Ciprian Bălănescu, multiplu campion european, a câștigat triatlonul Fără Asfalt la mare. „Nicio victorie nu se compară cu cealaltă”

Ciprian Bălănescu, multiplu campion european, a câștigat triatlonul Fără Asfalt la mare. „Nicio victorie nu se compară cu cealaltă
Publicat: 10/06/2017, 10:02
Actualizat: 05/03/2018, 13:46
Primul triatlon off-road al sezonului competițional din acest an, Fără Asfalt la mare, a avut loc pe 3 iunie, în rezervațiile naturale 2 Mai – Vama Veche și Hagieni – Albești. La competiție au luat startul peste 700 de concurenți, amatori și profesioniști, pasionați de ture de înot, bicicletă și alergare în natură.
Câștigătorul ediției, Ciprian Bălănescu a trecut linia de start într-o oră și 52 de minute. Ciprian Bălănescu este multiplu camion național la triatlon și duatlon și se află la al șaselea podium la triatlonul Fără Asfalt la mare. Pe locurile al doilea și al treilea s-au situat Daniel Attila, care a terminat competiția în 1 oră și 54 de minute, respectiv Alex Ciocan, care a ajuns la linia de finish în 1 oră și 55 de minute.
Concurenții au avut de parcurs trei probe, 1 km de înot în mare, pornind de la Micul Golf, 32 km de pedalat în proba de ciclism, în zona Hagieni – Albești, și 6 km de alergare pe plajă și faleză, între 2 Mai și Vama Veche.
Ciprian Bălănescu a participat a șasea oară, din opt ediții, la această competiție și spune că prin sport a găsit bucuria de a face mișcare, libertatea de a face ceea ce îi place. „De mic fac sport. Unii zic că am venit pe lume în viteză”.
Bălănescu este sportiv de performanțp și practică triatlonul de mai bine de 10 ani de zile și a participat la numeroase competiții națioanle, dar și internaționale.
Când l-am întrebat dacă urmează un regim anume pentru a atinge astfel de performanțe, Bălănescu glumește și spune că „mănânc alegare pe pâine, înot pe pâine, bicicletă pe pâine”. Sportivul se antrenează, de obicei, cel puțin două ore pe zi și mai mult iarna. Chiar și dacă câștigi competiții este foarte greu să duci un trai bun în România doar din indemnizații. „Ca sportiv de performanță în România ești obligat să fii susținut dacă vrei să faci performanță. Trebuie să găsești sponsori, care în mare parte sunt prietenii”, mai spune el.
„Toate momentele sportive sunt frumoase. Nu pot să fac o comparație dintr-o cursă și alta. Nicio victorie nu se compară cu cealaltă”, răspunde sportivul. El mărturisește că în urmă cu câțiva ani când se afla la un punctul de a se lăsa de sport a fost convis de prieteni să continue. Ce ar fi făcut dacă nu ar fi fost sportiv? „Sunt specialist în brutărie, am vrut să lucrez în brutărie”.
Bălănescu vrea să se concentreze pe duatlon în viitor și țintește top 3 european și mondial în competițiile de duatlon. El va practica triatlon la nivel de amatori deoarece consideră că nu este destul de bun la înot pentru a putea fi competitiv la nivel internațional.
„S-au adunat la start sportivi de performanță și amatori care, dincolo de traseul pe care l-au parcurs împreună, împărtășesc aceleași pasiuni și înțeleg că mișcarea practicată astfel este rețeta de succes pentru o dezvoltare personală și profesională durabilă și bine calibrată”, spune Tudor Vlad, inițiatorul proiectului Fără Asfalt.
În cadrul evenimentului au participat inclusiv cei care practică doar una dintre probele triatlonului, la secțiunea de ștafetă a concursului. Traseul nu a avut dificultăți tehnice, iar dintre cei peste 700 de participanți, peste 170 s-au aflat la primul triatlon.
Pe 4 iunie, pe plaja mare din 2 Mai, a avut loc și a treia ediție a Aquathlonului Fără Asfalt, competiție de înot și alergare pentru copii. La cursă au participat 220 de copii, având două variante de distanțe: 50 m înot și 400 m alergare pentru copiii între 7 – 9 ani și 150 m înot și 800 m alergare pentru copiii între 10 – 14 ani.
„Deprinderea de a face mișcare în mod organizat și susținut trebuie să fie o componentă importantă în procesul de formare a copiilor și ne dorim să-i aducem mai aproape de sport, prin intermediul competițiilor pe care le organizăm, precum Aquathlonul, sau a celor pe care le susținem. Participând la activități sportive, copiii învăță să-și canalizeze corect energia debordantă și vor reuși mai ușor să se autodepășească, să fie mai sociabili și dornici să-și facă prieteni care împărtășesc aceleași pasiuni”, spune Tudor Vlad.
Fără Asfalt a fost în 2010 primul triatlon off-road din România, iar până în prezent a rămas concursul de gen cu cel mai mare număr de participanți. Din lista celor înscriși la proba de triatlon în fiecare an, până la 30% se află la prima participare la acest gen de concurs. La prima ediție s-au încris în jur de 190 de oameni, dintre care doar 20-30 de persoane mai participaseră la astfel de concursuri. Potrivit lui Tudor Vlad, în jur de 1500-2000 de pasionați de triatloni se află în România în acest moment.
„Media de vârstă a participanților la triatlon este de 35 de ani. Oamenii se apucă de sport mai târziu, noi încercăm să le spunem că ar fi și mai bine dacă ar începe să facă sport și mai devreme. Avem programe prin care încercăm să atragem copii la sport”, spune Vlad.
Câștigătorii competiției Fără Asfalt la mare 2017
Top 5 masculin:
1. Ciprian Bălănescu – 1:51:10
2. Daniel Attila – 01:54:25
3. Alex Ciocan – 01:55:16
4. Alexandru Ghica – 01:55:53
5. Sorin Boriceanu – 01:58:08
Top 5 feminin:
1. Maria Szakacs – 02:18:31
2. Andreea Diana Iordache – 02:20:30
3. Neaga Adriana – 02:27:16
4. Kinga Karacsony – 02:31:08
5. Monica Mânicuță – 02:34:15
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului