Cristian Jura explică diferendul Răzvan Burleanu – Theodor Meleșcanu cu argumente puternice: „România va juca meciurile cu Kosovo pentru Euro 2024” | EXCLUSIV

Cristian Jura explică diferendul Răzvan Burleanu - Theodor Meleșcanu cu argumente puternice: „România va juca meciurile cu Kosovo pentru Euro 2024” | EXCLUSIV
Campionatul de fotbal va fi reluat, însă vor trebui respectate reguli stricte
Publicat: 17/10/2022, 09:20
Actualizat: 17/10/2022, 22:41

Cristian Jura, judecător al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a explicat pentru Gândul ce se va întâmpla la dubla România-Kosovo din preliminariile Euro 2024.

Întâlnirile dintre cele două echipe stau sub semnul întrebării, având în vedere faptul că țara noastră nu recunoaște statul Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008.

Teodor Meleșcanu, fostul ministru de externe, a afirmat că Răzvan Burleanu va trebui să găsească o soluție diplomatică, altfel jucătorii lui Edi Iordănescu riscă să piardă cu 3-0 „la masa verde”.

Președintele FRF a afirmat că a inceput deja să comunice cu Guvernul României și a dat exemple de alte țări care au jucat împotriva reprezentativei din Kosovo, chiar dacă nu recunosc independența acestui stat.

Cristan Jura, membru al Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a discutat cu Gândul.

Gândul: Domnule Jura, se discută dacă România va putea disputa cele două meciuri din grupa preliminară pentru EURO 2024 în compania reprezentativei din Kosovo. Ce ne puteți spune? Îi puteți liniști pe suporterii echipei naționale?

Cristian Jura: într-adevăr, există o problemă legată de sportivii din Kosovo pe plan internațional din cauza faptului că statul Kosovo este recunoscut de un număr limitat de state. România se numără printre statele care nu recunosc statul Kosovo.

Sunt elocvente mai multe exemple în acest sens. Boxerului amator kosovar Bashkim Bajoku nu i s-a permis accesul pe teritoriul Serbiei pentru a participa la Campionatul Mondial de Box / World Boxing Championships care s-a desfășurat la Belgrad (octombrie 2021)

Un alt caz este al karatistei Redona Gashi, care ar fi trebuit să participe la o competiție în Cipru, dar Grecia nu a acordat dreptul de tranzit. Un alt exemplu este al sportivei Donjeta Sadiku, care ar fi trebuit să participe la Women”s World Boximg Championships, dar India nu i-a acordat viza.

Gândul: Care este situația pentru România?

Cristian Jura: Este important ca suporterii României să știe că până în prezent sportivi români au participat la campionate desfășurate în Kosovo. Încă din anul 2014 au existat sportivi români care au concurat în Kosovo, karateka români au participat la Campionatul Mondial de Karate Shotokan desfășurat la Pristina, capitala statului Kosovo. Aș mai menționa participarea la Campionatul European individual de șah din Kosovo din 2016, unde România a participat cu patru sportivi, Campionatul European de Haltere pentru juniori Under 15 și Under 17 de la Pristina în anul 2017.

De asemenea, în 2019, s-au desfășurat, tot la Pristina, Campionatele Balcanice de volei pe plajă Under 20 și Under 22, unde a participat și echipa României. Reprezentativa de handbal masculin a României a jucat cu reprezentativa similară a Kosovo la Sala Polivalentă din București în 2021. Mai recent, chiar în 2022, CFR Cluj a jucat în grupele Conference League la Priștina, iar pe 3 noiembrie a.c. va juca acasă cu Ballkani, din Kosovo.

Este important de menționat că statul Kosovo este membru în unele organizații sportive majore, cum ar fi Comitetul Internațional Olimpic, FIFA sau UEFA.

Gândul: Care ar fi concluzia?

Cristian Jura: Putem observa că există suficiente exemple de sportivi sau echipe, atât la nivel de club, cât și la nivel de echipe naționale, din România care au participat la diferite competiții în Kosovo, dar și reciproca este valabilă, cu sportivi din Kosovo care au participat la diferite competiții pe teritoriul României.

Din punctul meu de vedere, iubitorii sportului, suporterii echipei naționale, nu ar trebui să își facă griji pentru disputarea cele două meciuri din grupa preliminară pentru EURO 2024 în compania reprezentativei din Kosovo.

Trebuie doar să așteptăm ca în zilele următoare Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, să clarifice această solicitare care a plecat din partea noastră
Răzvan Burleanu, președinte FRF

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...