Cum împarte LPF banii din drepturile de televizare în sezonul 2015-2016

Cum împarte LPF banii din drepturile de televizare în sezonul 2015-2016
Publicat: 29/06/2015, 16:10
Actualizat: 04/08/2015, 14:16

„Cluburile au solicitat să nu dăm sume, cât ia campioana sau ocupanta unui alt loc, pentru că au probleme cu acționarii, cu sponsorii, și nu vor să se creeze discuții. Dar putem să spunem doar că nou-promovatele iau anul acesta în jur de 1,2 milioane fiecare. Cu această sumă, cluburile mai mici își acoperă aproximativ 70 la sută din buget, iar cele din partea de sus a clasamentului 50 la sută”, a spus el.

Oficialul LPF a menționat că în noul sezon jumătate banii din drepturile TV vor fi împrățiți în sezonul regulat, iar cealaltă parte în play-off/play-out. „Grila TV pentru următoarele sezoane competiționale a fost aprobată de Adunarea Generală. Liga a hotărât ca în sezonul regulat, să fie împărțiți banii la fel ca anii trecuți: adică 30 la sută în mod egal și 70 la sută în funcție de clasamentul din anul precedente. În ceea ce privește rata a doua a contractului va fi împărțită egal, 50 la 50 la sută. Prin urmare, cei 50 la sută rezervat celor șase echipe din play-off după același sistem: 30 la sută în mod egal și 70 la sută în funcție de clasamentul de la finalul sezonului regulat. Celelalte 50 de procente se vor împărți după același principiu, 30 cu 70 la sută, celor opt echipe din play-out. Am hotărât așa pentru că anul trecut echipele din prima parte a clasamentului au făcut un compromis și au acceptat ca acești 30 la sută să se împartă în mod egal ca să se ajute mai mult cluburile din partea a doua a clasamentului, cu condiția ca anul acesta să se recupereze pierderea de anul trecut”, a afirmat Iorgulescu.

LPF va începe de marți să vireze banii în conturile cluburilor. „Începând de mâine se vor vira banii către cluburi. Cluburile trebuie să factureze, iar noi le vom vira banii. În ianuarie, când intră rata a doua, atunci vom da o parte din bani în ianuarie, să zicem cât ia o nou-promovată, 600.000 de euro, iar diferența o să o dăm când se termină sezonul regulat, adică în februarie”, a adăugat Gino Iorgulescu.

Cluburile participante la campionatul Ligii I vor câștiga cu aproximativ șase milioane de euro mai mult din drepturile TV, având în vedere că ediția 2015-2016 se va desfășura după noul sistem play-off/play-out, cu 14 echipe, față de 18 formații sezonul trecut.

Compania Intel Sky Broadcast (ISB) din Malta a virat, la 17 iunie, în contul Ligii Profesioniste de Fotbal, suma de 13,75 de milioane de euro plus TVA, reprezentând prima tranșă din valoarea drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I pentru sezonul 2015-2016.

Liga Profesionistă de Fotbal a semnat, la 4 martie 2014, un parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, LPF trebuie să încaseze de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon, în cei cinci ani. La această sumă se adaugă un milion de euro pentru Cupa Ligii. În plus, LPF primește o sumă egală cu 20 la sută din veniturile nete din publicitate, care vor fi obținute de către televiziunile ce transmit meciurile din Liga I.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase