A murit Aimee Iacobescu. Actrița avea 71 de ani

A murit Aimee Iacobescu. Actrița avea 71 de ani
Publicat: 27/03/2018, 12:09
Actualizat: 27/03/2018, 13:45

„Aimee a murit chiar de ziua internațională a teatrului. A murit cu o mare suferință, chinuită de transformările democratice si de autoritătile din localitatea natală, pentru faptul că nu a putut să-și recupereze moștenirea. A fost o actriță extrem de talentată și de apreciată”, a declarat Alexandru Arșinel pentru MEDIAFAX.

Născută pe 23 iunie 1946, însă înregistrată la starea civilă abia pe 1 iulie, la Buzău, Aimée Iacobescu a absolvit ca șefă de promoție Secția de Actorie a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, având ca asistenți Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară.

Aimée Iacobescu, celebră, printre altele, pentru rolul principal din „Zestrea domniței Ralu” (1971), de Dinu Cocea, cu care a colaborat la mai multe filme, a fost și una dintre actrițele preferate ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.

Printre filmele în care a jucat se numără „De-aș fi… Harap Alb” (1965), „Haiducii” (1966), de Dinu Cocea, „Șapte băieți și o ștrengăriță” (1967), de Bernard Borderie, o coproducție cu Franța
„Răpirea fecioarelor” (1968), de Dinu Cocea, „Haiducii lui Șaptecai” (1971), de Dinu Cocea, „Săptămâna nebunilor” (1971), de Dinu Cocea, „Cu mâinile curate” (1972), de Sergiu Nicolaescu, „Osînda” (1976), de Sergiu Nicolaescu, „Revanșa”, de Sergiu Nicolaescu, „Ultima noapte de dragoste” (1980), de Sergiu Nicolaescu.

Aimee Iacobescu a debutat pe scenă la vârsta de 16 ani, la Teatrul Național București, jucând în spectacolele „Alizuna”, de Tina Ionescu Demetrian, și „Adam și Eva”, de Aurel Baranga. A mai jucat, printre altele, în „Ulciorul Sfărâmat” (1968), pe scena Teatrului din Craiova, în „Troienele”, de Jean Paul Sartre, „Furtuna”, de Nikolai Alekseevici Ostrovski, „Apus de soare”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Richard al III-lea”, de William Shakespeare, „Coana Chirița”, de Tudor Mușatescu, „Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila, „Titanic Vals”, de Tudor Mușatescu etc.

În 2004, Aimée Iacobescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Actrița Aimee Iacobescu a murit duminică, din cauza unui cancer de care suferea de foarte multă vreme. De altfel, în urmă cu doi ani, actrița declara pentru Ring că, deși are o pensie, tratamentul pentru boala ei este costisitor, iar din banii de la stat îi rămâne foarte puțin pentru facturi și mâncare.

Cea mai mare durere a lui Aimée Iacobescu era că, după o carieră de peste 40 de ani pe prima scenă a țării, indemnizația de merit la care avea dreptul prin lege nu îi era acordată de UNITER. „Aștept de aproape trei ani indemnizația de merit și singura mea speranță e acest venit care mi-ar acoperi mare parte din tratament”, spunea actrița în 2016. Indemnizația de merit se acordă pe viață și constă într-un venit brut neimpozabil de 2.700 de lei.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×