1 DECEMBRIE. Scrisoare din Frankfurt pentru România de mâine. „Și noi suntem români, și noi ne iubim țara mai mult decât alții care se hrănesc din ea”

Publicat: 01/12/2014, 10:10

Diaspora nu a uitat de România, iar acest lucru s-a demonstrat încă o dată cu ocazia alegerilor prezidențiale. Românii de peste hotare, plecați chiar și de ani de zile de acasă, au mers la vot și nu s-au lăsat intimidați de distanțele mari pe care le aveau de parcurs pentru a putea pune ștanpila pe buletinul de vot și nici de frigul pe care l-au îndurat cu orele la coadă. Așa s-a întâmplat și în Germania unde au fost amenajate cinci secții de votare, în Berlin, Bonn, Hamburg, Munchen și Stuttgart, la care s-au prezentat în primul tur de scrutin aproape 8.200 de persoane și în al doilea tur 17.500 de persoane. Magdalena Bălan și Laura Chiriac sunt două dintre acestea. S-au luptat pentru dreptul lor la vot, iar acum vor să transimtă un mesaj României cu ocazia Zilei Naționale.

Magdalena Bălan este din Bacău, a studiat Psihopedagogia la Universitatea Ovidius din Constanța, iar după terminarea studiilor a plecat în Germania. Acum lucrează ca profesor de sprijin într-o școală specială. Tânăra a mers la vot din Frankfurt în Bonn în primul tur al alegerilor prezidențiale, a așteptat șapte ore la coadă, dar nu a reușit să pună ștampila pe buletinul de vot. Nu s-a lăsat însă, ci s-a prezentat încă o dată la urne pe 16 noiembrie.

„În turul doi m-am simțit mai înverșunată să ștampilez. Deși de la 18 ani încoace votez de fiecare dată, ziua de 16 noiembrie 2014 a fost una cu totul aparte. Am pus cu sete ștampila pe hârtie și am avut sentimentul că o dată cu ea am și pălmuit obrazul care trebuie”, a declarat Bălan pentru gândul.

„A fost o zi lungă, cu un complex de sentimente, plecând și un grup destul de mare din Frankfurt spre Bonn. Am legat prietenii noi în scurt timp. A predominat o stare de bine în general, eram bucuroși că suntem atât de mulți, dar am trăit și sentimente de furie, dezamăgire, tristețe, în mare parte am fost solidari și plini de compasiune, voioși și într-un final am fost cu toții extrem de mulțumiți. Cred că asta ne-a făcut să ignoram aspectele negative ale zilei, deși toți eram înfrigurați și uzi”, ne mai povestește ea.

FOTO: Facebook

Laura Chiriac are 25 de ani. A ajuns în Germania la 15 ani, iar acum este studentă și profesoară de vioară. Recunoaște că nu a mers în primul tur la vot pentru că nu știa destul de multe despre politica din România, fiind plecată de atât de mult timp din țară. Văzând însă situația creată pe 2 noiembrie, s-a hotărât să se implice. Pe 16 noiembrie a organizat un autocar pentru a putea ajuta mai multe persoane să se deplaseze din Frankfurt la secția de votare din Bonn și a așteptat apoi șapte ore în frig pentru a alege un președinte pentru țara în care spune că nu se va mai întoarce, decât „poate pentru o jumătate de an, cândva”.

„Nu m-am dus la primul tur de alegeri pentru că stând de atât timp în Germania, nu prea știu foarte multe în legătură cu politica din România. Eu votez aici. Dar, pentru că am văzut ce s-a întâmplat cu oamenii care au mers la vot și nu au reușit să voteze, am început să mă interesez cum stă treaba. Am citit mult și m-am hotărât să organizez ceva pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă la un centru de vot”, a declarat Chiriac pentru gândul.

„Autocarul a fost plin, iar eu am venit cu mașina cu prieteni pentru că nu mai erau locuri”, adaugă ea. Toate cele 55 de persoane care au mers cu autocarul la inițiativa sa au reușit să voteze în al doilea tur de scrutin, după opt ore și jumătate de așteptare.

Mesaj din Frankfurt de 1 Decembrie: Bucurați-vă de această zi. Avem cu ce să ne mândrim

Chiar dacă au plecat de ani buni din țară, cele două femei nu uită de Ziua Națională. Ele petrec 1 Decembrie alături de alți români .Tinerele vor, totodată, să le transmită cu această ocazie mesaje optimiste românilor de pretutindeni. „Bucurați-vă!”, „Petreceți!”, zic ele, „avem cu ce să ne mândrim”.

„Mesajul meu pentru românii din toată lumea, nu doar pentru cei din țară, este ca de 1 Decembrie să sărbătorească, să fie bucuroși că sunt neam românesc. Avem destule cu care să ne mândrim și avem destui cărora să le fim recunoscători că acum există România și nu mai multe țărișoare. Mulți au luptat sute de ani, alții au murit pentru ca 1 Decembrie să fie serbat așa că bucurați-vă de această zi”, spune Magdalena Bălan.

„Este o zi de sărbătoare, deci haideți să petrecem!”, le trasmite și Chiriac românilor cu ocazia Zilei Naționale.

A sărbătorit ziua României, duminică, la Frankfurt, într-o piață de Crăciun, așa cum face în fiecare an, alături de alți români. „Ne bucurăm de această zi, ne strângem cu drapelurile la noi, un mic discurs, cântăm imnul, vorbim, vizităm și târgul de Crăciun, apoi ne ospătăm cu mâncăruri și băuturi românești”, explică Bălan.

Diaspora, o putere. Cum văd tinerele România de mâine

România și-ar putea schimba fața în bine, după alegerile prezidențiale din 2014, dar acest lucru nu va fi posibil decât dacă românii nu vor mai tolera neregulile și vor învăța să lupte împreună, indiferent dacă se află în țară sau în străinătate, sunt de părere tinerele care locuiesc în Frankfurt.

FOTO: Facebook

„Ar trebui de acum să domine de acum o stare generală de optimism. Am dovedit deja că nimic nu este imposibil. Ar trebui să dispară conceptul acesta că și lucrurile vor evolua de la sine spre bine”, este de părere Magdalena Bălan. „Am învățat (n.r. cu ocazia alegerilor prezidențiale) că, de fapt, România este o Dacie mai mică. Dacă dacii foloseau sunetul de pe coline pe munți să comunice în timp ce restul popoarelor foloseau mesageri, așa și noi românii, de la țară la continent, am folosit Facebook și mai puțin TV-ul ca mijloc de comunicare, alertare și organizare”, adaugă ea.

Laura Chiriac și-a dat seama la alegeri că diaspora reprezintă, cu adevărat, o putere. „Sper ca alegerile recente să deschidă ochii românilor de pretutindeni și să le arate că suntem o putere. Doar dacă ținem unul cu celălalt se poate rezolva ceva. Democrația este un drept pentru care trebuie luptat neîncetat. Sper ca mentalitatea oamenilor să se schimbe puțin după alegeri, dar ceva radical nu putem aștepta. Părerea mea este că întâi trebuie schimbate legile și după aceea încet, încet, dacă se va ține cont de ele, se va schimba și lumea”, adaugă ea.

Scrisoare pentru România în care m-aș întoarce

Magdalena Bălan a transmis Gândul o scrisoare către cei rămași în țară și, mai ales, către România în care s-ar întoarce.

Dragi români din țară,

Cei care nu ne-ați înțeles încă. Noi nu suntem trădătorii și dușmanii țării, suntem un pic mai curajoși. Ne-am luat viața de la zero pe un alt pământ decât cel românesc, când mediul nu ne mai permitea să evoluăm acolo și am preferat să riscăm decât să ne transformăm în bocitori.

Nu din cauza noastră a sărăcit România, că nu plătim noi taxe, inflația chiar a scăzut datorită nouă. Câți șomeri ar fi fost în țară dacă eram cu toții acolo v-ați întrebat? Și noi suntem români și poate mai patrioți decât cei ce se bat cu pumnii în piept pe la televizor sau microfoane. Și noi iubim România și îi vrem binele mai mult decât mulți alții care se hrănesc din ea. Și noi ca și voi am copilărit, am crescut și am fost educați acolo și pentru noi e casă părintească. Și noi, poate mai mult ca voi, răspândim valorile românești. Și noi, poate mai mult ca voi, vibrăm la imnul românesc…

Noi toți, oriunde ne-am afla, putem fi uniți cu voi. România nu este doar întinderea de pământ dintre granițe, din România fac parte toți cei care se numesc români și simt românește. Voi, nu mai priviți pasivi la ce se întâmplă și noi o să vă susținem. Nu-i mai lăsați să vă trateze ca pe niște orfani, bucurându-vă de ziua de azi și lăsându-i să vă ia dreptul de a visa la viitor. Aflați-vă adevăratele valori, căutați în istorie, istoria se repetă. Ei știu bine asta și știu cum să profite. Până atunci să auzim numai de bine. La mulți ani, române!

Plină de optimism, semnez Magdalena Bălan, un român mândru de originile sale indiferent de anotimp sau de locul în care se află.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Vine vijelia peste România. Aduce și ninsori
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare