Testare gratuită pentru bucureștenii care vor să meargă în Grecia. Proiectul Gabrielei Firea, posibil în ședința CGMB de miercuri

Testare gratuită pentru bucureștenii care vor să meargă în Grecia. Proiectul Gabrielei Firea, posibil în ședința CGMB de miercuri
Aparatele de testare RT PCR. Foto: Gabriela Firea - Facebook
Publicat: 12/07/2020, 18:43

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat duminică, la Antena 3, un proiect pentru testarea gratuită pentru COVID-19 a bucureștenilor care sunt obligați să aibe un certificat cu rezultat negativ pentru a intra în Grecia, începând din data de 15 iulie.

Bucureştenii care ți-au planificat să meargă Grecia și care trebuie să prezinte la graniță dovada ca nu sunt infectați cu noul coronavirus, ar putea face gratuit teste PCR, a declarat, duminică, primarul general Capitalei, Gabriela Firea, la Antena 3.

Este vorba de un proiect, numit Vacanță 2020, pe care Gabriela Firea a anunțat că vrea să îl încludă pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 15 iulie, a Consiliului General al Municipiului București.

„Vom face teste gratuite pentru bucureştenii care merg în Grecia. Este vorba de proiectul Vacanţă 2020″, a spus Firea, care şi-a exprimat speranţa că proiectul va primi votul tuturor consilierilor generali de la toate partidele. Proiectul nu apare pe ordinea de zi anunțată până la această oră.

„Vrem ca bucureştenii care pleacă în călătorie şi li se pune condiţia să aibă aceste teste la zi, de COVID-19, să aibă acces la ele”, a spus Firea, la Antena 3.

Autoritățile elene au transmis ieri că, începând din 15 iulie, cei care vor să intre în Grecia trebuie să aibă nu numai formularul electronic de localizare completat, ci și un certificat care să ateste un test molecular cu rezultat negativ privind infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

Ministerul Sănătății a făcut publică, duminică, lista completă a celor 113 centre acreditate unde pot face teste PCR pentru COVID-19.

Programele de testare ale PMB

Printr-un document transmis duminică, Primăria Municipiului București trece în revistă programele inițiate pentru combaterea răspandirii noului coronavirus, inclusiv de testare a bucureștenilor.

Potrivit documentului, de la declararea epidemiei de coronavirus, Primăria Capitalei, prin instituțiile din subordine, a alocat peste 8 milioane de euro pentru achiziția de echipamente de protectie, aparatură modernă și servicii necesare în lupta împotriva pandemiei, iar primele demersuri pentru achiziționarea de teste s-au făcut la finalul lunii martie.

„Primăria Capitalei a inițiat, până în prezent, patru programe, fiind testate diferite tipuri de categorii de persoane, printre care: asistenți sociali și alți angajati din cadrul serviciilor de utilitate publică ale Primăriei Capitalei, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, angajați din domeniile serviciilor farmaceutice și alimentației publice, reprezentanți ai mass-media, angajați ai firmelor de curierat și sportivi etc. Subliniem faptul că personalul medical din cadrul celor 19 spitale administrate de Primăria Capitalei a fost și este în continuare testat, ori de câte ori este nevoie”, se arată în document.

  • Proiectul „Pentru cei care NU stau acasa”, inițiat la începutul lunii aprilie.

Potrivit PMB, proiectul a fost aprobat prin HCMGB 105/2020 din 10.04.2020 si vizeaza testarea RT-PCR a 3.000 de persoane, personal asimptomatic din cadrul serviciilor de utilitate publică ale Primariei Capitalei, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și expus în mod direct riscului de îmbolnăvire. Proiectul se derulează prin intermediul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr.Victor Babes”.

Până duminică au fost testate circa 600 de persoane, fiind depistat un singur caz pozitiv.

  • Programul „Testare anticorpi”, inițiat in martie 2020

La baza acestui program a stat un protocol încheiat, în 27 martie 2020, între Primăria Capitalei, ASSMB, primăriile celor șase sectoare al Bucureștiului și Institutul de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Bals”.

„Programul viza testarea gratuită a 10.500 de bucureșteni și urma să stabilească, pe baze științifice, care a fost răspândirea virusului în Capitală și gradul de imunizare a populației”, susține PMB. „Din păcate, proiectul a fost blocat după nici o zi de la lansare (26 mai) din dispozitia DSP București, fiind testate efectiv doar câteva sute de persoane”, a precizat PMB.

Potrivit PMB, în cadrul acestui program, din cele 11.000 de teste, s-au efectuat până duminică aproximativ 4,700 de teste, din care 8 teste fiind pozitive. Toate cele 11.000 de locuri au fost ocupate.

„Testarea continuă și este realizată în mod gratuit de Primăria Capitalei, prin ASSMB, pentru fiecare persoana testată fiind decontată suma de 200 de lei, direct către clinicile de stat și private afiliate proiectului”, a precizat PMB.

Prin acest proiect sunt testați 3.000 de angajați din domeniile serviciilor farmaceutice și alimentației publice, precum și reprezentanti ai mass-media, angajați ai firmelor de curierat și sportivi. Pentru fiecare test RT-PCR efectuat, Primăria Capitalei, prin ASSMB, va deconta suma de 200 de lei unităților sanitare publice și/sau private afiliate în cadrul proiectului, arată PMB.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului