Decizie finală în cazul arbitrului Sebastian Colțescu! Ce a stabilit UEFA, cu privire la scandalul de rasism

Decizie finală în cazul arbitrului Sebastian Colțescu! Ce a stabilit UEFA, cu privire la scandalul de rasism
Arbitrul român Sebastian Colțescu (d)
Publicat: 11/02/2021, 17:20
Actualizat: 11/02/2021, 19:56

UEFA, prin Comisia de Etică şi Disciplină, a constatat că expresiile folosite de arbitrul român Sebastian Colțescu, la meciul din Champions League dintre PSG şi Istanbul Basaksehir (din 8 decembrie 2020), nu sunt cu tentă rasistă. În consecinţă, după ce au fost investigate acuzațiile de rasism, nu vor fi luate măsuri disciplinare în cazul său. ProSport prezintă, în exclusivitate, decizia finală luată de forul european.

Arbitrul de rezervă de la acel meci, Sebastian Colţescu, şi unul dintre asistenţi, Octavian Şovre, s-au aflat în mijlocul uni scandal imens după ce au folosit atunci expresiile „ăla negru” şi „negrul ăla” pentru a-l indica centralului Ovidiu Haţegan pe antrenorul secund al formaţiei turce, camerunezul Webo, în vederea penalizării.

Jucătorii ambelor echipe au reacţionat vehement, considerând că termenii folosiţi de arbitri români au fost unii rasişti. Meciul de pe „Parc de Princes” s-a oprit şi s-a disputat a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri.

Concluziile din raportul inspectorului de disciplină şi etică al UEFA:

Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile „negrul ăla” şi „ăla negru”, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română şi termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”.

Ce le reproșează, totuși, UEFA celor doi arbitri români

UEFA precizează într-un comunicat dat publicității, joi, că au fost deschise proceduri împotriva lui Sebastian Colțescu și a lui Octavian Sovre „pentru o posibilă încălcare a articolului 11 din Regulamentul disciplinar UEFA”.

În urma unei investigații efectuate de un inspector de etică și disciplină al UEFA, cu privire la evenimentele care au dus la întreruperea și amânarea meciului dintre Paris Saint-Germain și Istanbul Basaksehir FK, din UEFA Champions League 2020/21, din 8 decembrie 2020, au fost deschise proceduri împotriva domnului Sebastian Constantin Colțescu și domnului Octavian Sovre pentru o posibilă încălcare a articolului 11 din Regulamentul disciplinar UEFA”, se arată în comunicatul forului european.

Articolul menționat face referire la respectarea principiilor de conduită etică, loialitate, integritate și sportivitate. Printre cazurile menționate în acest articol, singurele aplicabile în situația celor doi arbitri români sunt cele care menționează sancționarea celor ce determină din culpă sau sunt responsabili de întreruperea, anularea sau amânarea unui meci sau a căror conduită este insultătoare sau încalcă în alt mod regulile de bază ale conduitei decente.

Comunicatul mai precizează că informații suplimentare despre acest caz vor fi puse la dispoziție în timp util, odată ce Comisia de Control, Etică și Disciplină a UEFA va lua o decizie.

Un jurnalist maghiar, lecție despre demnitate. „Je suis român”, după scandalul provocat de arbitrul Sebastian Colțescu la Paris

„Je suis român”, a scris un jurnalist maghiar după scandalul provocat de arbitrul Sebastian Colțescu la Paris. Este o lecție despre demnitate pe care ziaristul Pataki Tamás, de la Magyar Nemzet, o dă colegilor de breaslă din România.

Acuzat de rasism și deja condamnat chiar în țară la el, Sebastian Colțescu primește sprijin de unde se aștepta mai puțin.

Colțescu, apărat în cotidianul Magyar Nemzet

Un cunoscut jurnalist maghiar, Pataki Tamás, îl apără pe arbitrul craiovean într-un editorial publicat de Magyar Nemzet. Tamás reacționează astfel ca urmare a acuzațiilor de rasism pe care Colțescu și le-a atras după meciul Paris Saint Germain – Istanbul Bașakșehir.

Jurnalistul maghiar a scris un editorial sub titlul „Je suis român”, în care acuză reacțiile din jurul acestui subiect, pe care le consideră exagerate.

Negru. În română, asta înseamnă negru. Nici mai mult, nici mai puțin! Când Sebastian Colțescu a rostit acel cuvânt, nu ar fi crezut că întreaga sa carieră s-a încheiat”, punctează jurnalistul Magyar Nemzet.

Pataki Tamás mai spune că gestul arbitrului român i-a dat ocazia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să vorbească despre „fotbaliștii care se aruncă pe teren ca niște mimoze plângăcioase, sensibile, care plâng pentru dreptate”.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...