EXCLUSIV GÂNDUL. Răspunsul primit de la UEFA despre ancheta împotriva patronului Stelei

EXCLUSIV GÂNDUL. Răspunsul primit de la UEFA despre ancheta împotriva patronului Stelei
Publicat: 12/10/2012, 20:23
Actualizat: 07/07/2016, 15:09

UEFA a desemnat un inspector de disciplină pentru a investiga cazurile susceptibile de rasism și discriminare în care a fost implicat patronul Stelei, Gigi Becali, urmând ca toate aspectele semnalate să fie analizate, iar concluziile să fie înaintate spre decizie Comisiei de Disciplină a forului European, au informat reprezentanții UEFA, răspunzând unei solicitări făcute de gândul.

ANUNȚ făcut de Gigi Becali: DAU 1 MILION DE EURO dacă mă înțeleg cu el!

Decizia a fost luată la finalul lunii septembrie, ca urmare a unei adrese transmise UEFA de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD) care a sesizat forul european în privința ieșirilor discriminatorii și rasiste ale patronului Stelei. Demersul CNCD vine în contextul în care Federația Română de Fotbal nu a avut o reacție până acum, invocând faptul că Becali nu este deținătorul legal al clubului. „FC Steaua și FRF susțin că G. Becali și-a înstrăinat acțiunile, legal nu este deținătorul clubului, însă în public acesta vorbește în numele FC Steaua, negociază toate transferurile, controlând practic toate acțiunile care au legătură cu clubul. Astfel, G. Becali și-a construit imaginea făcând declarații referitoare la club, de altfel unul prestigios atât la nivel național, cât și internațional”, se arată în sesizarea CNCD către UEFA.

Aspectelor semnalate de către CNCD, din 2007 până în septembrie 2012, li se adaugă informarea în cazul deciziei luate de Consiliu referitoare la incidentele de la meciul Steaua-Rapid, când suporterii Stelei, cu concursul crainicului stadionului, Gabi Safta, și a managerului Mihai Stoica, au scandat lozinci rasiste la adresa fanilor Rapidului. Crainicul și Stoica au fost sancționați pentru discriminare de CNCD.

Pe 5 octombrie, președintele UEFA, Michel Platini, i-a trimis o scrisoare președintelui FRF, Mircea Sandu, în care avertizează cluburile din România că riscă sancțiuni severe în cazul în care manifestările rasiste se vor repeta la meciurile de fotbal.

Regulile UEFA arată că în cazul în care UEFA este sesizată sau se autosesizează în privința unor acte rasiste sau declarații rasiste in prima fază este desemnat un agent care să colecteze probe, adică este realizată o cercetare preliminară. Apoi UEFA decide dacă deschide o anchetă oficială privind acuzațiile de comportament rasist. În cazul nostru UEFA este în faza preliminară de culegere de informații. După această fază cazul este documentat și prezentat Comisiei Disciplină a UEFA. Acestă comisie judecă probele și decide o sancțiune. Sancțiunile UEFA merg de la amenzi aplicate cluburilor, ligilor de fotbal naționale, președinților de cluburi și până la depunctarea sau suspendarea din cadrul competițiilor internaționale. Pe 22 septembrie, clubul de fotbal Levski Sofia a fost amendat pentru comportamentul rasist al fanilor dintr-un meci din Europa League. FC Porto a fost amendată cu 20 000 euro pentru scandări rasiste la adresa lui Mario Balotelli în cadrul partdei disputate cu Manchester City în Europa League.

Ce cuprinde sesizarea făcută UEFA de către CNCD

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a făcut, în sesizarea către UEFA, un inventar al luărilor de poziție rasiste și discriminatorii ale lui Gigi Becali.

1. În septembrie 2007, becali a fost amendat de CNCD, cu 500 de lei, pentru discriminare după ce a insultat-o pe deputata Lavinia Șandru, afirmând că aceasta ar trebui „să meargă și să candideze pe centură, nu pentru Parlamentul European.

2. Tot în 2007, Gigi Becali a primit o sesizare privind declarațiile lui Becali potrivit cărora, dacă va ajunge președintele României, va intezice cluburile gay și-i va izola pe membrii acestei comunități în afara orașelor.

3. În 2008, Becali a făcut declarații discriminatorii referitoare la comunitatea de romi, spunând într-o intervenție televizată, că „țiganii sunt infractori și nu merită să trăiască în România.

4. În 12 octombrie 2009, CNCD s-a autosesizat în cazul declarațiilor lui Becali potrivit cărora: „Țiganii ăștia de la Rapid mă înjură la Piatra Neamț, la Ploiești, la Bacău! Nu o să intre niciun rapidist în Ghencea, țiganii să se ducă la ei acasă să înjure”. Becali a fost amendat cu 1.000 de lei.

5. CNCD l-a sancționat cu avertisment pe Becali pentru declarațiile dicriminatorii referitoare la orientarea sexuală a fotbalistului bulgar Ivan Ivanov, susținând că nu va accepta un tranfer la Steaua a unui jucător despre care se spune că este homosexual.

6. În 2010, referindu-se la o posibilă retragere a Rapidului din campionat, Becali a declarat: „dacă se retrag, campionatul va fi mai alb”, făcând referire la apartența etnică.

7. În februarie 2010, IPP a făcut o sesizare împotriva lui Becali după ce acesta i-a spus unui jurnalist „Esti handicapat? Asta ești. Nu înțelegi”.

8. În 2011, CNCD l-a amendat pe Beclai pentru declarații dicriminatorii. Acesta a spus într-o emisiune televizată: „Dacă bărbatul înșală femeia, aceasta nu are voie să divorțeze. Dumnezeu a spus că barbatul e bărbat, iar femeia este curvă. Femeia care înșală este curvă, bărbatul care înșală este băiat deștept”.

9. În 2011, Becali l-a atacat dur pe președintele CNCD, Csaba Asztalos, în timpul unei emisiuni spunând: „Mi se rupe mie de Asztalos și de discriminarea lor. Să-mi dea sute de amenzi, le plătesc pe toate, fac pipi pe argumentarea lor. Le plătesc în fiecare zi câte 20 de milioane amendă, dar eu opinia tot nu mi-o schimb. Ăia nu sunt sănătoși acolo, orice spun eu e discriminare. Eu am spus ceea ce spune o cutumă din popor și eu asta am repetat. Am aruncat argumentarea lor în coșul de la WC, acolo se duc toate hârtiile de la Discriminare. Ia mai dă, mă, nebunule, o amendă, măi Asztalos, că asta e opinia mea, na. Ce-o să faci tu cu mine? Du-te, bă, de aici, că eu sunt europarlamentar. El ia banii degeaba, mai dă câte o amendă că să își justifice salariul. El îi apără pe homosexuali… Dacă e homosexual n-are decât, e treaba lui, să fie sănătos”.

În momentul în care Csaba Asztalos a refuzat să vorbească cu Becali, acesta a spus: „Ce să vorbească el cu mine? E prea prost să vorbească el cu mine”.

10. În decembrie 2011, Gigi Becali l-a atacat pe patronul CFR Cluj Arpad Paszkany, spunând că „dacă alții acceptă să fie călăriți de Paszkany și să fie umiliți de unguri, să fie sănătorși. Eu nu accept”.

11. În martie 2012, Becali a fost amendat cu 3.000 de lei după ce a spus că nu înțelege de ce oamenii susțin pe Raed Arafat. „Mi-e scârbă când văd mii de români care au ieșit în stradă să apere un arab, împotriva președintelui României Traian Băsescu. (…) Arafat să meargă în țara lui, la arabi, acolo. Cum să iau apărarea unui arab?”, a spus Becali.

12. În timpul unei emisiuni, Becali l-a atacat pe Nicolae Badea de la Dinamo, sugerând că este rom. „Nu mă deranjează cu nimic ce spune un om insipid, incolor. Are el față de păcălici, la bătrînețe și-a făcut operații estetice. Are o nevastă cu 30 de ani mai tânără. El chiar are față de măscărici, se sperie lumea de el când apare la TV. Ce să cauți în fotbal dacă nu ești frumos, se sperie lumea de tine. Eu sunt europarlamentar. Badea nu e prost, cei care erau din familii de țigani mai săraci, dar mai deștepți, erau luați și școliți pe vremea lui Ceaușescu”.

13. În august 2012, Gigi Becali a spus despre jucătorul Sinama Pongolle că nu-l tranferă la Steaua pentru că „este negru”. Tot în aceeași lună, patronul Stelei a spus despre femei că nu au ce căuta în arbitraj.

14. În septembrie 2012, Becali i-a cerut patronului CFR Cluj, Arpad Paszkany, să se supună unui test de naționalism: „Când se va juca meciul România – Ungaria în preliminariile pentru Mondialul din 2014, să-l întrebați pe Paskzany cu cine ține. Cu România sau cu Ungaria? Întrebați-l și după ce va răspunde, o să aflați dacă el și CFR sunt echipă românească sau dacă am eu dreptate și ei reprezintă interesele ungurilor și vor să demonstreze în țara noastră că ungurii sînt peste români”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ