STUDIU | 60% dintre tinerii români Millennials și din generația Z vor un program flexibil și să lucreze parțial de acasă. Câte zile pe săptămână vor să meargă la birou

STUDIU | 60% dintre tinerii români Millennials și din generația Z vor un program flexibil și să lucreze parțial de acasă. Câte zile pe săptămână vor să meargă la birou
Peste 60% dintre respondenții români sunt încrezători că își vor găsi locul de muncă dorit în mai puțin de șase luni / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04/01/2022, 16:24

Șase din zece (60%) români din generațiile Millennials și Z vor un program de lucru flexibil și să lucreze din diferite locuri, inclusiv de acasă, potrivit celei mai recente ediții a studiului anunțat de una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țară, Deloitte Central Europe First Steps into the Labour market (Primii pași pe piața muncii – n.r.), desfășurat în 19 state europene, inclusiv în România.

Peste 9.000 de de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani – care se numără printre Millennials și primii reprezentanți ai Generației Z – toți fiind studenți la universități de top din 19 țări din Europa Centrală, inclusiv România, au răspuns întrebărilor din Studiul Deloitte Central Europe First Steps into the Labour Market, care abordează factorii importanți în alegerea unui loc de muncă și a unui angajator, percepțiile asupra organizațiilor din întreaga lume și modul în care atitudinile lor s-au schimbat față de cele dinainte de pandemie.

Preferința pentru munca de acasă este limitată

Tendința remarcată în România s-a observat și în celelalte țări din Europa Centrală, 50% dintre respondenți preferând un mod de lucru similar. La polul opus al preferințelor, doar 5% dintre respondenții români și 10% dintre cei din regiune preferă modul tradițional de lucru la birou și un program fix.

În ciuda popularității muncii în regim flexibil, exponenții Millennials și Gen Z din România (44%), similar cu cei din Europa Centrală (51%), ar prefera să lucreze doar o dată sau de două ori pe săptămână de la distanță. Iar preferința vine în contextul în care aceștia se confruntă cu dificultăți generate de munca la distanță cum precum singurătatea, lipsa interacțiunii umane și întreruperile cauzate de responsabilitățile legate de familie sau de locuință.

„Studiul arată că generațiile Millennials și Z se așteaptă, atât la nivel local, cât și regional, să beneficieze de un mod de lucru flexibil, însă, spre deosebire de alte cercetări, subliniază că preferința lor pentru munca de acasă este limitată. Acest aspect poate fi legat atât de provocările cauzate de lucrul la distanță, cât și de faptul că absolvenții de studii universitare consideră că oportunitățile de dezvoltare a carierei sunt mai importante decât posibilitatea de a lucra de acasă și conștientizează faptul că biroul rămâne un mediu care accelerează integrarea într-o organizație și dezvoltarea profesională în primele etape ale carierei”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

Pandemia de COVID-19 nu a influențat dorința multora de a se muta în străinătate pentru un job

Când vine vorba de opțiunile de angajare preferate, mai mult de jumătate dintre respondenții din țara noastră (59%) și-ar dori să aibă un contract cu normă întreagă cu un singur angajato. Urmează, ca pondere, cei mai mult de un sfert (29%) din respondenți care ar dori să fie liber profesioniști sau consultanți, să lucreze într-un regim flexibil sau pe termen scurt, două opțiuni subliniate și de respondenții din Europa Centrală.

Atât în România, cât și în Europa Centrală, studenții și proaspeții absolvenți de studii universitare manifestă dorința de a lucra în alte țări. Potrivit studiului, 22% dintre persoanele intervievate la nivel local plănuiesc să se mute în străinătate pentru oportunități de carieră, iar 66% sunt dispuse să se mute în altă țară pentru un job.

Potrivit reprezentanților Deloitte, acesta poate fi unul dintre motivele pentru care marile companii internaționale sunt cel mai atrăgătoare pentru această categorie de potențiali angajați, 37% dintre respondenți considerându-le prima opțiune pentru un loc de muncă, la fel ca respondenții din regiune.

De remarcat e faptul că pandemia de COVID-19 nu a influențat dorința a 66% dintre respondenții români de a se muta în străinătate pentru un loc de muncă, aceștia vizând țări precum Germania (16%), Marea Britanie (15%) și Statele Unite (7%).

Studiul subliniază, de asemenea, că 61% dintre respondenții români sunt încrezători că își vor găsi locul de muncă dorit în mai puțin de șase luni. Ponderea este ușor sub nivelul de încredere – sau optimism – înregistrat la nivelul Europei Centrale (peste 70%).

În ceea ce privește diversitatea, o majoritate covârșitoare a respondenților români (93%) ar prefera să lucreze într-o organizație cu o forță de muncă diversă din punctul de vedere al vârstei, sexului, naționalității, etniei și altele. În plus, conform declarațiilor lor, 77% dintre respondenți nu au nicio preferință legată de genul persoanei care le va fi superior ierarhic.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase