Situație absurdă la Bacău! Cum au ajuns spitalele din oraș să fie pe post de „muzeu”, în timp ce numărul bolnavilor s-a dublat!

Situație absurdă la Bacău! Cum au ajuns spitalele din oraș să fie pe post de „muzeu”, în timp ce numărul bolnavilor s-a dublat!
Publicat: 04/08/2020, 15:31

În timp ce trei spitale sunt pe post de „muzeu”, numărul celor din Bacău testați pozitiv s-a dublat și au apărut cazuri de bolnavi cu simptome care stau acasă pentru că nu mai sunt locuri în spitale.

Spitalul Municipal „Sfânta Maria” nu are aviz de la ISU!

Amenajat în timp record pentru pacienții infectați cu COVID-19, Spitalul Municipal este nefuncțional din cauză că municipalitatea nu a depus documentele necesare obținerii  avizului de securitate pentru incendiu, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău.

În tot acest timp, autoritățile locale și județene au tot vorbit despre o problemă juridică și au cerut sprijin din partea Guvernului. Situația e reală, dar până la Guvern, cei care administrează unitatea spitalicească au uitat de avizul de la ISU.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Situația Spitalului Municipal Bacău, pe masa Guvernului”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dat asigurări că Guvernul Orban pregătește un proiect de act normativ prin care statutul Spitalului Municipal Bacău să fie reglementat și acesta să poată funcționa alături de Spitalul Județean de Urgență. Declarația oficialului liberal a fost făcută la Moinești, la o lună distanță de la vizita ministrului sănătății, la Spitalul Municipal Bacău.

”Din toate analizele făcute, am ajuns la concluzia că există două entități: una de spital municipal, aflată în patrimoniul Direcției de Sănătate Publică Bacău, dar care nu se regăsește nicăieri, și un obiectiv de investiții, care este în patrimoniul Consiliului Local Bacău. În acest moment, împreună cu Ministerul Justiției, lucrăm la un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care să anulăm acel act al DSP-ului, și să putem trece spitalul către Consiliul Local Bacău și, ulterior, să-l alăturăm Spitalului Județean Bacău”,  a declarat Nelu Tătaru.

Spitalul Municipal Bacău este singurul spital public construit în ultimii 30 de ani de o administrație locală, respectiv, de o administrație liberală. Investiția a fost abandonată în cei patru ani, în care PSD a condus municipiul Bacău.

Spital amenajat din containere

Un alt spital care stă gol e cel amenajat de Primăria Bacău în interiorul bazei sportive „Constantin Anghelache”. Acesta a fost amenajat din containere în urmă cu patru luni și e nefuncțional, dar autoritățile se exprimă optimiste și povestesc despre o minune care s-ar întâmpla chiar astăzi.

„Spitalul va fi funcțional și va putea primi până la 50 de pacienți COVID. Cele patru luni în care spitalul a stat pe post de muzeu se datorează birocrației. Obținerea tuturor aprobărilor necesare și pregătirea cadrelor medicale ne-a ținut pe loc”. Spitalul amenajat din containere va fi o secție externă a Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău, pentru supraveghere și tratament a pacienților COVID cu forme ușoare și asimptomatice și care nu au alte patologii asociate.

Patru pacineți într-un container!?

”Patru bolnavi în același container înseamnă mai degrabă o sursă de îmbolnăvire. Un pacient COVID 19 are nevoie de cel puțin 8 metri cubi de aer. Altfel există riscul să se îmbolnăvească și mai grav unul de la altul.” spune Dorin – un băcăuan care se arată total indignat față de decizia autorităților locale.

 Spital de campanie militar care a costat 3,5 milioane de euro

Modulele spitalului de campanie au fost aduse în Bacău pe 24 mai, iar de atunci sunt gaoale. La acea vreme, prefectul județului, Liviu Miroșeanu explica:

„Va servi ca unitate medicală suport pentru bolnavii de COVID-19. Capacitatea de tratare a bolnavilor cu coronavirus va crește cu 56 de paturi, amplasate în 19 corturi, prevăzute cu aer condiționat și toalete mobile. De asemenea, acest spital va fi prevăzut atât cu un laborator RT – PCR propriu cât și cu un container separat pentru laboratoare medicale. Toată infrastructura va fi deservită de 2 generatoare de curent electric și 4 rezervoare de apă. Este o mare satisfacție pentru mine și pentru echipa pe care o coordonez să am privilegiul să asist la recepția unei astfel de unități medicale. a declarat prefectul Liviu Miroșeanu.

Suntem la începutul lunii august, și niciun pacient nu a fost internat. Din surse, spitalul de campanie a costat aptoximativ 3,5 milioane de euro.

Cătălin Cojocaru
Jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii (1 TV, Euro TV, Plus TV), radioului (Jurnal) și presei scrise (Business Mesager, Romania Libera, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...