Psihologul Gabriela Stănoaia: Ar trebui să folosim pandemia ca pe o oportunitate de a ne descoperi nevoi autentice. / Concluziile Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”

Redactor:
Madalina Prundea
Psihologul Gabriela Stănoaia: Ar trebui să folosim pandemia ca pe o oportunitate de a ne descoperi nevoi autentice. / Concluziile Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”

Gabriela Stănoaia, psiholog în cadrul Clinicii Sanador, și psihologul Gabriela Manolescu au tras concluziile discuțiilor consistente din cadrul Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”: COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale.

Gabriela Stănoaia, psiholog în cadrul Clinicii Sanador, consideră că pandemia de COVID-19 a declanșat schimbări la nivelul deschiderii oamenilor spre consilierea psihologică și a conștientizării importanței sănătății mintale.

„Pe data de 10 octombrie a fost Ziua sănătății mintale și am văzut semnale peste tot în lume: a crescut gradul de conștientizare a populației cu privire la sănătătatea mintală. Chiar și pe site-ul Ministerului Sănătății domnul ministru Nelu Tătaru a postat un comunicat prin care promite programe și investiții în serviciile de îngrijire a sănătății mintale. Și în luna august am văzut o statistică a Organizației Mondiale a Sănătății, făcută în peste 130 de țări, în care, comparativ cu anul 2019, a crescut numărul prezentărilor cu 60% pentru problematica psiho-emoțională”, a explicat Gabriela Stănoaia, la finalul Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”.

Întrebare pentru prieteni: Ce planuri post-COVID ai?

„Cred că ar trebui să folosim pandemia ca pe o oportunitate de a ne descoperi nevoi autentice. Până în pandemie, Pământul era un imens sat global – festivaluri, spectacole, city break-uri, escale și așa mai departe, aveam agendele pline, până și copiii se plângeau că nu au timp să se joace, implicați în tot felul de tip balet, meditații, judo sau înot. Pentru cei mai mulți dintre noi, pandemia a fost un exercițiu de adaptare”, este de părere psihologul Gabriela Stănoaia.

„S-a pus accentul foarte mult înainte de pandemie pe succesul profesional și succesul social, însă acum oamenii caută nevoi autentice. Cred că această criză de coronavirus este o oportunitate pentru a ne arăta bunătatea, compasiunea, empatia, să ne protejăm unii pe alții, să ne arătăm solidaritatea și să continuăm să ne bucurăm împreună de lucrurile simple. Rămânem în zona optimismului și cred că ar trebui, când ne întâlnim cu prietenii, să îi întrebăm: Ce planuri post-COVID ai?”, a conchis Gabriela Stănoaia.

Psiholog Gabriela Manolescu: „Distanțarea fizică nu trebuie să înseamne să ne distanțăm și emoțional”

Psihologul Gabriela Manolescu a explicat, la finalul Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”, că o atitudine pozitivă ne ajută să trecem mai ușor peste provocările acestor vremuri.

„Distanțarea socială, mai degrabă distanțarea fizică nu trebuie să înseamne să de distanțăm și emoțional de ceilalți. Iar o perspectivă pozitivă asupra a ceea ce ni se întâmplă ne ajută să gestionăm momentele în care provocările sunt foarte mari. Chiar dacă fizic nu putem fi alături de cei dragi – părinți, bunici sau oamenii dragi cu care nu putem fi în contact fizic direct – avem posibilitatea de a reconfigura relația cu aceștia, putând să observăm ce modalitate din felul în care relaționam cu ei funcționa și cum putem adapta aceste modalități la situația actuală”, a explicat psihologul, dând exeplu vorbitul mai des la telefon, video call-uri sau trimiterea unui cadou.

„Toate acestea înseamnă că rămânem interconectați cu ei, cu nevoile și cu emoțiile lor și le dovedim că le pasă și că putem avea o relație de conexiune chiar și în acest context”, a detaliat psihologul.

Cu cei cu care pute intra în contact fizic, psihologul recomandă o comunicare mai bună. „Cu siguranță că aceasta interacțiune fizică va avea și momente de disconfort, atât fizic, cât și emoțional, însă mă gândesc că dacă privim acest disconfort ca pe o oportunitate de a da sens relației, de a ne dezvolta împreună, am făcut deja un mare pas înainte”, a conchis psihologul Gabriela Manolescu.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Un polițist a fost ucis de un cocoș. Pintenul de oțel i-a tăiat artera femurală
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
De ce femeile POSTEAZĂ sau trimit fotografii aproape NUD cu ele. Ce nu știu BĂRBAȚII
Mama Luizei Melencu și-a strigat durerea. A ajuns la capătul puterilor și a lăsat un...
Rămâi fără BANI! Capcanele în care cad toți românii care au card și cont bancar
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Cum se comportă Smiley cu Gina Pistol de când cei doi au dat vestea că...
Inchide