Concertele anului 2012 în România: isteria Lady Gaga, Guns N’Roses și Red Hot Chili Peppers

Concertele anului 2012 în România: isteria Lady Gaga, Guns N'Roses și Red Hot Chili Peppers
Publicat: 31/12/2012, 12:37
Actualizat: 25/06/2013, 14:57

Anul acesta, a venit rândul Bucureștiului să simtă isteria Lady Gaga, să afle că Axl Rose chiar știe să cânte, de data asta la Rock the City, să aibă prima experiență Cirque du Soleil și să îi primească pe cei de la Red Hot Chili Peppers, care au știut cum să electrizeze Arena Națională.

Printre cele mai excentrice figuri care au venit la București s-a numărat Lady Gaga, care a adus, pe 16 august, mii de „monstruleți” fani ai săi în Piața Constituției. Lady Gaga a susținut un show de peste două ore în fața unui public de circa 35.000 de persoane, timp în care a cântat hituri precum „Alejandro”, „Just Dance” și „Judah”. Cu o scenă enormă, cu un castel gotic în mijlocul ei, Lady Gaga a avut locul de joacă perfect. La București, artista a dansat printre carcase tranșate, îmbrăcată într-o copie a celebrei sale rochii din carne, a asistat la o căsătorie însângerată, a vomat în culise, după care și-a pus o tiară pe cap și a cântat la un pian montat pe o motocicletă.

În ziua care a urmat concertului de la București, Lady Gaga a adus un omagiu orașului în care și-a susținut spectacolul, cu o plimbare în Herăstrău, pe care a imortalizat-o într-un filmuleț postat apoi pe YouTube.

Dar lista de staruri care au vizitat Capitala anul acesta nu se oprește aici. Axl Rose a revenit în București, cu Guns N’ Roses, pentru a pune punct (un punct care a însemnat peste trei ore de hituri) festivalului Rock the City, desfășurat în iulie, la complexul Romexpo. Trupa, al cărei lider este Axl Rose, a venit pentru a doua oară în România, după ce, în 2010, a fost huiduită pentru că a urcat pe scenă cu o întârziere de două ore. De data aceasta show-ul a durat trei ore, cu o trupă Guns N’ Roses mai în formă decât faima ce o preceda de la concertul din 2010, cu un Axl care a schimbat mai multe pălării decât ar fi schimbat orice divă într-o zi călduroasă, cu sound-uri atât de diferite, de la country la balade, riff-uri „supărate” și solo-uri de chitară alternate de acutele solistului. Într-un amestec de glamour și obiceiuri rele din tinerețe – dansul care l-a făcut celebru pe Axl și mișcarea rock cu microfonul -, show-ul a inclus artiști invitați, hituri și solo-uri din diferite zone muzicale, efecte pirotehnice și multă fantezie.

După ce prima zi a festivalului Rock the City a fost dedicată în mare parte trupelor românești, pe scenă fiind prezente formații precum Timpuri Noi, Luna Amară și Celelalte Cuvinte, și a culminat cu show-ul germanilor de la Heaven Shall Burn, a doua zi a evenimentului i-a adus din nou în fața publicului autohton pe Soulfly șisa Lacuna Coil, care s-au simțit ca acasă, și i-a prezentat în premieră pe muzicienii de la Machine Head, care au vorbit cu fanii și au aprins atmosfera, la finalul programului. Cea de-a doua zi a Rock The City i-a avut în line up, în această ordine, pe Sweet Savage, Saxon, Lacuna Coil, Soulfly, Black Label Society și Machine Head.

Membrii trupei Lacuna Coil s-au bucurat de revenirea lor în România. Îmbrăcați în costumele lor-semnătură de pseudo-asistente medicale, cu o cruce roșie pe ele, cei doi soliști ai trupei, Cristina Scabbia și Andrea Ferro, au vorbit cu publicul pe toată perioada concertului și au promis, la final, că vor reveni oricând în România.

După Lacuna Coil au urcat pe scenă cei de la Soulfly, care nici ei nu erau la prima întâlnire cu publicul român. Înainte să vină trupa, pe scenă a fost arborat steagul Braziliei, ca să amintească de originile solistului, legendarul Max Cavalera, dar și de influențele muzicii formației. Soulfly a electrizat atmosfera, cu solistul care îndemna publicul să sară pe „un, dos, tres”. Cei mai dedicați fani au fost aproape imuni la praful ridicat în parcarea de la complexul Romexpo, unii purtând măști chirurgicale, alții înfășurându-și propriile tricouri în jurul feței.

Cei care au pus punct celei de-a doua zile a Rock the City au fost Machine Head, care au cântat aproape două ore pentru publicul care îi vedea pentru prima dată în România. Formația a demonstrat că își merită renumele, dar și că știe să comunice cu publicul. Vocalul Machine Head, Robb Flynn, a mulțumit de nenumărate ori celor prezenți, a aruncat cu bere în grupurile cele mai aprige din audiență și s-a arătat recunoscător că în festival a văzut, după o lungă pauză, trupe precum Soulfly. El a spus că, indiferent de gen, muzica are o putere enormă asupra oamenilor. „Muzica este uimitoare (…) are puterea de a te face să te simți fericit, să te simți trist, să simți dorință (…) te face să simți toate lucrurile astea, într-o lume care nu vrea să simți nimic”, a spus liderul Machine Head, înainte de piesa „Darkness Within”.

Ultima zi de Rock the City, duminică, a mai inclus, pe lângă concertul trupei Guns N’ Roses, concertele trupelor Within Temptation și The Cult.

În ceea ce privește festivalurile de gen, anul acesta a avut loc din nou B’estfest, tot în comuna Tunari, spațiul inaugurat anul trecut. Ediția din acest an a B’estfest Summer Camp i-a inclus pe Garbage, Pulp, Royksopp, Caro Emerald, Selah Sue, Milow, Modestep și The Qemists.

Și festivalul Peninsula, care s-a desfășurat în august, a adus fanii rockului la Târgu Mureș. Principala atracție a festivalului a fost concertul celor trei legende ale rockului mondial – Alan Clark, Chris White (ex-Dire Straits) și Terence Reis, membri ai trupei The Straits.La Festivalul Peninsula, care s-a desfășurat pe malul Mureșului, au mai urcat pe scenă, printre alții, artiști precum Sister Bliss, Emalkay, Zdob și Zdub, Republic, Defender, Vița de vie, Vama, N.O.H.A., Șuie Paparude, Alvin es a Mokusok, Sarmalele Reci, Children of Bodom și ATB.

De asemenea, trupa Red Hot Chili Peppers a făcut din prima ei venire la București o seară de neuitat pentru peste 45.000 de oameni, veniți să vadă live formația ale cărei hituri se aud de peste 20 de ani pretutindeni, dar și să ia parte la primul concert de pe Arena Națională, pe 31 august.

O altă premieră la București a fost prezența celebrei companii Cirque du Soleil, care a ținut o serie de spectacole cu clasicul „Saltimbanco”, în februarie, la complexul Romexpo din București. Cu o poveste „old school” și cu numere care, la bază, fac parte din meniul standard al unui spectacol de circ, „Saltimbanco” este, însă, mai mult decât atât – ia numerele clasice din arena circului și le transformă în adevărate demonstrații teatrale de mare virtuozitate.

Anul de concerte 2012 a fost completat, în toamnă, de artiști precum The Cranberries, care au cântat la complexul Romexpo, dar și Macy Gray, care a inclus Bucureștiul pe harta noului său turneu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte