Semnalul de alarmă al profesorului Bubenek: Sistemul sanitar românesc are două probleme majore! Câți pacienți de la ATI nu au primit Remdesivir

Semnalul de alarmă al profesorului Bubenek: Sistemul sanitar românesc are două probleme majore! Câți pacienți de la ATI nu au primit Remdesivir
Șerban Bubenek
Publicat: 06/10/2020, 10:25
Actualizat: 06/04/2021, 15:42

Profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă atrage atenția asupra a două probleme majore cu care se confruntă sistemul sanitar românesc și anume lipsa de personal, dar și insuficiența medicamentului Remdesivir. Făcând un calcul, medicul ajunge la concluiza că până acum, 1900 din pacienții de la Terapie Intensivă nu au primit Remdesivir.

De asemenea, medicul atrage atenția asupra lipsei de transparență în ceea ce privește alocare antiviralului.

„Cu Remdesivir apare aceeași problemă, noi am semnalat-o și am încercat să vedem dacă există un mecanism clar, transparent de alocare, în primul rând, a acestor resurse. Sigur, după intervenția mea în care am atras atenția asupra acestui lucru, singura reacție pozitivă, transparentă pe care o salut din tot sufletul este reacția de astăzi a profesorului Rafila care ne-a spus că până în clipa de față au fost tratați, în România, 2500 de pacienți cu Remdesivir. Nu știm câți în Terapie Intensivă, nu știm câți în afara Terapiei Intensive, nu știm câți cu tratament precoce. Dacă facem o socoteală și știm că numai în Terapie Intensivă au trecut în aceste luni 4400 de pacienți, 2500 au primit, restul este o concluzie matematică.

Problema nu este că România nu a depus eforturi, problema este că nu am fost suficient de transparenți, nici eu, personal, nu știu cum se alocă acest medicament, cum ajunge, de fapt, în spitale și pentru că există o gamă mai largă, astăzi, de pacienți care au nevoie, bineînțeles că oameni din România care știu carte și știu să citească și sunt pacienți sau copiii lor sunt pacienți sau rudele lor, au început să pună întrebări, să dea telefoane, colegi de-ai noștri ne-au semnalat acest lucru și cred că e foarte bine să aducem în discuție transparența”, a declarat profesorul la Digi24.

Medic: „Problema este că oamenilor, cetățenilor, trebuie să li se spună că nu e suficient că noi am făcut eforturi să avem astăzi aproape 2000 de ventilatoare

Din perspectiva medicului, transparența în privința alocării antiviralelor ar fi benefică în conștientizarea problemei de către populație:

„Problema este că oamenilor, cetățenilor, trebuie să li se spună că nu e suficient că noi am făcut eforturi să avem astăzi aproape 2000 de ventilatoare. Să avem aproape 4000 de paturi de terapie intensivă suficient de dotate. Pentru că avem două probleme majore: una este problema de personal, 1100 de medici anesteziști și reanimatori în România pe care începe să îi întindem prin tot felul de spitale modulare, și a doua veste proastă este că acest medicament România nu îl primește la necesitățile pe care le are. Poate că atunci populația, cei care neagă existența virusului, neagă necesitatea măsurilor simple de protecție, ar înțelege în ce pericol se pun și ei, în ce pericol își pun familiile, în ce pericol își pun pe cei dragi și s-ar gândi de două ori dacă ar umbla pe stradă fără mască și dacă s-ar duce la o petrecere cu 300 de participanți”, a spus profesorul Bubenek.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Tânăr din Mehedinți, găsit fără suflare în locuința în care creștea ilegal șerpi. Anchetatorii au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
O nouă taxă obligatorie în România. Legea intră în vigoare de la 1 iulie
Lista artiștilor care vor cânta la Neversea 2024. Surprize mari pentru petrecăreți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Care este starea de sănătate a lui Florin Piersic după a treia operație: ”Se află...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Tot mai multe cazuri de rujeolă în Europa