Pensia medie a românilor a scăzut în mod real cu aproape 6% în al doilea trimestru al anului. Peste 1,15 milioane de români primesc 1.000 de lei pe lună

Pensia medie a românilor a scăzut în mod real cu aproape 6% în al doilea trimestru al anului. Peste 1,15 milioane de români primesc 1.000 de lei pe lună
Putere de cumpărare în România, de aproape 3 ori sub media europeană/ Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 13/09/2022, 16:22
Actualizat: 13/09/2022, 16:24

Chiar dacă, nominal, pensia medie a crescut în România în al doilea trimestru al anului, față de precedentul, scumpirile recente au dus la scăderea valorii reale a banilor primiți de seniorii ieșiți din câmpul muncii.

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 93,9% în trimestrul II din 2022, potrivit celor mai recente date agregate de Institutul Național de Statistică (INS), date publicității marți.

Creșterea pensiei, mai mică decât rata inflației

În trimestrul II 2022, pensia medie lunară – determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii – a fost de 1.851 de lei, în creṣtere cu 0,3% faṭă de trimestrul precedent.

În această statistică au fost luate în calcul sumele plătite pensionarilor de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), Ministerul Apărării Naționale (MapN), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Serviciul Român de Informații (SRI), Ministerul Culturii și Casa de Asigurări a Avocaților.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost, în trimestrul II, de 1.774 lei, cu 0,1% mai mult ca în trimestrul anterior, respectiv aproape jumătate dintr-un salariu în mână. Mai concret, raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuția de asigurări sociale de sănătate) şi câștigul salarial mediu net a fost de 51,8% (comparativ cu 54,4% în trimestrul precedent).

Per total, numărul mediu de pensionari a fost de peste 5 milioane (5.003.000), în scădere cu 21.000 faţă de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,6 milioane (4.604.000, în scădere cu 13.000 de persoane faṭă de trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul II al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 82.000 de persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 53.000 de persoane.

Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 11,4%, respectiv cu 10,8%, potrivit INS.

Astfel, creșterea e mai mică decât rata anuală a inflaţiei, care a ajuns ,în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021, la 15,3%, creșterea prețului la curent, de la an la an, fiind de 16,37%, apogeul fiind la gaze, o scumpire cu 70,64%, potrivit INS.

În trimestrul II din 2022, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,0% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,2%.

Care este raportul dintre pensionari și salariați

Potrivit specialiștilor INS, raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţi lor a fost de 8 la 10.

Totuși, acest raport nu este identic în țarp, ci prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Bucureṣti ṣi judeṭul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 14 la 10 în judeṭul Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 945 de lei, cea mai mare pensie fiind în Hunedoara:

  • 1.409 lei în judeţul Botoṣani
  • 1.419 lei în judeṭul Giurgiu
  • 1.427 lei în judeṭul Vrancea
  • 2.085 lei în judeṭul Braṣov
  • 2.249 lei în Bucureşti
  • 2.354 lei în judeṭul Hunedoara

În ceea ce privește beneficiarii pensiei minime garantate în plată – prevăzută de OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială, de 1.000 de lei), numărul lor total în trimestrul II 2022 a fost de 1.156.500 de persoane – în scădere de la 1.165.200  în trimestrul I din 2022 – din care:

– 1023,6 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,2% din totalul pensionarilor din această categorie;

– 126,4 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 64,3% din totalul acestora;

– 6,5 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 3,3% din totalul acestei categorii

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?