Ministrul Carol Novak: „Ordinul 500/2022 nu aduce atingere normelor europene”

Ministrul Carol Novak: Ordinul 500/2022 nu aduce atingere normelor europene
Ministrul Eduard Novak. Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 02/02/2023, 18:19

Eduard Novak, cel care conduce sportul românesc, a precizat, într-un mesaj postat pe Facebook, că Ordinul 500/2022 privind ponderea de minimum 40 la sută jucători români pe teren, în timpul competiţiilor oficiale, nu aduce atingere normelor europene şi nu este o măsură discriminatorie.

La 7 iulie 2022, Eduard Novak a semnat un ordin care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă.

Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023, a precizat atunci ministerul.

Ministrul Carol Novak: „Ordinul 500/2022 nu aduce atingere normelor europene”

“Cred că tocmai în baza valorilor europene putem avea echipe solide, în care să le facem loc şi celor care poate că vor fi legendele zilei de mâine”, a declarat ministrul.

“Am trăit cu toţii emoţiile momentelor de glorie din gimnastică, handbal, fotbal, canotaj şi alte sporturi cu echipe de aur, o tradiţie pe care vrem să o transmitem mai departe către generaţiile viitoare. Pentru asta avem nevoie în primul rând de un cadru adecvat, aşa cum este şi Ordinul 500/2022 privind ponderea de minimum 40% jucători români pe teren, în timpul competiţiilor oficiale.

Este o iniţiativă intens dezbătută în ultimul timp, dar care poate reprezenta o gură de aer pentru sport. Cred într-un sistem în care să promovăm mai mult sportivii români şi să creştem baza de selecţie pentru înalta performanţă.

Poate că pe pereţii din camerele lor tinerii noştri sportivi au idoli precum Hagi, Popescu, Neagu, Huţupan, Pîrv, Mureşan sau altă legendă a României, dar pentru a călca pe urmele lor ei au nevoie de spaţiu de afirmare în echipele în care evoluează”, a notat Novak.

40% reprezintă un nivel de bun simţ

Deminitarul a adăugat că în gimnastică, atletism, canotaj şi alte discipline s-a văzut că se pot obţine rezultate mari şi cu sportivi români.

“Chiar şi în handbal sau fotbal unele echipe deja respectau proporţia de 40% jucători autohtoni pe teren, înainte ca ordinul să intre în vigoare.

Iar 40% reprezintă un nivel de bun simţ, pentru că nu putem avea echipe formate doar din jucători străini dacă vrem să creştem sportul, naţionalele de seniori şi să avem un proiect pe termen lung. Este momentul să ne asumăm ce ne dorim de fapt.

Este importantă şi destinaţia, acele trofee sau titluri pe care vrem să le câştigăm, dar şi drumul până acolo.

Dacă reuşim să avem victorii, iar pe traseu să dezvoltăm sportul de masă şi o societate mai sănătoasă, atunci acele victorii sunt cu atât mai mari”, a precizat Eduard Novak.

Putem vedea şi exemple din Franţa, Italia

“În plus, contrar unor opinii din spaţiul public, ordinul 500/2022 nu aduce atingere normelor europene, nu încalcă libera circulaţie prevăzută la art. 45 TFUE şi prin urmare nu este una discriminatorie! Putem vedea şi exemple din Franţa, Italia şi alte ţări care au aplicat măsuri similare, iar acolo nu a spus nimeni că e discriminare.

Cred că tocmai în baza valorilor europene putem avea echipe solide, în care să le facem loc şi celor care poate că vor fi legendele zilei de mâine”, a mai menţionat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase