8 luni închisoare cu suspendare pentru fiul președintelui CJ Cluj, după ce ar fi vândut droguri în școli

Redactor:
Otilia Ciocan
8 luni închisoare cu suspendare pentru fiul președintelui CJ Cluj, după ce ar fi vândut droguri în școli
Alexandru Uioreanu, fiul președintelui Consiliului Județean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, a fost condamnat, miercuri, de instanța supremă, la opt luni de închisoare cu suspendare, pentru trafic de dorguri, decizia fiind definitivă.

Inițial, Curtea de Apel Cluj a hotărât, 13 septembrie 2013, condamnarea lui Alexandru Uioreanu la o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să schimbe sentința.

În același dosar au fost condamnați și frații Ferenc Nagy și Gyongyver Nagy, cei care, spuneau anchetatorii, aduceau drogurile din Ungaria. Primul dintre ei a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce al doilea a primit o pedeapsă de doi ani și patru luni, tot cu suspendare.

Alexandru Uioreanu a fost ridicat de anchetatori în 19 decembrie 2012, fiind acuzat de trafic de droguri, și a fost reținut de procurorii DIICOT – Structura Teritorială Cluj.

Fiul lui Horea Uioreanu a fost suspectat că a fi vândut hașiș în unități de învățământ. Ulterior, el a fost arestat preventiv, alături de alte două persoane cercetate în același dosar, de Tribunalul Cluj. Instanța arăta în motivarea sentinței că „Alexandru Uioreanu a recunoscut cu sinceritate învinuirea adusă, declarând că este consumator de droguri de risc și, în acest context, în cursul anului 2012, în mod frecvent a oferit cu titlu gratuit sau contra cost droguri de risc către mai multe persoane”.

În 3 ianuarie 2013, Tribunalul Cluj a prelungit cu 20 de zile mandatul de arestare emis pe numele acestuia, însă în 11 ianuarie 2013 a admis cererea de eliberare pe cauțiune a lui Alexandru Uioreanu, cauțiunea fiind stabilită la 10.000 de lei. Decizia a fost contestată de procurori, iar Curtea de Apel Cluj a admis recursul, astfel că Uioreanu nu a fost atunci eliberat. La sfârșitul lunii ianuarie 2012, Alexandru Uioreanu a fost eliberat din arest.

În 23 ianuarie 2013, Alexandru Uioreanu a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, iar în 27 martie 2013 a fost condamnat de Tribunalul Cluj la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri. Sentința a fost atacată cu apel atât de Uioreanu, cât și de procurorii DIICOT Cluj.

În 12 iulie 2013, Curtea de Apel Cluj a dispus înlocuirea măsurii interdicției de a părăsi țara dată în cazul lui Alexandru Uioreanu cu cea a arestării preventive. Decizia Curții de Apel Cluj a fost contestată de Alexandru Uioreanu la instanța supremă, astfel că măsura arestării preventive nu a fost pusă atunci în executare.

În 25 iulie 2013, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins ca nefondat recursul lui Alexandru Uioreanu și au dispus înlocuirea măsurii interdicției de a părăsi țara cu cea a arestării preventive, astfel că Uioreanu a fost arestat din nou.

Tatăl lui Alexandru Uioreanu, Horea Uioreanu, este arestat pentru fapte de corupție.

Potrivit DNA, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracțiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv șapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator (două acte materiale) și complicitate la spălare de bani.

Inchide