Garry Kasparov explică de ce unii șahiști de geniu nu au devenit campioni mondiali: „Le-a lipsit ceva. Cine a trebuit să câștige, a făcut-o”

Garry Kasparov explică de ce unii șahiști de geniu nu au devenit campioni mondiali: „Le-a lipsit ceva. Cine a trebuit să câștige, a făcut-o”
Garry Kasparov. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/05/2022, 19:38

Fostul campion mondial la șah, Garry Kasparov, a explicat de ce unii dintre cei mai talentați șahiști nu au reușit, totuși, să devină la rândul lor campioni mondiali.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ProSport, acesta a vorbit despre șahiști precum Paul Keres, Viktor Korchnoi sau Vasil Ivanchuk, care, deși au fost sportivi de geniu, nu au devenit niciodată campioni mondiali.

El spune că aceștia, deși au fost mereu aproape, nu au reușit să ajungă campioni mondiali pentru că le-a lipsit ceva din acel „tot” necesar pentru a atinge această performanță. El spune că aceia care au trebuit să ajungă în top, au făcut-o.

„Nu cred că cineva mă putea bate atunci când am fost campion mondial. Problema e că dacă cineva are talent, dar nu a reușit să ajungă în vârf, înseamnă că i-a lipsit ceva. Da, avem jucători mari ca Paul Keres sau Viktor Korchnoi care au fost mereu aproape, dar cu un pas în spate. Asta înseamnă că le-a lipsit o parte din ingredientele importante, ceva i-a împiedicat să câștige. Cine a trebuit să câștige, a făcut-o! Magnus Carlsen e campion mondial, la fel și Viswanathan Anand sau Vladimir Kramnik. Dar sunt multe nume mari, cum ar fi Vasyl Ivanchuk, un fenomenal jucător, însă mereu cu un pas în spate pentru a ajunge în top” a declarat Garry Kasparov pentru ProSport.

Aflat în România cu ocazia Superbet Chess Classic România 2022, Kasparov este considerat cel mai mare jucător de șah din lume. La doar 22 de ani a cucerit titlul mondial și devenea cel mai tânăr campion din istoria sportului minții.

Garry Kasparov l-a criticat pe rivalul său Anatoly Karpov

Tot în exclusivitate pentru ProSport, Kasparov l-a criticat pe marele său rival Anatoly Karpov, despre care a declarat că ar susține acțiunile lui Vladimir Putin în Ucraina.

Garry Kasparov, în vârstă de 59 de ani, a devenit mare maestru în 1980, iar cinci ani mai târziu în învingea pe Karpov, devenind campion mondial, titlu păstrat până în 2000.

Rivalitatea dintre Kasparov și Karpov este considerată ca fiind una dintre cele mai mari din istoria șahului. Kasparov și Karpov, care a dominat în perioada 1975 – 1985 lumea șahului, s-au duelat de cinci ori și de fiecare dată Garry a câștigat.

Kasparov a sosit în România cu ocazia competiției Superbet Chess Classic Romania 2022.