Boloni: Ronaldo a meritat să câștige Balonul de Aur

Boloni: Ronaldo a meritat să câștige Balonul de Aur
Publicat: 14/01/2014, 17:29
Actualizat: 14/01/2014, 17:29

Tehnicianul Ladislau Boloni a declarat, marți, într-un interviu acordat cotidianului L’Equipe, că portughezul Cristiano Ronaldo a meritat să câștige Balonul de Aur, apreciind că jucătorul echipei Real Madrid a fost mai bun ca Lionel Messi în 2013.

„Ronaldo a avut un sezon remarcabil la Real. Chiar dacă nu a câștigat trofee, evoluția sa a fost excepțională. Și ce a făcut la națională, așteptam demult asta de la el: el și-a asumat în totalitate enorma responsabilitate pusă pe el. Din aceste două motive, da, aș fi votat pentru el, chiar dacă eu nu prea sunt obiectiv, pentru că Ronaldo este un jucător pe care îl admir și care a debutat sub conducerea mea. Pe lângă faptul că are o formidabilă putere tehnică și este un atlet foarte bun, el are calități de coordonare și continuă să facă diferența în fața adversarilor, care doresc să-i deslușească jocul de ani de zile. El are un handicap, nu a câștigat trofee, dar dacă Balonul de Aur ar recompensa un palmares, de ce nu ar fi onorată toată echipa Bayern? Ungurul Albert l-a câștigat (în 1967) fără să fi obținut vreun trofeu (cu Ferencvaros), ci grație talentului său individual. O spun cu mult respect pentru Franck Ribery, un jucător foarte bun, care a reușit performanțe imense, inclusiv cu naționala, dar el nu poate fi comparat cu Ronaldo sau Messi. Și pentru mine, în 2013, Ronaldo a fost superior lui Messi”, a declarat Boloni.

Boloni a povestit cum l-a lansat pe Ronaldo în fotbalul mare, după ce a preluat Sporting Lisabona în 2001. „Ronaldo nu juca nici măcar cu echipa a doua, era la juniori. L-am văzut la un meci amical, l-am luat apoi la antrenamente…și nu l-am mai lăsat să plece!. Nu vedeam în el un băiat de 16 ani destul de slăbuț, ci un jucător deja matur. Ce m-a impresionat, în afara tehnicii, era implicarea totală în antrenament, fără să fi dat dovadă de un respect prea mare față de cei mai buni jucători ai noștri. Nu se temea de nimic, mai ales de dueluri unu contra unu. Și în plan tactic era precoce. Îmi aduc aminte că am strigat la el în finala unui turneu amical în Spania pentru că a pierdut o minge la un dribling. Imediat a făcut un sprint, a recuperat balonul și mi-a făcut un gest pentru a-mi spune: «Am înțeles». Pentru mine, Ronaldo pe care îl cunoaștem astăzi s-a născut în acea zi. Câteva săptămâni mai târziu a marcat o dublă la primul său meci în campionat”, și-a amintit Boloni.

Tehnicianul român a explicat și de ce a ales să-l pună pe Cristiano Ronaldo să joace în bandă, deși acesta evoluase la juniori în centru: „În Portugalia erau mulți jucători brazilieni, nu străluciți, dar foarte experimentați și din analiza mea reieșea că își exprima mai bine calitățile de vitezist pe bandă, decât în fața a doi stoperi de 90 de kilograme. Am remarcat și la antrenamente că această poziție nu îi scădea eficiența. Sunt mândru de această decizie. La Manchester United, Alex Ferguson a fost de acord și a confirmat această alegere”.

Pe când Cristiano Ronaldo nu avea încă 18 ani, Boloni a spus că este „viitorul Eusebio”, lucru ce a suscitat o întreagă polemică în Portugalia. „Consilierul meu era un apropiat al președintelui clubului Benfica, clubul lui Eusebio. El mi-a spus: «Ești nebun, de ce ai spus așa ceva? Cum poți compara un tânăr cu o astfel de personalitate?» Eu nu mă gândeam că e lipsă de respect și aveam motivele mele. Nu am înțeles că Eusebio este un monument de neatins în Portugalia. Dar apoi l-am întâlnit și era aproape de acord cu mine. Am făcut un pariu cu consilierul meu. Cred că l-am câștigat demult, dar tot mai aștept șampania”, a subliniat Boloni, în prezent antrenor în Qatar, Al-Khor.

Internaționalul portughez al echipei Real Madrid, Cristiano Ronaldo, a câștigat, luni seară, pentru a doua oară Balonul de Aur, trofeu ce a fost decernat în cadrul unei gale desfășurate la Zurich.

Portughezul i-a devansat pe francezul Franck Ribery (Bayern Munchen) și pe argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU