Sorin Cîmpeanu: Unii elevi ar putea merge la școală și dacă incidența COVID-19 este mai mare de 6 la mie. Ce spune ministrul Educației despre vaccinarea copiilor

Sorin Cîmpeanu: Unii elevi ar putea merge la școală și dacă incidența COVID-19 este mai mare de 6 la mie. Ce spune ministrul Educației despre vaccinarea copiilor
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, / Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 23/08/2021, 10:18
Actualizat: 23/08/2021, 11:34

Ministrul Educației a explicat, duminică seară, la Digi24, că școala va începe în format fizic, începând din 13 septembrie, iar pentru zonele în care incidența cazurilor de COVID-19 este de peste 6 la mia de locuitori, sunt discutate mai multe scenarii, printre care și cel în care elevii din clasele 0 – 6 să intre în sisteme online, pentru că sunt în categoriile de vârstă de până în 12 ani, care nu se pot vaccina. În cazul celor de peste 12 ani, Sorin Cîmpeanu a spus că școala va trimite părinților un formular de completat privind decizia de vaccinare a copiilor.

Sorin Cîmpeanu a declarat, duminică seară, că Ministerul Educației pregătește modelul de formulare prin care solicită acordul părinților privind vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Potrivit ministrului, formularele vor fi distribuite după începerea școlii, iar părinții vor putea răspunde cu „da” sau „nu”.

Conform deciziei autorităților din această etapă, anul școlar va începe în format fizic, din 13 septembrie, iar școlile ar urma să fie deschise, cu acordul CNSU, până în momentul atingerii ratei de incidență de 6 la mie, cu unele excepții, și se vor închide în momentul în care localitatea ar intra în carantină.

„Pregătim formulare prin care solicităm acordul cu privire la vaccinarea copiilor”

„Va fi un coordonator pe fiecare școală, care prin intermediul diriginților va lua legătura cu părinții. Pregătim formulare prin care solicităm acordul cu privire la vaccinarea copiilor. Formularele se vor distribui la începerea școlii. Aceste persoane desemnate la nivelul fiecărei școli vor lua legătura cu diriginții și vor stabili o cale de comunicare – fizic, online sau combinat”, a explicat Cîmpeanu.

„Prin întâlniri interactive, părinții pot adresa orice fel de întrebări. Cei cu competențe medicale și-au afirmat disponibilitatea de a oferi aceste răspunsuri. E o acțiune în parteneriat cu DSP și Ministerul Sănătății”, a explicat Sorin Cîmpeanu. El a precizat că vor fi organizate întâlniri interactive îm care părinții copiiilor din aceste categorii de vârstă pot adresa întrebări.

Elevii din clasele 0-6, deci în vârstă de mai puțin de 12 ani, ar urma să treacă în sistem de școală online dacă incidența COVID-19 este de peste 6 la mie, în timp de cei de la creșă și grădiniță ar urma să poată merge fizic la aceste unități, conform scenariilor discutate în prezent, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi24. Acest al doilea scenariu ste în curs de discuţie şi va fi finalizat acest proces în perioada 1-3 septembrie, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea anului şcolar, după cum a spus ministrul.

„Scenariul principal este acela că nu vom avea localități care vor depăși 6 la mie. Scenariul prioritar este acela în care școlile vor rămâne deschise integral”, a precizat el.

„Cei peste vârsta de 12 ani, pentru cei care se pot vaccina, se discută posibilitatea de acces în şcoală, cu prezenţă fizică, dar nu mai departe de intrarea localității în carantină, moment în care orice activitate neesenţială se opreşte”, a spus ministrul.

Purtarea măștii va fi în continuare obligarie în școală, în spațiile închise, a spus Sorin Cîmpeanu, la fel cum anunțase și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, vineri, după ședința în care cei doi miniștrii au discutat cu premierul Florin Cîțu și conducerea DSU, CNCAV, CNSCBT și reprezentantul Administriei Prezidențiale despre începerea anului școlar. „Vreau ca anul acesta, anul școlar să înceapă cu prezență fizică  şi să rămână cu prezență fizică”, a subliniat, vineri, premierul.

Potrivit precizărilor ministrului Educației sunt două excepții la obligativitatea purtării măștilor, respectiv învățământul special și orele de sport. Orele de educație fizică se vor putea desfășura în interior, dacă rata de infectare din localitate este sub 2 la mie, iar peste acest prag, se vor desfășura doar în exterior.

Câți copii sunt vaccinați

Doar aproximativ 30.000 de copiii cu vârste între 12-15 ani sunt vaccinați în prezent, respectiv un procent de 4%, dar vaccinarea a început abia în iunie, potrivit informațiilor furnizate de ministrul Educației după ședința de Guvern, de vineri.

Potrivit declarațiilor din 10 august lui Valeriu Gheroghiță, președintele CNCAV, acoperirea vaccinală, pentru tinerii cu vâstă între 12 și 15 ani era de 3,5% (în creștere, erau peste 29.400 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză). La acea dată, aproximativ 30% din populaţia rezidentă eligibilă la nivel național, adică persoanele peste 12 ani, s-a vaccinat până în prezent în România, potrivit declarațiilor președintelui CNCAV.

Medicul a afirmat recent că la sfârșitul anului este posibil autorizarea vaccinurilor pentru categoria de vârstă 5-11 ani , urmând ca din anul 2022 să fie autorizat vaccinul și pentru categoria de vârstă de 6 luni – 5 ani,  în cazul copiilor care suferă de afecțiuni cronice.

Valeriu Gheorghiță a precizat, după analiza eficienței imunizării în valul 3, că vaccinarea cu schema completă

  • scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19
  • scade de 12 ori riscul de spitalizare și internare la ATI
  • scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri