Camelia Potec, un nume sinonim cu performanța. Marea campioană a natației conduce federația sportivă cu cea mai spectaculoasă ascensiune

Camelia Potec, un nume sinonim cu performanța. Marea campioană a natației conduce federația sportivă cu cea mai spectaculoasă ascensiune
Camelia Potec, un nume sinonim cu performanța
Publicat: 09/01/2023, 22:29
Actualizat: 10/01/2023, 14:22

Numele Camelia Potec este sinonim cu performanța și excelența în sport. Ajunsă la 40 de ani, marea campioană a natației continuă să obțină rezultate mari, dar de data aceasta ca manager – Potec este președintele federației sportive cu cea mai spectaculoasă ascensiune din România.

Camelia Potec a fost premiată în cadrul galei ProSport pentru cea mai spectaculoasă ascensiune a unei federații din România.

Camelia Potec, de aproape 10 ani la conducerea Federației Române de Natație și Pentatlon Modern

Fosta mare sportivă se află la conducerea Federației Române de Natație și Pentatlon Modern din 2013, iar în prezent bifează cel de-al treilea mandat ca președinte.

Sportiva Camelia Potec a avut o carieră impresionantă, cu peste 200 de titluri naționale, patru medalii de aur la Campionatele Europene și o medalie de aur la Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena, în proba de 200 de metri liber. Acestor lauri li se adaugă și o medalie de argint și două de bronz la Campionatele Mondiale de natație.

Brăileanca Potec a început înotul în orașul natal, la Liceul cu Program Sportiv, iar prima performanță pe plan internațional a venit în 1995, la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTO). Avea doar 13 ani când se impunea în probele de 100 de metri spate, respectiv 200 de metri spate. Un an mai târziu, la „europenele” de juniori de la Copenhaga, a obținut trei medalii de bronz (în probele de 100, 200 și 400 de metri liber). În 1997, la aceleași probe, Potec lua aurul, la Glasgow.

Primele medalii de aur la seniori au venit  în 1999, la Campionatele Europene de la Istanbul, în probele de 200 și 400 de metri liber. După un an, obținea și prima medalie de aur la ștafetă, în proba de 4×200 de metri liber.

Camelia Potec, înotătoarea recordurilor

Pe plan intern, Camelia Potec a doborât 11 recorduri naționale, dar ea s-a remarcat și la concursurile internaționale, stabilind un record, în 2010, în cadrul campionatelor naționale din Franța, în proba de 1500 de metri liber.

De-a lungul prodigioasei cariere, a bifat patru participări la Jocurile Olimpice. După Sydney 2000 (fără medalii), Camelia Potec a obținut aurul la Atena 2004, proba de 200 de metri liber. La Beijing, în 2008, Camelia Potec a stabilit trei recorduri naționale și s-a clasat pe 4 în proba de 800 de metri liber. După Jocurile Olimpice de la Londra, Potec s-a retras din activitate, la vârsta de 30 de ani.

Imediat, la 31 octombrie 2013, ea a fost aleasă să conducă Federația Română de Natație și Pentatlon Modern. Și aici a stabilit un record – cel mai tânăr președinte de federație din România, la vremea respectivă.

„Sunt conștientă că ușor nu va fi, dar sunt foarte ambițioasă. Când îmi doresc ceva și îmi pun în cap o idee o duc la bun sfârșit. Iubesc acest sport, nu puteam să mă îndepărtez, să întorc spatele și să mă îndrept spre un alt domeniu, după abandonarea activității sportive, având în vedere situația natației din România. Sper ca tinerețea să nu fie un impediment. Votul de încredere primit azi mă ambiționează să nu le înșel așteptările. Sper să reprezint acest sport tot cu mândrie și satisfacții”, spunea Camelia Potec imediat după ce a fost aleasă în funcție.

Cariera Cameliei Potec este un motiv continuu de mândrie națională oferit românilor de pretutindeni, notează Prosport!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'N-aveți curaj să vă aruncați!' Îngrozitor! Colegele de clasă, prezente la locul sinuciderii celor două...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
Mama uneia dintre fetele care s-au sinucis a fost audiată: „Ea era foarte deschisă cu...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Porci vânduţi la poartă. Oferta unui localnic pentru clienţi: "Îl tranşăm în patru şi aia...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Șoferii vor fi amendați automat iar examenul auto va fi mai greu. Schimbări importante ale...
VIDEO - Un bărbat a fost reținut pentru înșelăciune. Ar fi vorba despre un cunoscut...
Mărirea buzelor a costat-o viața pe o tânără de 28 de ani! Declarațiile medicilor sunt...
Adina Iuliana Ghervase, “Văduva neagră” de la Iaşi, a ieşit din puşcărie! După ce beată...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Ema Uta, săruturi dezlănțuite în noapte cu un bad boy de oraș. Sunt imaginile sfârșitului...
Descoperire ȘOCANTĂ la Pompeii! Arheologii italieni au fost ULUIȚI după ce au scos...
PUTIN CUTREMURĂ omenirea! Anunţ istoric făcut chiar azi de ţarul Rusiei
Capcana pregătită pentru Putin. Mai sunt doar câteva luni
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
BANCUL ZILEI. Clasă de ardeleni la ora de Română: Elev Pop, spune, te rog, o...