• Publicat:
Știri

1.500 de arădeni, miting de susținere a familiei Bodnariu

1.500 de arădeni, miting de susținere a familiei Bodnariu
Aproximativ 1.500 de persoane au participat, sâmbătă, în centrul Aradului, la un marș și un miting de susținere a familiei Bodnariu, din Norvenia, participanții având și o fanfară și fiind însoțiți de primarul Gheorghe Falcă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma unor apeluri lansate pe rețelele de socializare, peste 1.500 de arădeni s-au adunat, sâmbătă, pe strada pietonală Mețianu, de unde au plecat într-un marș pe Bulevardul Revoluției, până în fața Primăriei, îngreunând circulația rutieră.

Manifestanții au fost însoțiți de o fanfară, ei oprindu-se pentru câteva zeci de minute și în Piața Revoluției.

La acțiune a fost prezent și primarul orașului, Gheorghe Falcă, el spunând că este alături de familia Bodnariu, căreia autoritățile norvegiene i-au luat copiii.

Organizatorii i-au solicitat președintelui Klaus Iohannis să intervină pentru a soluționa problema, iar participanții au purtat și pancarte cu mesaje adresate președintelui.

Acțiunea din Arad a durat două ore și a fost autorizată, fiind supravegheată de către jandarmi și polițiști.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, și ai soției sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luați de la părinți de Serviciul de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecții fizice de la părinți. De asemenea, părinții ar fi suspectați de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasați în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopției internaționale pentru ei, potrivit reprezentanților familiei.

Ambasadorul României la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu și un expert trimis din centrala MAE au avut o întâlnire cu familia Bodnariu și cu avocatul acesteia, anunța, marți, MAE, care preciza că minorii vor putea fi vizitați de consul.

Diplomații români au avut o serie de întâlniri pe tema cazului familiei Bodnariu, inclusiv cu reprezentanți ai Ministerului norvegian de Externe și ai Ministerul Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale din Norvegia, dar și cu familia.

Partea norvegiană a dat asigurări că există „garanții proceasule pentru părinți” și a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuție aspecte de natură religioasă, fapt confirmat și de familie.

Tot marți, președintele Klaus Iohannis afirma, pe Facebook, că urmărește cu atenție cazul familiei Bodnariu și că susține eforturile autorităților române și ale Guvernului de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetățenii români, oriunde s-ar afla ei.

De asemenea, o delegație formată din membri ai Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor – Maria Grecea, Ovidiu Iane, Aurelian Mihai și președintele Comisiei, Mircea Lubanovici, va face o vizită de trei zile în Norvegia, în perioada 19 – 22 ianuarie. Miercuri, 20 ianuarie, deputații vor merge la familia Bodnariu, a anunțat joi deputatul liberal Mircea Dolha, într-o conferință de presă.

În ultimele săptămâni, mii de persoane au protestat în țară, dar și fața ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie și Danemarca, în semn de susținere a familiei Bodnariu.

Inchide