Avem VAR și la volei! Cât a costat și când s-a inaugurat! De teama hoților e ținut sub cheie, la Federație

Publicat: 23/01/2023, 16:00

40.000 de euro a dat Federația Română de Volei pentru a achiziționa sistemul challenge, similar cu VAR-ul din fotbal. Din cauza crizei conductorilor, el a fost plătit în primăvară și a sosit abia în iarnă. Pentru a fi în siguranță, când nu va fi folosit, sistemul va fi ținut sub cheie, la sediul Federației.

La fel ca la fotbal, voleiul românesc are, începând din acest weekend, sistem VAR. Aici se cheamă challenge, iar partida la care s-a inaugurat noua achiziție a fost super meciul câștigat cu 3-2 de liderul campionatului masculin, Dinamo, în fața campioanei, Arcada Galați. Toți cei implicați s-au bucurat ca niște copii la apariția noutății tehnice.

Avem VAR și la volei! Cât a costat și când s-a inaugurat

„Toate campionatele puternice au acest sistem. Ne bucurăm că Federația a reușit să-l aducă și în România și cu siguranță e un plus pentru toată activitatea voleibalistică de la noi. De asemenea, sunt convins că este un plus și pentru echipa națională, pentru că îl vom putea folosi la meciurile de acasă”, a spus Sergiu Stancu, antrenor Arcada Galați și selecționerul naționalei masculine.

„Mă simt mai sigur, pentru că apar unele erori de arbitraj care poate nu se văd. Și sistemul ne ajută în cazul acesta, cum s-a și dovedit”, a completat și Bela Bartha, jucător Dinamo și component al echipei naționale.

El a fost și protagonistul unui moment inedit, sistemul challenge demonstrând că a atins fileul, ceea ce în volei se penalizează, Bela nesimțind acest lucru: „La acea fază i-am și zis antrenorului să ceară challenge, pentru că eu chiar nu mi-am dat seama cine a atins fileul. Și am văzut pe reluare că de fapt atinsesem eu cu tricoul. Nu am simțit chiar nimic”.

Ca și la VAR-ul de la fotbal, și aici există momente de întrerupere a jocului, pentru analizarea fazelor. Spre deosebire de fotbaliști, cei implicați spun că nu îi deranjează această fragmentare a meciului.

„Sunt lucruri normale. Nu putem să ne plângem de aceste pauze, pentru că e ceea ce se întâmplă peste tot. Trebuie să ne acomodăm la aceste lucruri”, a mai declarat Sergiu Stancu.

Nu-s obositoare, mai ales după un rally mai lung sau după o fază mai controversată în care am alergat mult sau am sărit mult după minge, e OK – Bela Bartha, jucător Dinamo și component al echipei naționale

A fost plătit în primăvară, a ajuns în decembrie

Federația a avut de așteptat aproape jumătate de an pentru a achiziționa aparatura, care va fi folosită la cel mai tare meci al fiecărei etape.

„A durat ceva, pentru că o parte din componentele sistemului vin din China. Situația o știe toată lumea. Era totul complet mai puțin numărul de camere. Noi am plătit un avans în primăvară și a venit acum. Ne-am propus să-l avem la începutul campionatului și-l avem la începutul returului”, a declarat Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Aparatura are 23 de camere și a fost montată în sala Dinamo în câteva ore, sub supravegherea unui consultant venit din Italia. Acesta i-a „școlit” pe arbitrii români atât în ceea ce privește folosirea, cât și manevrarea sistemului. Toată aparatura a costat peste 40.000 de euro și, pentru că este o „jucărie” de preț, când nu va fi folosită, va fi ținută sub cheie, la sediul Federației. „A costat 32.000 – 34.000 de euro plus TVA, adică în jur de 40.000 de euro. Deocamdată, când nu va fi folosit, îl vom depozita în federație pentru că e un bun, o valoare. Noi avem niște camere, depozite în care ținem echipamente. Dar pentru siguranța noastră deocamdată e bine să stea în Federație. Urmează să găsim un loc unde într-adevăr să fie și supravegheat, să fie în regulă, și atunci îl vom depozita acolo, numai când suntem în siguranță cu el”, a completat Adin Cojocaru.

Fiind doar un singur sistem video, acesta va fi folosit la cele mai tari meciuri din etapă. De regulă, la cele televizate, dar nu este exclus ca, în funcție de cereri, să fie dus și la alte partide. „Ca primă intenție, la meciurile care sunt televizate pe postul public dacă e un derby, vom merge cu challenge-ul suprapus cu jocul respectiv. Dacă va fi solicitat de către alt club și e liber, îl putem trimite către cei care solicită”, a anunțat Adin Cojocaru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului