10.000 de oameni la protestul Sanitas din fața Guvernului. Olguța Vasilescu: Ca la români!

Redactor:
Mediafax
Redactor:
Petriana Condrut
10.000 de oameni la protestul Sanitas din fața Guvernului. Olguța Vasilescu: Ca la români!
Detalii pe Gândul.

O delegație formată din patru sindicaliști ai Federației Sanitas, condusă de Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas, a intrat în sediul Guvernului, pentru negocieri cu membrii Executivului.

„Legea făcută de doamna Vasilescu nu este corectă. În sanătate, nu existe doar medici. Este inacceptabil plafonul de 30 la sută din sporuri. Mie mi-a scăzut venitul foarte mult din cauza acestei legi care nu este făcută cum trebuie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Angela Lupu, asistent social din Argeș.

„Luna trecută am luat mai puțin cu 900 de lei la salariu. Mi-au tăiat foarte mult. Nu mai am cu ce să plătesc ratele. Vreau să facem grevă generală, să nu ne lăsăm. Își bat joc de noi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marian, angajat la radiologie.

Angajații din sănătate susțin că pe 11 mai vor ieși în stradă într-o grevă generală.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, transmite, în contextul protestelor Sanitas din fața Palatului Victoria, că nu s-a putut ajunge la o soluție cu sindicatele în ceea ce privește regulamentul de sporuri, iar dacă nu era asumat cel discutat, fără anexa 10, nu se puteau plăti sporurile în aprilie.

„Am așteptat încă din luna septembrie a anului trecut Regulamentul de sporuri, dar nu se putea ajunge la nicio soluție cu sindicatele. Când se negocia cu reprezentanții medicilor, ei solicitau sporuri mai mari pentru medici și raportate la noul salariu, când se discuta cu cei care reprezintă personalul TESA, aceștia cereau sporuri mai mari pentru această categorie și mai mici pentru medici, motivând că „oricum, le-au crescut salariile”. Discuțiile au fost purtate până în ultima săptămână din martie, fără a se ajunge la vreun compromis în privința Anexei 10, care a fost solicitată de sindicate, pentru ca, apoi, tot sindicatele să ceară eliminarea ei, iar azi, să ne transmită că o vor din nou. Ca la români! Pentru că exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc sporurile în aprilie, în absența unui Regulament de sporuri și în condițiile în care mai era doar o săptămână pentru calcularea noilor salarii, Guvernul și-a asumat să adopte Regulamentul de sporuri în forma discutată cu sindicatele, adică fără Anexa 10″, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Anexa 10 făcea referire la menționarea sporurilor clare, însă nu a existat un consens între sindicate și autorități pe aceste prevederi.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, plafonul de 30% sporuri exista și în vechea Lege a salarizării, și anume în Legea cadru nr. 284/2010, care, la art. 22, alin. 1, prevede: „Suma sporurilor, compensațiilor, primelor și indemnizațiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăși 30% din salariul de bază (…)”.
Mai mult decât atât, vechea lege a salarizării prevedea, la alin. 2 al art. 22, chiar și faptul că „suma sporurilor, compensațiilor, primelor și indemnizațiilor individuale nu va depăși 30% din salariul de bază (…)”.
Legea 153/2017, astăzi în vigoare, nu mai prevede și o limitare individuală pentru toate categoriile, fiind introduse excepții pentru sistemul sanitar, cel de apărare, ordine publică și securitate națională.

„Sporurile din Sănătate nu au depășit plafonul de 30% până la derogarea dată prin OUG 9/2017, însă și aceasta prevedea că ele trebuie să se încadreze în prevederile bugetare alocate. Derogarea a fost făcută tocmai pentru ca veniturile personalului să fie satisfăcătoare, până la intrarea în vigoare a Legii 153/2017 și a Regulamentului de sporuri, care a fost elaborat ulterior de ministerul de resort. Numai că, în practică s-a constatat că, în unele unități, diverși angajați, nu întotdeauna cei implicați în actul medical, au primit sporuri care au ajuns și la 115%. Astfel, dacă în anul 2016, spre exemplu, cuantumul total al sporurilor pentru condiții de muncă a fost, în sistemul de sănătate, de 29%, în 2017 s-a ajuns la o medie de 45%, iar dacă includem și cuantumurile aferente gărzilor și asigurării continuității, atunci procentul este de 57%. Ceea ce înseamnă aproape dublu de cât prevedea fosta Lege a salarizării 284/2010. Chiar și în aceste condiții, în urma aplicării Legii 153/2017, salariile medicilor și cele ale asistentelor medicale au înregistrat creșteri spectaculoase începând cu drepturile aferente lunii martie a anului 2018”, mai arată sursa citată.

Ministerul Muncii transmite că salariile angajaților pe funcții similare din alte sectoare de activitate sunt, în prezent, mult mai mici decât cele din Sănătate și că acestea se vor egaliza abia la aplicarea definitivă a legii, în anul 2022.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Florin Cîțu și alți guvernanți care au mers la piesa de teatru „Dineu cu proști”,...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Anunțul Digi | RCS-RDS care ar interesa toți clienții. Reușita gigantului românesc la început de...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide