la 50% mai mult decât bărbații”, a precizat acesta într-un articol Harvard Business Review.

Se pare că acest lucru poate reprezenta o problemă atunci când o persoană are colegi care lucrează de la birou, fapt care ar putea fi în detrimentul celei care preferă să lucreze de acasă.

Într-un studiu realizat în China, Bloom a separat aleator 250 de voluntari în două grupuri. Un grup lucra la birou cinci zile pe săptămână, iar celălalt grup venea doar într-o zi pe săptămână. După 21 de luni, al doilea grup a avut o rată de promovare cu 50% mai mică.

Cercetările au arătat deja că greutățile economice ale pandemiei au căzut disproporționat pe umerii femeilor. Ultimul lucru de care au nevoie este să fie lipsite de oportunități privind promovarea, fapt care va fi cauzat de un program de lucru de tipul cinci zile pe săptămână de acasă. În timp, acest lucru înseamnă că vor fi chiar mai mulți bărbați și mai puține femei în poziții de top decât sunt acum.

Angajații la distanță sunt „uitați”

De ce anumiți oameni nu sunt promovați la locul de muncă? Profesorul Bloom susține că acest lucru este cauzat de două motive. Primul motiv ar fi faptul că dacă lucrezi de casă nu ești văzut, la propriu și figurat, fapt care duce la eliminarea din lista de „priorități”, astfel încât nu mai ești în „orizontul” celor care au „puterea” să te promoveze.

Profesorul Bloom susține că această problemă poate dispărea în timp, întructâ sunt mai mulți oameni care lucrează de acasă și companii care învață să se descurce mai bine cu ei. Cealaltă problemă este însă mai greu de manageriat.

„Când intri la serviciu și mergi la prânz sau la cafea sau discuții cu oamenii, dezvolți o expunere și o cultură mai fermă și o abilitate managerială. Ai o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă”, a explicat acesta.

Oamenii care nu vin regulat la birou riscă să se deconecteze de colegii lor și asta le limitează potențialul de lideri, susține profesorul. Acesta este de părere că lucrătorii pe care i-a observat erau agenți de turism care își petreceau cea mai mare parte a timpului la telefon. S-ar putea ca alte tipuri de locuri de muncă, în special cele de conducere, să se poată face bine numai dacă te afli la birou cel puțin o dată, susține acesta în prezent.

Acesta este un motiv important pentru care el recomandă le conducătorilor de companii să stabilească munca de la domiciliu, pe care să o urmeze angajații, mai degrabă decât să-i lase să aleagă singuri. (Un alt lucru este că majoritatea angajaților ar alege să lucreze acasă luni și vineri, ceea ce ar putea duce ceea ce ar putea promovoca aglomerare la birou în unele zile.)

„Nu există o soluție perfectă”

Însă ce au de făcut părinții – de obicei mamele – care au copii mici care s-au putea să aibă probleme privind îngrijirea celor mici dacă ar fi nevoiți să ce întoarcă la birou?

În primul rând, susține profesorul, mulți angajatori intenționează să le permită angajaților să lucreze de acasă două sau trei zile pe săptămână.

„Două zile pe săptămână este mult mai bine decât deloc. Și dacă este vorba de un cuplu, poate există posibilitatea de organizare a programului astfel încât să fie un părinte acasă timp de zile pe săptămână”, a explicat acesta.

În cele din urmă, recunoaște profesorul, nu există nicio soluție care să le ofere părinților angajați o șansă egală la promovare și în același timp să lucreze tot timpul de acasă pentru a avea grijă de copiii lor. Și, observă acesta, deși nu a cercetat niciodată acest lucru el însuși, alte studii au constatat în mod constant că creșterea copiilor înseamnă compromisuri pentru cariera cuiva. Având în vedere această realitate, spune acesta:

„Nu există o soluție perfectă. Dar cred că suntem într-o poziție mult mai bună acum decât eram în perioada pre-pandemică”, a subliniat specialistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun