Ciolacu: „Guvernul a alocat bani doar administrațiilor PNL”

Ciolacu: „Guvernul a alocat bani doar administrațiilor PNL”
Ciolacu: Guvernul a alocat bani doar administrațiilor PNL / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 17/12/2020, 18:56
Actualizat: 06/04/2021, 15:17

„Guvernul a alocat bani doar administrațiilor PNL pentru ca Ludovic Orban să fie susținut în continuare ca lider al partidului”, spune președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta mai afirmă că PSD va ataca hotărârea de guvern și că vor face „un demers penal” împotriva miniștrilor care au avizat documentul.

Marcel Ciolacu a criticat strategia Guvernului

„Guvernul a emis HG prin care a împărțit sume importante doar administrațiilor conduse de membri ai PNL. E o mită. După ce acum o lună a existat un HG printr-o mită electorală către administrațiile PNL, aceasta e o mită ca primarii să-l susțină în continuare (pe Ludovic Orban – n.r.) să fie președintele PNL. Am luat hotărârea în BPN să atacăm în constencios-administrativ această hotărâre de guvern, să solicităm o ordonanță de suspendare a aplicării HG. Mai mult, facem un demers penal către miniștrii care au avizat această hotărâre de guvern. Mi se pare corect ca după 30 de ani această practică să înceteze. Nimeni, niciodată, niciun prim-ministru și niciun guvern nu și-a permis așa ceva. Acest lucru s-a întâmplat de trei ori sub guvernul condus de Orban”, a afirmat, joi, Marcel Ciolacu.

Social-democratul susține că banii au fost alocați „discreționar”.

„S-au mutat sume importante în Fondul de rezervă al prim-ministrului și de acolo fiecare sumă a fost transmisă după bunul plac al celui care a redactat acest document, discreționar, deoarece dacă se făcea prin Ministerul de Finanțe s-ar fi făcut funcție de o formulă”, conchide Ciolacu.

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, 17 decembrie 2020, alocarea a peste 876 de milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, unor unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale, pentru finanțarea cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul anului 2020, precum și pentru finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020.

Unde a mai dat Guvernul bani

Executivul a decis joi alocarea de noi sume din Fondul de rezervă pentru mai multe destinații, printre care alimentarea cu energie termică în trei municipiile, pentru pregătirea infrastructurii pentru sezonul de iarnă, dar și pentru cheltuieli ale unităților administrației locale.

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, alocarea sumei de 41,3 milioane de lei pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației în trei mari municipii, printre care și Capitala, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Cum s-au împărțit banii

Potrivit informării Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), sumele sunt alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, ca urmare a solicitărilor formulate de autoritățile locale din cele trei unități administrativ-teritoriale, fie pentru plata subvenției, fie pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat, aferent sezonului rece 2020-2021.

Astfel, conform deciziei Executivului, Bucureștiul va primi 20 de milioane lei, Oradea, 12,3 milioane de lei, iar Timișoara, 9 milioane lei.

Acordul Guvernului privind alocarea celor 20 de milioane pentru București a fost anunțat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, de vinerea trecută, după o întâlnire în care s-au discutat soluții pentru problema apei calde și a energiei termice din ultima perioadă.

Potrivit edilului-șef al Capitalei, bani se vor fi alocați pentru intervențiile la avarii. „E vorba de bani care vin la primărie, primăria îi dă la Termoenergetica, fostul Radet. Termoenergetica are deja contracte cu operatori privați exact pentru mentenanța rețelei de transport a agentului termic și banii aceştia vor fi folosiți pentru a interveni mai repede la avarii”, a spus Nicușor Dan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului