MAE a lansat ghidul pentru Cupa Mondială din Brazilia: Ce trebuie să știe românii care merg la meciuri

MAE a lansat ghidul pentru Cupa Mondială din Brazilia: Ce trebuie să știe românii care merg la meciuri
Publicat: 04/06/2014, 21:22
Actualizat: 06/06/2014, 15:54

Ministerul de Externe îi informează pe cetățenii români care doresc să călătorească în Brazilia nu au nevoie de viză de intrare pentru o ședere cu durata de maximum 90 de zile și nici de viză de tranzit. În cazul depășirii perioadei legale de ședere, Poliția Federală poate aplica o amendă pentru fiecare zi de ședere ilegală pe teritoriul Braziliei.

Românii care călătoresc în scop turistic sunt sfătuiți să folosească doar operatori acreditați și să nu se îndepărteze de grupul turistic.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Brasilia sau Consulatului General de la Rio de Janeiro și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Importul de medicamente și substanțe narcotice este strict interzis, iar persoanele care se află sub tratament medical trebuie să aibă rețeta asupra lor. Chiar și în acest caz, cantitatea acestor medicamente sau substanțe nu trebuie să depășească „o limită rezonabilă”.

Pentru sume care depășesc 10.000 reali (în jur de 3.200 de euro), în orice combinație de instrumente monetare, trebuie completată o declarație vamală. MAE avertizează că neîndeplinirea acestei obligații constituie infracțiune și se pedepsește cu confiscarea sumelor nedeclarate.

În Brazilia sunt scutite de taxe vamale, în limita a 500 de dolari următoarele produse: 12 litri de băuturi alcoolice, 10 pachete de țigări, cu 20 de bucăți în fiecare pachet, 250 g de tutun, 20 bucăți cadouri, cu o valoare unitară de până la 10 dolari, dar cu condiția să nu fie mai mult de 10 produse identice.

Uleiurile, produsele de origine vegetală, prelucrate industrial și ambalate în vid, conservele, ciocolata, băuturile, pulberea pentru înghețată, margarina, pasta de cacao, cafeaua solubilă, prăjită sau macinată, glucoza și zahărul rafinat, ambalate, precum și țigările pot fi introduse fără autorizație.

În schimb, este nevoie de autorizație pentru fructe și legume proaspete, insecte, melci, bacterii și ciuperci, flori, plante, bulbi, semințe, răsaduri, trabucuri, tutun care în compoziția lui conține miere, precum și animale de companie fără Certificat Sanitar-Veterinar Internațional, păsări domestice sau sălbatice, specii de animale exotice, pești, păsări ornamentale sau albine.

De asemenea, este nevoie de autorizație pentru a introduce pe teritoriul Braziliei carne de orice tip, în stare proaspătă sau industrializată, lapte sau produse lactate, produse apicole, ouă și produse derivate, pește și produse derivate, produse biologice de uz veterinar, hrană pentru animale, pământ pentru plante, lemn brut netratat, pesticide și îngrășăminte și material biologic pentru cercetare științifică.

MAE atrage atenția că nu pot fi introduse, fără autorizație, produsele de origine animală sau vegetală achiziționate în magazinele duty-free din străinătate.

În ceea ce privește cazarea la hotel, în ghid se precizează că check-in-ul se face, de obicei, la orele 14 sau 16, iar check-out-ul la orele 12. Românii sunt informați, totodată, că taxa pentru vizionarea canalelor tv (pay canal) este de regulă foarte ridicată, iar folosirea telefonului din camera este încasată separat.

Turiștii sunt avertizați, de asemenea, asupra frecventelor atacuri armate survenite la ieșirea din bănci sau la retragerea banilor de la casele de bani.

MAE le recomandă românilor care se vor duce la FIFA World Cup 2014 să își facă asigurare de călătorie, medicală și de viață și să se vaccineze împotriva febrei galbene și malariei.

Românii trebuie să plece în Brazilia cu medicamente, întrucât acestea sunt dificil de cumpărat fără prescripție medicală.

Ministerul mai informează că, anual, în statul Rio de Janeiro se emit alerte privind declanșarea epidemiei de febră dengue hemoragică. În cazul apariției simptomelor acestei boli, persoana în cauză trebuie să se prezinte imediat la punctul medical cel mai apropiat. Simptomele sunt: febră, dureri în corp, în principal ale articulațiilor, dureri de cap, pot apărea pete roșii pe corp și, în unele cazuri, hemoragii, cea mai comună fiind la nivelul gingiilor.

Potrivit ghidului, amenzile de circulație sunt drastice, iar limita maximă de viteză este de 100 km/oră.

MAE îi sfătuiește pe români să se comporte politicos și cu respect față de reprezentanții autorităților braziliene și să evite angajarea unei discuții contradictorii cu aceștia. „Vă recomandăm insistent să evitați în mod special comentariile adresate funcționarilor din aeroporturi, relative la procedurile de verificare corporală și a bagajelor (pentru călătoriile aeriene)”, se precizează în ghid.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...