7 milioane de euro pentru un campus școlar inaugurat în Bistrița

Publicat: 06/09/2016, 17:50
Actualizat: 11/02/2019, 16:55

Proiectul pentru construirea campusului școlar de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița are mai bine de nouă ani vechime, transmite corespondentul MEDIAFAX. În 2014, când s-a încercat revizuirea proiectului pentru a-l depune pentru finanțarea europeană, autoritățile centrale nu au acceptat revizuirea lui, ceea ce a dus la pierderea celor 4 milioane de euro din cele 7,4 milioane de euro accesate.

„Au fost necesare o serie de revizuiri la proiect pentru că au apărut noi norme ISU. Noi am solicitat, înainte de a semna contractul de finanțare, să facem revizuirea, dar ni s-a răspuns clar că nu este posibil așa ceva. Am intrat în Programul Operațional Regional cu proiectul nerevizuit. Am început lucrările, dar în primăvara anului 2015 lucrurile se blocaseră. Din fondurile europene nu am mai reușit să atragem doar mai puțin de 2 milioane de euro. Diferența este contribuția proprie a municipiului”, a declarat, marți, primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, la inagurarea campusului.

Noul campus al Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, unde învață aproape 1.800 de elevi, este format dintr-un internat modern și o cantină dotată cu bucătărie ultraperformantă. Sala de mese are peste 200 de locuri și va putea fi folosită de toți elevii colegiului. Un centru de documentare nou, cu șase săli de lectură, cu cărți dar și calculatoare performante mai fac parte din noul campus școlar.

Elevii vor avea și două săli de sport moderne, dotate cu vestiare cu dușuri, mai multe terenuri de baschet, handbal, volei, tenis dar și un corp de clădire nou, unde cei mici vor putea ține cursurile fără să mai fie nevoie să vină la școală după-amiaza.

În noul campus școlar, elevii vor avea condiții europene de cazare, noua clădire a internatului fiind dotată la ultimele standarde de calitate. Internatul are 102 locuri pentru elevi și cinci garsoniere construite pentru profesori. Elevii au baie proprie în cameră, mobilier, lenjerie de pat, dar și un oficiul pe care îl vor putea folosi. De asemenea, noul imobil are și garsoniere pentru profesorii care predau la această școală și care nu au o locuință în Bistrița.

Părinții elevilor care vor ocupa unul dintre locurile de la internatul Colegiului Național „Liviu Rebreanu” vor scoate din buzunare pentru cazare 60 lei, pe lună, la care se mai adaugă și cheltuielile cu masa, în funcție de programul ales, acestea variind între 8 lei prânzul și 16 lei pe zi, pentru mic dejun, prânz și cină.