Gino Iorgulescu, noul președinte LPF, audiat de procurorii DIICOT

Gino Iorgulescu, noul președinte LPF, audiat de procurorii DIICOT
Publicat: 15/11/2013, 13:28
Actualizat: 03/09/2019, 18:21

Noul președinte al LPF, Gino Iorgulescu, a fost citat, vineri, să se prezinte la DIICOT pentru a-i fi adus la cunoștință rezultatul unei expertize financiar-contabile într-un dosar din 2006 privind transferul unor fotbaliști, în care este suspectat de evaziune fiscală.

În acest dosar privind transferul unor fotbaliști la Poli Timișoara, în care Gino Iorgulescu, Constantin Iacov și Florin Ciobanu sunt suspectați de evaziune fiscală, a fost dispusă efectuarea unei expertize financiar-contabile, aceasta fiind finalizată recent, au declarat surse judiciare.

Anchetatorii l-au citat pe Gino Iorgulescu să se prezinte la DIICOT pentru a-i fi adus la cunoștință rezultatul expertizei.

Fostul conducător al FC Național, Gino Iorgulescu, a fost ales, joi, în funcția de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), el învingându-l la alegeri pe Dumitru Dragomir, care se afla la conducerea forului din 1996.

În iunie 2006, ANAF informa că fostul președinte al grupării bancare Gino Iorgulescu, președintele de atunci al Consiliului de Administrație al FC Național, Constantin Iacov, dar și președintele Asociației FC Național 2000, Florin Ciobanu, sunt acuzați de evaziune fiscală în cazul transferurilor jucătorilor Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Cânu, Adrian Olah și Jon McKain la Poli Timișoara și că, în acest caz, a făcut o plângere penală.

„Cei trei sunt acuzați de săvârșirea mai multor fapte, respectiv: omisiunea cu știință a înregistrărilor în contabilitate, având drept consecință denaturarea veniturilor; omisiunea evidențierii în actele contabile a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; reținerea și nevărsarea, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere de sursă; nevirarea la bugetul asigurărilor sociale de stat a contribuției de asigurări sociale, reținută de la asigurat; nevirarea la bugetul asigurărilor pentru șomaj a contribuției la fondul de șomaj”, preciza ANAF.

Conform informațiilor furnizate de ANAF, faptele respective sunt prevăzute și pedepsite prin prevederile Legii Contabilității, Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, Legii privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și Legii privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. De asemenea, în comunicat se menționează că verificările la cele trei societăți au fost efectuate la solicitarea Direcției Generale a Finațelor Publice a județului Timiș.

Lui Florin Ciobanu, în calitate de președinte al Asociației FC Național 2000, i se imputa neînregistratea în contabilitate a sumei de 1.450.000 de dolari, rezultată din transferurile lui Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Cânu și Adrian Olah, bani încasați „integral, în mod nejustificat, în conturile unei alte entități juridice, respectiv Asociația Pro Național”, care nu avea nicio calitate în aceste acorduri.

În comunicatul ANAF se specifica faptul că, potrivit dosarului de executare silită aflat în gestiunea Administrației Finanțelor Publice a sectorului 5, AFC Național 2000 avea în momentul respectiv datorii totale la bugetul general consolidat de 15.826.907 de lei, dintre care debite cu stopaj la sursă de 6.391.038,02 de lei, pe conturile sale deschise la bănci din România fiind instituite popriri, în vederea recuperării debitelor restante.

Astfel, AFC Național 2000 este acuzată că „s-a sustras în mod intenționat” de la plata obligațiilor restante la bugetul general consolidat. De asemenea, s-a constatat că asociația verificată nu a virat nici suma de 6.391.038,02 de lei, reprezentând obligații bugetare cu stopaj la sursă.

Fostul președinte al Consiliului de Administrație al FC Național Constantin Iacov este considerat responsabil pentru neînregistrarea integrală în contabilitatea FC Național 2000 SA a sumei de 1.100.000 de dolari, încasată pentru transferul fundașului australian Jonathan McKain la Poli Timișoara, ci doar a zece la sută din această sumă. Astfel, în mod nejustificat, nu a fost înregistrată pe veniturile societății suma de 990.000 de dolari, diminuându-se valoarea impozitului pe profit aferent cu suma de 478.621,44 de lei.

Potrivit rezultatelor anchetei desfășurate de ANAF, Asociația Pro Național, al cărei președinte este Gino Iorgulescu, a încasat integral banii rezultați din transferul celor cinci fotbaliști la Poli Timișoara, suma totală ridicându-se la 2.450.000 de dolari, o parte din ea, 1.373.000 de dolari, fiind virată ulterior societății Baroque Trading Ltd, din Cipru.

„Având în vedere că jucătorii transferați nu erau angajații asociației verificate, că în acordurile de transfer asociația verificată nu avea nicio calitate și, mai mult, că aceste operațiuni nici nu se încadrează în obiectul de activitate și nici în scopul pentru care a fost înființată, rezultă că toate sumele de bani (…) sunt încasate nejustificat, neavând la bază operațiuni economice sau de altă natură reale”, susținea ANAF, precizând că acest caz ar putea intra sub incidența Legii 656/2002, privind prevenirea și sancționarea spălării banilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului