Cristina Neagu, o nouă VICTORIE contra fanilor rapidiști! Cristian Jura de la CNCD s-a autosesizat: „Mentalitatea românească este mereu surprinzătoare”

Cristina Neagu, o nouă VICTORIE contra fanilor rapidiști! Cristian Jura de la CNCD s-a autosesizat: Mentalitatea românească este mereu surprinzătoare
Publicat: 23/02/2023, 15:15
Actualizat: 23/02/2023, 15:32

Cristian Jura, secretar de stat și membru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, s-a autosesizat în cazul Cristina Neagu – Rapid și s-a declanțat o investigație a instituției conduse de Csaba Astzalos.

În timpul partidei CSM Bucureşti – CS Rapid Bucureşti, scor 31-24 (13-14), disputată la 22 februarie în Sala Polivalentă din Capitală, în cadrul optimilor de finală ale Cupei României la handbal feminin, mai mulţi suporteri ai echipei Rapid au adus injurii jucătoarei Cristina Neagu.

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Constantin Din, a anunţat sancţionarea fermă a comportamentelor jignitoare, agresive şi antisociale prin interdicţia persoanelor respective de a intra în sală, după ce Cristina Neagu a fost jignită în mod repetat de suporterii echipei Rapid. Totodată, FRH a menţionat că va interzice vuvuzelele şi tobele la meciurile de handbal.

Cristian Jura: „Un comportament care nu face cinste României”

Cristian Jura este expert in dreptul sportului, pe plan național și internațional, cu mai bine de 10 ani experiența în domeniu, dar și judecător TAS.

„Am decis să mă autosesizez și să declanșez o investigație cu privire la evenimentele petrecute la meciul de handbal. Am analizat evenimentele în ședința Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, așa cum au fost ele relatate de presă, și am decis să demarez o investigație și să adun probe pentru a observa cu exactitate ce s-a întâmplat.

Nu doresc să mă antepronunț asupra acestui caz, dar mentalitatea românească este mereu surprinzătoare. Observ o galerie giuleșteană formată de 50, 100 de bărbați care au scandat împotriva unei singure femei.

Cred că este un comportament care nu face cinste României, în primul rând. Din păcate, evenimente de acest gen reverberează la nivel internațional și ne creează o anumită imagine ca stat membru al Uniunii Europene. Cred că domnii respectivi ar trebui să își imagineze cum s-ar simți dacă în locul Cristinei Neagu pe parchet s-ar fi aflat fiica sau sora lor.

Vom demara procedura de citare a cluburilor, vom solicita puncte de vedere de la FRH, de la jandarmerie, vom lămuri cine a fost organizatorul partidei.

Până la cât pot ajunge amenzile de la CNCD?

În ce măsură un club poate fi tras la răspundere, iar suporterii nu? Din punctul de vedere al CNCD și al legislației în vigoare, faptele de discriminare, hărțuire, atingere adusă demnității se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă
discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate.

Aș dori să precizez că voi încerca o abordare integrată a acestui caz și voi colabora cu autoritățile competente pentru aplicare prevederilor Legii nr. 4 din 9 ianuarie 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, mă interesază în special dacă art. 12 cu privire la stabilirea de măsuri preventive în scopul informării şi educării publicului spectator, promovării spiritului de fairplay şi a modului civilizat de comportare a fost respectat de către organizatori, mă intereseză în ce măsură spectatorii au încălcat prevderile legale legate de obligațiilor lor, care deriva tot din lege și mă mai interesează în ce măsură se pot aplica sancțiunile prevăzute de Legea 4.

Rasimul, discriminarea, hărțuirea sportivilor, atingerea adusă demnității, nu au ce căuta în sport și nici în societate, a declarat Cristian Jura în exclusivitate pentru ProSport.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari pe lună. Într-un...
Adevăratul motiv pentru care Răzvan Simion nu și-a invitat colegii la nunta cu Daliana Răducan...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
Babs, fosta lui Dorian Popa, 'selectată' în grămada de femei a fraților Tate! A mers...
„Se descurcă cât de bine poate!” Cum decurge tratamentul pentru cancer al lui Kate Middleton
Premieră în România: cod roşu de caniculă şi furtuni simultan. Nordul a fost măturat de...
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții",...
Cristian Molnar, tânărul luat de viitură în Italia, ar fi fost găsit după trei săptămâni...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi va lupta cu Profi, Mega...
Când se ENERVA Ceaușescu, vai și amar! „Generale! Mâine să vină un tanc şi să...
Vehiculele din România care au INTERZIS. Se aplică de luni, 24 iunie
Jafuri ca în codru în România. Care sunt victimele vânate de hoți
Andreea Bălan, apariție de revistă în ziua în care a împlinit 40 de ani: „Am...
Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare...
Maria Dragomiroiu, mărturisiri cutremurătoare despre momentul în care a fost la un pas să își...
Ce surpriză i-a pregătit Victor Cornea Andreei Bălan de ziua ei de naștere: ”La mulți...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Dalai Lama trebuie să-și „corecteze” opiniile politice, au spus oficialii chinezi
×